Δημήτρης Καιρίδης: Η Τουρκία αυτοεγκλωβίζεται στην παραβατικότητά της – Τον Απρίλιο το Πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη

Η επανέναρξη των διερευνητικών συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και η έκδοση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, απετέλεσαν τα θέματα συζήτησης του βουλευτή ΝΔ -συντονιστή της ομάδας εργασίας Οικονομικών και Ανάπτυξης της Επιτροπής- και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Καιρίδη,  στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Διερευνητικές συζητήσεις

Δεν είναι αισιόδοξος ως προς τα αποτελέσματα αυτής της εκ νέου προσπάθειας συνεννόησης, «εξαιτίας της μεγάλης απόστασης της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο», ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη, όπως πάντα, αλλά και με έναν «καλό οδηγό», σε περίπτωση που τελικά δεν επιτευχθεί το αναμενόμενο. «Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει ότι υπάρχει και ο δρόμος της Χάγης. Δεν πρωτοτυπούμε -όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου εάν δεν μπορούν να τα βρουν σε διμερές επίπεδο έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο. Αυτή η ένταση δε βοηθά κανέναν και σίγουρα, ούτε και τους ίδιους τους Τούρκους», σημείωσε.

Ο κ. Καιρίδης επισήμανε ότι η «ατζέντα» είναι προκαθορισμένη και αφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, καθώς «αυτό είναι το αυτονόητο -και για την κυβέρνησή μας και για όλες τις κυβερνήσεις στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον», επισημαίνοντας «αλίμονο εάν ανοίξουμε θέμα συνόρων στον 21ο αιώνα. Όπως διαμηνύουμε και στους Ευρωπαίους εταίρους δεν μπορούμε να ανοίγουμε θέματα που έχουν λήξει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»…

Σχολιάζοντας την αντίδραση της Τουρκίας, απέναντι στην επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε ότι η Ελλάδα αποφάσισε το 2020, από τη θεωρητική επίκληση του Διεθνούς Δικαίου να περάσει και στην πρακτική του εφαρμογή. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και ήδη ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την επέκταση στην Κρήτη», θύμισε, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση -αναγκαία- για την… ασφαλή αποστολή του μηνύματος.

Ο βουλευτής, δήλωσε, ωστόσο, ότι «η Τουρκία αυτοεγκλωβίζεται στην παραβατικότητά της. Είναι πιεσμένη από τις εξελίξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οπότε μένει να δούμε πόσο θα επιμείνει», ενώ χαρακτήρισε τη γείτονα «αντίπαλο… μακράς διάρκειας –έχει αποκτήσει υπερβολική ιδέα για τον εαυτό της», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι το 2021 είναι έτος επιλογής της Τουρκίας για το αν θα μείνει στη Δύση ή αν θα απομακρυνθεί, τελικώς. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και ο Μπάιντεν θα φροντίσει τα αμερικάνικα συμφέροντα, ωστόσο, ο νέος πρόεδρος θέτει στους Τούρκους το δικαίωμα στην επιλογή: “είσαι ή δεν είσαι μαζί μου”. Δεν είναι δυνατό να συνεχίζει να πατάει σε δύο βάρκες», τόνισε.

Τον Απρίλιο το πόρισμα της Διακομματικής

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι ζητήθηκε τρίμηνη παράταση για τη δημοσιοποίηση του Πορίσματος, το οποίο θα έπρεπε, αυτές τις ημέρες να έχει ολοκληρωθεί. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, «για να μπορέσουμε να καταγράψουμε το έργο της επιτροπής με άνεση και πληρότητα, καθώς έχουμε πολλά και σημαντικά να πούμε σε αυτό το πόρισμα», τόνισε.

Ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας στην Επιτροπή για την Οικονομία και την Ανάπτυξη, σημείωσε ότι είχε διαδοχικές επαφές με τους υπουργούς όλων των παραγωγικών υπουργείων, καθώς και προτάσεις εμπειρογνωμόνων από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα και των συλλογικών παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν, κυρίως στον Έβρο, σχολίασε πως πρόκειται για ένα ζήτημα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού των υποδομών, «γι’ αυτό και έχουμε περιοδικότητα του φαινομένου», αλλά, κυρίως, όπως εξήγησε, λόγω της ιδιαιτερότητας ως παραμεθορίου περιοχής, όπως και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά, στο θέμα της διαχείρισης των νερών, από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

«Δεν είναι μόνον αυτά τα προβλήματα, καθώς υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από την Βουλγαρία, αλλά και το ντάμπινγκ (πώληση προϊόντων με ζημία, με σκοπό την εξάλειψη του ανταγωνισμού), το γεγονός ότι η περιοχή είναι απομακρυσμένη, αλλά και ότι “βάλλεται” από τις ζωονόσους, ακόμα και τα κουνούπια από τους ορυζώνες της Τουρκίας» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ενσκήψει σε αυτά τα ζητήματα -σημειώνοντας, πως αυτό κάνει η συγκεκριμένη επιτροπή- για να ενισχύσει «τον ελληνικό προμαχώνα», όπως χαρακτήρισε τη Θράκη.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στον Βόρειο Έβρο «τη Θράκη της Θράκης», όπως είπε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο. «Η περιοχή αδειάζει -πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», επισημαίνοντας ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, καθώς, όπως υπογράμμισε, «απαιτείται μεγάλη προσοχή». 

Ακούστε τον κ. Δ.Καιρίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά