Πανδημία – Εκλογές Υπηρεσιακών Συμβουλίων: Παράσταση διαμαρτυρίας των δασκάλων στο Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης/Η Γ.Γ. του Διδασκαλικού Συλλόγου στο δημοτικό ραδιόφωνο

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι τα μέλη του Δ.Σ. του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης και κατέθεσαν υπόμνημα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Οι δάσκαλοι διαφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Παράλληλα, αντιδρούν με την απόφαση του υπουργείου να διενεργηθούν εκλογές για την ανανέωση των υπηρεσιακών συμβουλίων, το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου με ηλεκτρονική ψήφο, την ώρα μάλιστα, που οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους…
 
Δάσκαλοι και μαθητές, εκτεθειμένοι στην πανδημία
Το καθολικό lockdown δεν περιλαμβάνει το κλείσιμο των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς οι μικροί μαθητές μεταδίδουν σε μικρότερο βαθμό τον ιό και νοσούν πιο ελαφρά.
Η Γ. Γραμματέας του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, Χαρά Γιαννακίδου, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, αν και τόνισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις 15 Σεπτεμβρίου υπήρχαν στα σχολεία 808 κρούσματα, ενώ χθες, ο αριθμός εκτινάχθηκε στις 4 χιλιάδες, γεγονός, που υποδηλώνει ότι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου είναι φορείς μετάδοσης του κορωναϊού, υπογράμμισε ότι οι δάσκαλοι δεν απαιτούν το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, αλλά τη λειτουργία τους «με όρους ασφάλειας». 
Γι’ αυτό, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ζητούν από το υπουργείο να θωρακίσουν τον θεσμό, τον οποίο συναποτελούν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μαθητές και εκπαιδευτικοί.
«Κύριο αίτημα ήταν η αραίωση των τμημάτων, ενώ για τα πολύ μεγάλα τμήματα, προτείνεται η λειτουργία τους, σε πρωινή και απογευματινή βάρδια», σημείωσε προσθέτοντας ότι  το υπουργείο επέλεξε, εν μέσω πανδημίας να αυξήσει τον αριθμό μαθητών στα τμήματα των δημοτικών σχολείων.
«Πάντα η μείωση των μαθητών ήταν πάγιο αίτημα. Ο μικρότερος αριθμός μαθητών διαμορφώνει καλύτερους όρους και ποιοτικότερη διδασκαλία», είπε και πρόσθεσε πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να προσεγγίσουμε τον επιδιωκόμενο στόχο, όχι όμως ολοκληρωτικά» και χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση της κυβέρνησης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τους ενήλικες. «Ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ, αλλά στα σχολεία, προφανώς ο ιός… δεν κολλάει», είπε με νόημα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι εμφατικά ζητείται η σχολαστική καθαριότητα και η αύξηση των εργαζομένων στην καθαριότητα. «Έγινε μια συμπληρωματική πρόσκληση και πρόσληψη 10 επιπλέον εργαζομένων από τον Δήμο Ξάνθης», σημείωσε η κ. Γιαννακίδου, «όμως, ο αριθμός δεν επαρκεί, γιατί η λειτουργία των σχολείων, από το πρωί μέχρι και την ολοκλήρωση του Ολοήμερου Σχολείου είναι πολύ μεγάλης διάρκειας».
 
Εκλογές υπηρεσιακών συμβουλίων
Οι εκπαιδευτικοί και στις δύο βαθμίδες διαφώνησαν με το «πνεύμα» του υπουργείου, το οποίο αποφάσισε τη διενέργεια των εκλογών για την ανανέωση των υπηρεσιακών συμβουλίων, με ηλεκτρονική ψήφο, σε εργάσιμη ημέρα, ενώ καθόρισε και την ημερομηνία διεξαγωγής τους, ουσιαστικά, αιφνιδιάζοντάς τους.
Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων δεν έκαμψαν την υπουργό Κεραμέως, η οποία, όπως φαίνεται, οδηγεί στα άκρα το ήδη φορτισμένο κλίμα…
Όταν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους, η υπουργός… δεν τις έκανε δεκτές…
«Αν και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης έκανε αποδεκτή την απόφαση των συναδέλφων, αυτό δε συνέβη και με το υπουργείο. Αυταρχικά χωρίς διάλογο και έωλα νομικά μας βάζει με το ζόρι… “διατεταγμένη συμμετοχή”», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακίδου.
 «Η πρόταση των εκπαιδευτικών», σημείωσε «ήταν να επιμηκυνθεί η θητεία των συμβουλίων, όπως προβλέπεται, ώστε, μετά την “περιπέτεια” με τον κορωναϊό να διενεργηθούν οι εκλογές, σε εργάσιμη μέρα -μετά την ολοκλήρωση του ωρολόγιου προγράμματος» και σχολίασε ότι η ηλεκτρονική ψήφος δε διασφαλίζει καμιά αξιοπιστία για το αποτέλεσμα, ενώ εξήγησε ότι οι εκπαιδευτικοί επιμένουν στη διενέργεια των εκλογών σε εργάσιμη μέρα, καθώς «αποτελεί κομμάτι του εργασιακού μας βίου».
 
Στον κύκλο των αντιδράσεων συμμετέχει και η ΕΛΜΕ Ξάνθης, που σήμερα στις 1:30 το μεσημέρι, μαζί με τα πρώην μέλη και υποψηφίους των υπηρεσιακών συμβουλίων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.
 
Ακούστε την κ. Χαρά Γιαννακίδου.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
 
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Εκπαιδευτικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά