Μ. Τσέπελης: Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα λειτουργήσει πιλοτικά η μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη.

Τη νέα μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη  επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2021, ο Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ,  Μανώλης Τσέπελης.

Τον κ. Τσέπελη συνόδευαν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Σιαμπάν  Μπαντάκ καθώς και εκπρόσωποι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της εταιρείας Μεσόγειος ΑΕ που είναι η ανάδοχος του έργου.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, μετά  την ενημέρωση που είχε από τους υπευθύνους των εταιριών που έχουν αναλάβει την κατασκευή του έργου, με Αναθέτουσα Αρχή την ΔΙΑΑΜΑΘ,    η κατασκευή της μονάδας  προχώρα εντός του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και  ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα λειτουργήσει πιλοτικά.

 Οι υπεύθυνοι του έργου  που συνομίλησαν με τον Πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΘ, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να υλοποιηθεί το έργο εντός χρονοδιαγράμματος

Η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά κλαι θα έχει τη δυνατότητα μηχανικής διαλογής, για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογικής επεξεργασίας, με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο, σε μονάδα ισχύος 700 ΚW και αερόβιας κομποστοποίησης, για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ’ αυτήν είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων και  από τους «καφέ» κάδους των νοικοκυριών 5.971 τόνοι.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι απασχολούνται στην κατασκευή της, ενώ θα δημιουργηθούν 50 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.

 Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων κατασκευάζεται και στην Καβάλα, η οποία αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της γενικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή, καθώς είναι  η δεύτερη μονάδα, μετά από εκείνη της Αλεξανδρούπολης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τεχνολογία
Τοπικά