Ιορδάνης Καραγιαννίδης: Το εμβόλιο δε θα μεταλλάξει το DNA μας – Θωράκιση του οργανισμού, ίσως ένα βήμα προς την κανονικότητα

Τον βιολόγο-ερευνητή που διαπρέπει στην Αμερική και κατάγεται από την Ξάνθη, Ιορδάνη Καραγιαννίδη φιλοξένησε σήμερα το πρωί, ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου, στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Ο Ιορδάνης Καραγιαννίδης, μίλησε για τον ιό που έχει ανατρέψει την καθημερινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, λύνοντας ζωτικής σημασίας απορίες και φωτίζοντας παράλληλα, πτυχές ενός ιού που θα απασχολήσει την ανθρωπότητα και στο μέλλον όχι εξαιτίας της «ισχύος» του, αλλά κυρίως, λόγω των «παράπλευρων απωλειών» που θα επιφέρει. Αναφερόμενος στο εμβόλιο επισήμανε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA μας, φήμη που έχει μεταδοθεί ευρέως, ενώ σχολίασε πως αν και κανείς δε γνωρίζει αυτήν τη στιγμή αν «αποτελεί τη λύση» για επιστροφή στην κανονικότητα, είναι «ίσως ένα βήμα» προς αυτήν…

Ακούστε τον Δρ. Ιορδάνη Καραγιαννίδη

Ξεκαθάρισε από την αρχή πως «θα ακουστούν πολλά “δεν ξέρω”, ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη, υπογραμμίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι ο ιός παραμένει σε γενικές γραμμές «ανεξερεύνητος», έδωσε όμως τη διάστασή του: «Είναι ένας μέτριος ιός –δεν είναι και η βουβωνική πανώλη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «πρέπει να προσέχουμε, για να έχουμε…».

Σημείωσε ότι είναι αρκετά μεταδοτικός, «αλλά δε γνωρίζουμε το βαθμό που μεταδίδεται», τόνισε ότι ο πανικός έχει οδηγήσει σε «λάθος μεταφράσεις» ακόμα και από μέρος της επιστημονικής κοινότητας ενώ υπογράμμισε ότι μετά την θεραπεία, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, μακροπρόθεσμα, χωρίς όμως σε αυτή τη φάση να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να μιλήσει με βεβαιότητα.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον ιό, απέτρεψε τους πολίτες να “τρέχουν” στο νοσοκομείο, χωρίς σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, «γιατί με αυτόν τον τρόπο “μπλοκάρουν” το σύστημα και συνέστησε ιατρική παρακολούθηση και έναν… στενό συγγενή που θα είναι εκεί, για να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο εάν αυτό χρειαστεί…

Ο ίδιος επισήμανε πως όντως λείπουν πολλές πληροφορίες για την επικινδυνότητά του, ωστόσο υπογράμμισε πως η επιρροή του ιού στη ζωή μας μπορεί να είναι πολυεπίπεδη, μελλοντικά στην κοινωνία, εξαιτίας των μέτρων που θα ληφθούν… Ο κ. Καραγιαννίδης τόνισε ότι αυτό που έπρεπε να γίνει εξαρχής είναι η δημιουργία διεπιστημονικών επιτροπών, για την συνολική προσέγγιση ενός ιούς, που τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεσή του μπορεί να έχουν κοινωνικές προεκτάσεις.

«Στην Ιατρική γνωρίζουμε ότι η φτωχοποίηση σημαίνει ασθένεια», είπε σημειώνοντας πως όπου υπάρχει φτωχοποίηση, σημειώνεται αύξηση των θανάτων. Άρα, θα πρέπει να μιλήσουμε για τον ιό, κοινωνικά».

Ο ερευνητής σχολίασε την «τάση» με την οποία γίνεται η ενημέρωση για τον ιό. «Ο ιός προσβάλλει κυρίως τους γηραιότερους και τις ευπαθείς ομάδες, όταν όμως παρακολουθούμε για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε ότι παρακολουθούμε ένα δείγμα το οποίο αποτελεί το 0,1%. Άρα, δημιουργούμε μια πλασματική αίσθηση για το “πού χτυπάει” ο ιός».

 

Εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο (Pfizer, Modena) σημείωσε ότι η δυσπιστία πρέπει να ακολουθεί ένα οποιοδήποτε νέο φάρμακο, ωστόσο, χαρακτήρισε ακραίο το ότι κάποιοι μιλούν για πιθανή μετάλλαξη του γενετικού μας υλικού:  «Ουδέν ψευδέστερου πέραν τούτου», είπε χαρακτηριστικά. «Ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται είναι εκτός του DNA. Λέγεται Μηχανισμός Μετάφρασης για να παράγει πρωτεΐνη στο κύτταρο, παράγει τις πρωτεΐνες που ουσιαστικά επιστρατεύουν το αμυντικό σύστημα, για να χτυπήσει το κύτταρο που δείχνει αυτές τις πρωτεΐνες»…

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο, είπε ότι αντίστοιχο ερώτημα που δέχτηκε απάντησε… «βιολογικο-κοινωνικά»: Έστω και λίγο να προστατεύει (για να το θέσω σε πολύ μετριοπαθή βάση) δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουμε». Ταυτόχρονα, έθεσε και μια άλλη διάσταση του θέματος για να κάνουμε το εμβόλιο: εάν αυτό, βοηθήσει να επανεκκινηθεί η οικονομία, κάτι, που όπως είπε, μπορεί να το περιγράψουν καλύτερα επιδημιολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι –ψυχίατροι, οι οποίοι έχουν κάνει έρευνα πάνω στις επιπτώσεις της φτωχοποίησης στην πραγματική ανθρώπινη υγεία.

Ο κ. Καραγιαννίδης αναφέρθηκε στα «παράπλευρα θύματα» του κορωναϊού, αφού η «επιδρομή» του ιού έχει βάλει στο περιθώριο τη διάγνωση και θεραπεία άλλων ασθενειών. «Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι οι διαγνώσεις του καρκίνου του μαστού θα μειωθούν κατά 50%. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό στο επίπεδο της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, όταν γνωρίζουμε ότι πολλές περιπτώσεις μπορούν να είναι ιάσιμες», είπε, ενώ έθεσε και ένα δεύτερο παράδειγμα, αυτό της αύξησης οπιοειδών, κατά 45%, στις πρώτες εννιά εβδομάδες του κοροναϊού. «Μειώθηκαν τα τεστ και αυξήθηκε η χρήση, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις παρενέργειες του εγκλεισμού των ανθρώπων, του φόβου, της κατάθλιψης»…

Σχετικά με το ότι το εμβόλιο, εν πολλοίς προωθείται ως «τη λύση» για την ανάσχεση της πανδημίας, σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να το πει σε αυτή τη φάση, καθώς, λείπουν αρκετές πληροφορίες και σε αυτό το πεδίο. «Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η ανοσία, πιθανότατα κάποιους μήνες. Πιθανότατα αυτός ο ιός θα μεταλλαχθεί, άρα θα χρειαστεί καινούριο εμβόλιο, το οποίο όμως πλέον θα γίνει και θα έρθει στους πολίτες, πιο γρήγορα».

Ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε ότι εξαρχής υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης, γεγονός που οδηγεί σε πανικό, ο οποίος «φέρνει» μέτρα. Παράλληλα, οι αντικρουόμενες απόψεις από χείλη ειδικών έχει προκαλέσει ακόμα και τον θυμό προς την επιστημονική κοινότητα.

Αναφέρθηκε σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science, το οποίο διατύπωσε την απορία «τι σκοπό εξυπηρετούν τόσο αυστηρά μέτρα». «Ουσιαστικά, στηλίτευσε τις πολιτικές αποφάσεις που ήταν γρήγορες και απρόσεκτες, επισημαίνοντας ότι θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά και ασθένεια στις κοινωνίες απ’ ό,τι αν θα προσεγγίζαμε τον κορωναϊό με πιο ψύχραιμες αποφάσεις».

Ο επιστήμονας σχολίασε ότι «παίζεται ένα επιστημονικο-πολιτικό παιχνίδι, το οποίο ουσιαστικά μπερδεύει όχι μόνον τον απλό κόσμο, αλλά και εκείνους που γνωρίζουν πολύ περισσότερα πράγματα πάνω στη Βιολογία».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψή του ότι «πλήρες κλείσιμο δε θα έπρεπε να έχει υπάρξει ποτέ»…

 

Ο Ξανθιώτης,  Ιορδάνης Καραγιαννίδης

 

-Το 1994 Σπούδασε βιολογία  στο Plymouth State University  στην Αμερική

 -Το 1997  έλαβε το μεταπτυχιακό του  στη Γενετική   από το Plymouth State University

-Το  2003 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του, στη  Φιλοσοφία της  παθολογίας και την εργαστηριακή ιατρική στο Boston University School of Medicine                                   .

-Εξειδίκευση στη Μοριακή Βιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center, Harvard Medical School .                       

Το 2016 αναγορεύτηκε αναπληρωτής Καθηγητής, στο IBD Center, University of California at Los Angeles (UCLA) 

Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος Βιολογικών ερευνών  στο  Athos Therapeutics, Inc  στο Λος Άντζελες, που ασχολείται με την παθοβιολογία αυτοάνοσων ασθενειών, την  υπολογιστική βιολογία, τη φαρμακευτική χημεία, την ανάπτυξη φαρμάκων, το σχεδιασμό κλινικών δοκιμών.

                                                                                              


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τεχνολογία
Τοπικά