Οι μαθητές του Ε1 του 2ου Δημοτικού υιοθέτησαν την τριποδούλα Δανάη – Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των παιδιών

Ένα τροχαίο της στοίχισε το ένα της πόδι. Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος «Αδέσποτοι Φίλοι» έδωσε στη σκυλίτσα τη φροντίδα και την αγάπη που της χρειαζόταν. Και ύστερα, ήρθαν οι μαθητές της Ελένης Ακάμπαλη, στο Ε1 του 2ου δημοτικού σχολείου που την επέλεξαν ανάμεσα σε πολλά αδεσποτάκια και την «υιοθέτησαν»…

Για το υπέροχο μήνυμα που έστειλαν με την πράξη τους αυτή οι μαθητές της πέμπτης τάξης, μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, η πρόεδρος του Συλλόγου, Λουλουδιά Τζεμπραηλίδου, αναδεικνύοντας το ρόλο του εκπαιδευτικού στο μέγα ζήτημα της φιλοζωίας. «Είναι εντυπωσιακό πως εμφυσά το πνεύμα της φιλοζωίας στους μαθητές της, με εργασίες και δράσεις γύρω από το θέμα», σχολίασε, υπενθυμίζοντας ότι οι περσινοί μαθητές της κ. Ακάμπαλη είχαν υιοθετήσει με τον ίδιο τρόπο τον… Ρούλη. «Πραγματικά θαυμάζω το έργο αυτής της δασκάλας, γιατί παράγει ανθρώπους... Το αποτέλεσμα θα είναι ότι, αυτά τα παιδιά που πέρασαν από τα χέρια της δε θα κακοποιήσουν ποτέ ζώο. Είναι λίγο αυτό, όταν γνωρίζουμε πως υπάρχουν ακόμα παιδιά που… παίζουν κόβοντας ουρές και αυτιά;», υπογράμμισε.

Ευχαρίστησε μάλιστα και τον διευθυντή κ. Γιώργο Κουράκο, καθώς αποδεικνύεται πως όταν το σχολείο είναι «ανοιχτό» στη διαδικασία μάθησης ακόμα και μακριά από τις παραδοσιακές φόρμες, ο ρόλος της Εκπαίδευσης προβάλλεται σε όλη τη διάστασή του.

Χαρακτηριστικό της όλης προσπάθειας είναι ότι τα παιδιά συνέταξαν τον 12λογο του Υπεύθυνου Πολίτη απέναντι στα Αδέσποτα, για τον οποίο εργάστηκαν αρκετό διάστημα και θα το προσφέρουν στους συμπολίτες μας, καθώς αυτός θα τυπωθεί και θα τοιχοκολληθεί σε όλη την Ξάνθη…

«Υπέγραψαν ένα προς ένα το Συμβόλαιο Υιοθεσίας -κάποιοι, μάλιστα έπρεπε να μάθουν πώς να βάζουν υπογραφή- και έμαθαν να ενώνονται κάτω από τον κανόνα της φιλοζωίας. Πόσο σημαντικό να συνδέονται όλα τα παιδιά κάτω από ένα κοινό στόχο, τη στιγμή που όλοι είμαστε διαλυμένοι και ο εγωισμός είναι πάνω από όλα», υπογράμμισε η πρόεδρος…

Η κ. Τζεμπραηλίδου ευχήθηκε να βρεθούν μιμητές αυτής της πράξης -να ευαισθητοποιηθούν, δηλαδή, οι συμπολίτες μας, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να προχωρήσουν σε εικονικές υιοθεσίες, καθώς, λόγω της πανδημίας, ο Σύλλογος έχει «αποψιλωθεί» οικονομικά.

Οι στειρώσεις συνεχίζονται

Κι ενώ η πανδημία ανακόπτει τις, προ κορωναϊού, δραστηριότητες των ανθρώπων, το πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων που έχει αναλάβει τον τελευταίο χρόνο ο Σύλλογος -αν και με αργούς ρυθμούς- συνεχίζεται.

Η συνεργασία με την γερμανική οργάνωση της κ. Κριστίν Λάσλο που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα ανέκοψε τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων.  Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά, αφού τον περασμένο Μάιο και για ένα μήνα περίπου, κατάφεραν να στειρώσουν 360 τετράποδα. Το φθινοπωρινό πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο κάλυψε μέχρι σήμερα, 70 γάτες και 45 σκυλιά. «Συνεχίζουμε, αν και ο ρυθμός, είναι διαφορετικός», εξαιτίας της καραντίνας και των μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά και των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, όπως σημείωσε «γίνεται πολύ καλή δουλειά, ιδίως για τα σκυλάκια».

Ανέφερε την πολύ καλή συνεργασία με τον δήμο Τοπείρου «μας παραχωρήθηκε οδηγός από τον δήμο, για τις μετακινήσεις σκύλων, που χρειαζόμαστε», είπε, ενώ υπογράμμισε και την «καλή συνεργασία» στους οικισμούς, αφού «βοσκοί, αλλά και άλλοι που έχουν σκύλους σε μαντριά δέχτηκαν να στειρώσουν τα θηλυκά τους, τουλάχιστον».

Για την πρόεδρο το πρόγραμμα είναι… non stop. «Παρά τις δυσκολίες, αξίζει τον κόπο. Ένα στειρωμένο σκυλί σημαίνει μείον 10 κουτάβια. Αυτό σκεφτόμαστε και προχωράμε», ενώ πρόσθεσε πως και στις γάτες, οι οποίες «γεννούν ανεξέλεγκτα», τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς, την άνοιξη, που θα ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες.

Η ίδια επισήμανε ότι η νοοτροπία δείχνει ότι αλλάζει, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι δεκτικοί να φροντίσουν ένα τετράποδο -κυρίως τα παιδιά- που δείχνουν έτοιμα να αγαπήσουν -που είναι και η βασικότερη προϋπόθεση- και να υιοθετήσουν ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι.

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος έχει εργαστεί μεθοδικά για την εμπέδωση της αντίληψης της υιοθεσίας, με ενημερωτικές εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης και το Δήμο Ξάνθης.

Αιφνίδιοι θάνατοι δεσποζόμενων

Αναφερόμενη στα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων δεσποζόμενων, σχολίασε  ότι το ενδεχόμενο να έχουν πέσει θύματα φόλας δεν αποκλείεται. Τελευταίες απώλειες, δύο σκυλιά και μία γάτα. Η πρόεδρος εξήγησε ότι κοινοποιείται το γεγονός, ώστε οι ιδιοκτήτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις βόλτες με τα δεσποζόμενά τους σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στην πόλη. Δε δίστασε μάλιστα να αναφέρει την Πλατεία Μεξικάνα, αλλά και την οδό Περικλέους, όπου και σημειώθηκαν οι θάνατοι, ως περιοχές που θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς, όπως είπε, σε αυτές, συμβαίνουν τα περισσότερα περιστατικά…

«Δεν είναι φυσιολογικό να θέλεις να σκοτώνεις με όποιον τρόπο», υπενθύμισε, στηλιτεύοντας τη νοοτροπία του «μόνον οι άνθρωποι», υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί. «Δεν μπορεί να υπάρχει… “τίποτα άλλο”, παρά μόνον εμείς»…

Το Στέκι στην εποχή της πανδημίας

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, το Στέκι του Συλλόγου αποτελούσε, εκτός από τη συνάντηση των φιλόζωων και ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα, αφού οι «Αδέσποτοι Φίλοι» εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια με ίδιους πόρους. «Πορευόμαστε με τα συχνά μπαζάρ που διοργανώνουμε, με την παρουσία μας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης και βεβαίως με το Στέκι», τόνισε. Με αυτούς τους πόρους ο Σύλλογος φροντίζει για την σίτιση, την αποπαρασίτωση, την υγειονομική φροντίδα των αδέσποτων.

Τα έσοδα ωστόσο κόπηκαν, εξαιτίας του κορωναϊού. «Αυτή είναι πραγματικά μια μεγάλη πληγή» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να συμπληρώνουμε τη διατροφή τους με ψωμί, για να μπορέσουμε να δίνουμε τα χάπια στα σκυλάκια» -κυρίως εκείνο «για το σκουλήκι στην καρδιά», όπως είναι γνωστό, στους φιλόζωους, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται από τα σκυλάκια όλον τον χρόνο, μια και δεν κινδυνεύουν μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες από αυτό…

Σήμερα, το Καταφύγιο, στο Μικρό Τύμπανο φιλοξενεί πάνω από 70 αδέσποτα και η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη «Είναι φορές που σκέφτομαι πως μπλέξαμε άσχημα και μετά λέω χαλάλι… Έχει ο Θεός…».

Ανάμεσα στα «θύματα του κορωναϊού» είναι και η εκστρατεία ενημέρωσης των ενηλίκων στα χωριά, η οποία θα πραγματοποιούνταν με εγκεκριμένους επιστήμονες από τη Γερμανία, αλλά και κτηνιάτρους. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία που όμως έχει ανακοπεί. «Θεωρούμε ότι η παιδεία είναι το σημαντικότερο», εξήγησε και πρόσθεσε πως εύχεται να γίνει κάποτε.

Έκκληση των Αδέσποτων Φίλων

Η κ. Τζεμπραηλίδου κάλεσε τους Ξανθιώτες, αλλά και τα άλλα σχολεία να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μαθητών του 2ου Δημοτικού και να προχωρήσουν σε εικονικές υιοθεσίες, στηρίζοντας έτσι το έργο του Συλλόγου, που πλέον, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όπως παλαιότερα, μόνος του.

Τα μηνιαία έξοδα ενός σκύλου είναι 30 ευρώ ή 15 ευρώ, μόνο για την σίτιση

«Να ενεργοποιηθούν οι καρδιές» έστειλε το μήνυμα η πρόεδρος των Αδέσποτων Φίλων.

Γιατί, αυτό που χρειάζεται τελικά είναι να νιώθεις ΑΓΑΠΗ…

Ακούστε την κ. Λ.Τζεμπραηλίδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά