Βαρτάν Αμποβιάν: Το Αρτσάχ είναι ένα κουδουνάκι που κρούει για να πάρουμε το μήνυμα ότι μπορεί να βρεθούμε κι εμείς σε αυτήν τη θέση

Ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη δημιουργία του διαδικτυακού τραγουδιού Bengiol, είναι και ο δικός μας Βαρτάν Αμποβιάν, ο μουσικός με το «μαγικό όργανο», το ντουντούκ, που βρίσκεται στην Αθήνα, κυνηγώντας τα όνειρά του…
 
«Τα όνειρα», έχουν ένα σημείο αναφοράς για τον καλλιτέχνη. Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο «Εμείς οι μουσικοί κάνουμε ‘πολιτική’ με τη μουσική μας όσοι δηλαδή θέλουμε να είμαστε στο χώρο της ψυχαγωγίας και όχι της διασκέδασης (που κι αυτό χρειάζεται…). Θα πρέπει, λοιπόν να δίνουμε στον κόσμο τροφή για σκέψη»…
 
Σημείωσε ότι ο λόγος της συμμετοχής του στην προσπάθεια αυτή είναι διττός «ότι είμαστε δίπλα στους Αρμένιους, αλλά και για να πούμε στον κόσμο, πως αυτή η ιστορία τους αφορά περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύουν» και παρομοίωσε τον πόλεμο στο Αρτσάχ σαν «ένα κουδουνάκι που κρούει και στέλνει ένα μήνυμα: πως μπορεί να βρεθούμε κι εμείς στη θέση τους»..
 
Ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχει δοθεί πραγματική λύση, ενώ και η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται έκθετη, αφού δεν έκανε τίποτα. «Αν πούμε ότι το ’15 και το ’το 22 δεν υπήρχε ίντερνετ, σήμερα που υπάρχει κι έχει όλες τις πληροφορίες, τι έκανε; Τίποτα» και πρόσθεσε πως σε αυτόν τον πόλεμο δεν κέρδισε ο λαός των Αζέρων, αλλά τα συμφέροντα, «τα πετρέλαια, ο χρυσός, ο πλούτος… και το κακό της υπόθεσης είναι ότι δεν τελειώνει εδώ η υπόθεση».
 
Επισήμανε ότι συνεχίζονται ακόμα και σήμερα τα εγκλήματα του πολέμου «υπάρχουν αγνοούμενοι και όμηροι και η συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν δεν καταδικάζεται πουθενά… Δηλαδή, όταν χάνεις έναν πόλεμο πρέπει να τα… “λούζεσαι” όλα»…
 
Αναφερόμενος στους αγνοούμενος σημείωσε ότι κάποιοι ίσως να έχουν κρυφτεί στα δάση, όμως η πλειοψηφία τους θα πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι πλέον νεκροί. Υπενθύμισε πως οι Αζέροι, κατά τη διάρκεια του πολέμου καταπάτησαν τρεις φορές την εκεχειρία «δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε για τους δικούς τους νεκρούς, τα 20χρονα που τα κατασπάραζαν τα άγρια ζώα», είπε και κάλεσε κι αυτός με τη σειρά του, οι πολίτες να βρουν τη φόρμα διαμαρτυρίας και να τη στείλουν στην πολιτική ηγεσία και σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς «1500 οικογένειες αγωνιούν για την τύχη των παιδιών τους».
 
Ο Βαρτάν Αμποβιάν τόνισε ότι ο πόλεμος άφησε πολλές πληγές και στις δύο πλευρές, αλλά κυρίως έδειξε πολλά για το ανθρώπινο είδος. «Είμαστε στο 2020 και δε μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ψυχή», σημείωσε και απευθυνόμενος στους Ξανθιώτες είπε «κάθε μέρα που ξυπνάμε είμαστε τυχεροί που ξυπνάμε, όμως θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, όπως το να ζούμε στους τόπους των προγόνων μας ειρηνικά»…
 
Υπενθύμισε πως τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να πάψουν όλοι οι πόλεμοι και να μην ξεκινήσουν νέοι λόγω της πανδημίας, ωστόσο, έγινε ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Κι αυτό δείχνει ότι ήταν προμελετημένο και το κάνανε ακόμα πιο απάνθρωπο». Σημείωσε ότι και στην Κύπρο από το 1974 δεν υπάρχει μια ουσιαστική λύση, σχολίασε ότι και το πρόβλημα στο Αρτσάχ δεν ξεκίνησε από το 1990, αλλά από το 1918, όταν... επινοήθηκε το κράτος του Αζερμπαϊτζάν και εξέφρασε έναν μεγάλο προβληματισμό: «Ο κορωναϊός δημιούργησε μεγάλα οικονομικά προβλήματα… και μήπως αυτά οδηγήσουν σε ένα μεγαλύτερο πόλεμο. Αυτό φοβάμαι. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι κι ας μην γίνει τίποτα…».
 
Σχετικά με τον κοροναϊό, εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα της κάλυψης των επιπτώσεων , εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι καλλιτέχνες βάλλονται όσο κανένας κλάδος λόγω της πανδημίας και των απαγορεύσεων. «Μας έχει πετάξει στον δρόμο», σχολίασε «τα επιδόματα είναι έτσι φτιαγμένα που πολύς κόσμος μένει απ’ έξω» και αναφέρθηκε σε εκατοντάδες καλλιτέχνες που βρίσκονται σε πολύ δυσχερή κατάσταση. «Αισιόδοξο, ότι η κοινωνία συμπαραστέκεται, αλλά δε συμπαραστέκεται η κυβέρνηση»
 
Ο Βαρτάν υπογράμμισε ότι «η αλληλεγγύη θα μας σώσει τελικά»… «Ας αγαπάμε ο ένας τον άλλο κι ας μην κρίνουμε τους ανθρώπους από την καταγωγή τους. Δε φταίει ο λαός του Αζερμπαϊτζάν ούτε ο λαός της Τουρκίας -τα συμφέροντα φταίνε. Ας είμαστε άνθρωποι και να κατανοούμε τι γίνεται γύρω μας και ποιος είναι ο λόγος που γίνονται αυτά».
 
Εκ μέρους του αρμενικού λαού είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ  προς τον ελληνικό λαό, που βρίσκεται, όπως πάντα στο πλευρό των Αρμενίων. Κάλεσε τους Έλληνες να βοηθήσουν « λίγο παραπάνω» να στηρίξουν «τα 18χρονα και 20χρονα που είχαν όνειρα και βρέθηκαν χωρίς χέρια και πόδια», όπως είπε, καλώντας όλους σε ένα προσκλητήριο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
 
Η καμπάνια «A Song for Artsakh – Stay with Armenia» βρίσκεται σε εξέλιξη στην πλατφόρμα gogetfunding.com  
Τα χρήματα του εράνου που θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα διατεθούν σε νοσοκομεία και ιδρύματα στην Αρμενία.
 
Ακούστε τον Βαρτάν Αμποβιάν.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης 
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά