Νίκος Λυγερός: Η «επόμενη μέρα» καθορίζεται από την ετοιμότητα των χωρών

Τον στρατηγικό αναλυτή Νίκο Λυγερό φιλοξένησε σήμερα η πρωινή εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου σε μια συζήτηση για τις… λεπτομέρειες που αποδίδουν με σαφήνεια, την εικόνα της πραγματικότητας που βιώνουμε σήμερα…

Το «Τσεσμέ» και οι… φώκιες

Σε μια περιοχή παντελώς μηδενική από κοιτάσματα, η Τουρκία βγάζει το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» από σήμερα (κανονικά) και μέχρι τις 2 Μαρτίου…

Ο κ. Λυγερός μίλησε για «διαφοροποιήσεις» που θα έπρεπε να ενδιαφέρουν τον όποιο μελετητή της συγκεκριμένης επιλογής της γείτονος. «Γιατί βγάζει το Τσεσμέ και όχι το Ούρουτς Ρέις», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σκάφος παρωχημένης τεχνολογίας, που βγαίνει σε μια περιοχή που το μόνο που μπορεί να βρει είναι… φώκιες. «Είναι σεισμικό ή ωκεανογραφικό σκάφος», συνέχισε τις ερωτήσεις επισημαίνοντας ότι εάν είναι ωκεανογραφικό τότε εκπέμπεται ένα μήνυμα σε επιστημονικό επίπεδο και πρόσθεσε πως έχει σημασία ότι δεν έχει επιλέξει να βγάλει το Ουρούτς Ρέις.

Πρόσθεσε πως η επιλογή του σημείου δείχνει ότι «η περιοχή δεν είναι τυχαία, καθώς βρίσκεται κάτω από τη Θάσο -μήπως “λένε” ότι μπαίνουν σε μια περιοχή που μπορούν να τα κάνουν αυτά;».

Παράλληλα, επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν όταν η Τουρκία βγάζει… ένα σαράβαλο να ασχολούμαστε εμείς. Το συγκεκριμένο σκάφος παραχωρήθηκε από τις ΗΠΑ στην Τουρκία το 1999. Είναι ναυπηγημένο το 1965.

Σχολίασε πως αν η Total έβγαζε σκάφος του 65 κανείς δε θα ήταν χαρούμενος και σημείωσε ότι τα ελληνικά ΜΜΕ θα έπρεπε να επικεντρωθούν σε μια σειρά σημείων σχετικά με την «έξοδο» του ωκεανογραφικού: ποιος είναι ο χαρακτηρισμός του, ο εξοπλισμός του, ποια είναι τα δεδομένα και πώς αυτό το σκάφος θα λειτουργήσει, καθώς και ποια η περιοχή που δέσμευσε –«αμφισβητούν ακόμα και τα δικά τους», σχολίασε.. Επισήμανε μάλιστα, ότι ακριβώς επειδή κανείς δεν επικεντρώνεται σε αυτά, η Τουρκία «κερδίζει», καθώς η όλη η ιστορία αποτελεί ένα ακόμα «επικοινωνιακό τρικ»…

Η ανάγκη για τη «δοκιμασμένη συνταγή» από πλευράς Τουρκίας εμφορείται από το απλό γεγονός πως το 2021 επικεντρώνεται στην Ελλάδα, καθώς είναι το επετειακό έτος των 200 χρόνων από την Επανάσταση. «Ας μην ξεχνάμε το ψήφισμα των Αμερικανών υπέρ των δύο αιώνων της Ανεξαρτησία της χώρας μας», σχολίασε.

Εξήγησε ότι δε θα μπορούσε να βγάλει το Ουρούτς Ρέις «γιατί έχει κόστος στην ΕΕ», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά «έχεις δικαίωμα να δηλώνεις ότι συμμετέχεις στον αγώνα, ενώ… είσαι στην κερκίδα και ενόσω άλλοι “κάνουν παιχνίδι”». Υποστήριξε ότι δεν είναι θέμα «τάιμινγκ» και πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί ακριβώς γιατί αυτό «περνάει».

Διερευνητικές, πενταμερής και αυτογκόλ…

Ο κ. Λυγερός υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές συζητήσεις δεν αποτελούν άξιο σημείο αναφοράς για καμία από τις δύο πλευρές «περιμένω τον… 70ο γύρο», σχολίασε, ενώ σχετικά με το Κυπριακό υποστήριξε ότι «όσο δεν έχουμε αρχίσει την εξόρυξη των υδρογονανθράκων… θα συζητάμε για να τα πούμε».

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή σε μια ακόμα ουσιώδη λεπτομέρεια: «Ενώ οι διερευνητικές είναι άτυπες, στην πενταμερή οι αποφάσεις μπορούν να είναι δεσμευτικές και δεν πρέπει να γίνει κάποιο λάθος. Αυτό έχει σημασία».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «Όταν μιλούσαμε αρχικά για διαπραγματεύσεις η Τουρκία, έλεγε πάντα να αφεθούν τα ενεργειακά έξω. Όμως τώρα τα ενεργειακά είναι μέσα. Άρα, δεν τα κατάφερε η Τουρκία. Γιατί όταν μιλάμε για ΑΟΖ, ενεργειακά, φυσικό αέριο, είναι όλα αυτά τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι εμείς έχουμε το πάνω χέρι. Και είναι αποφάσεις που έγιναν με τον Τάσσο Παπαδόπουλο το 2004, και με τις οριοθετήσεις το 2003, το 2007 και το ’10. Τώρα υποχρεωτικά θα πρέπει να κοιτάξουν αυτές τις αποφάσεις, είναι κάτι που δεν μπορούν να αποφύγουν. Άρα, ένα μόνο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Να μην έχουμε κανένα αυτογκόλ», υπογράμμισε.

Ο «εχθρός» του κορωναϊού και ο… ζεόλιθος

Κι όμως, η φύση μπορεί να «κερδίσει» τον ιό. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι σε περίοδο ακραίου κρύου, ο ιός δεν «αντέχει», «Ορθολογικά», σημείωσε, «συμβαίνει το ίδιο και όταν βρέχει, γιατί δεν του “αρέσει” οτιδήποτε είναι υγρό, γι’ αυτό και όταν βρέχει δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον βέλτιστο τρόπο: η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ο ίδιος, πάντως, επισήμανε ότι αυτό που απασχολεί είναι τι κάνουν οι άνθρωποι σε αυτές τις συνθήκες και τόνισε ότι οι επιστήμονες στη Γαλλία ετοιμάζονται να κάνουν ελέγχους διοργανώνοντας ελεγχόμενες μεγάλες συναυλίες για να δουν τον τρόπο που «συμπεριφέρεται». «Γενικότερα, η τάση είναι να ενσωματώνουμε στο θέμα της ασθένειας και την ψυχολογική πίεση στους ανθρώπους. Στη Γαλλία η κυβέρνηση κάνει τα πάντα να μην έχουμε το τρίτο λοκντάουν και καλά τα πάει προς το παρόν. Έχουμε βέβαια το εμβόλιο και ταυτόχρονα μια μορφή σταθεροποίησης, καθώς βλέπουμε, βάσει των στατιστικών, πως ο ιός πάει πιο χαμηλά, εξαιτίας αυτού του ακραίου κρύου».

Ωστόσο, τις κοινωνίες απασχολεί ο παγετός και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, το ενδεχόμενο της καταστροφής των καλλιεργειών.

«Η μάσκα των φυτών» είναι ο ζεόλιθος, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν είναι πολύ αρνητικές οι θερμοκρασίες, ο τρόπος για να καταπολεμηθεί ο παγετός στα δέντρα είναι ο ζεόλιθος. Πρέπει να σώσουμε το δέντρο», επισήμανε σχολιάζοντας τη συχνά, ευκαιριακή και χωρίς μακροπρόθεσμο κέρδος, επιλογή της διάσωσης του καρπού.

Σημείωσε ότι το κόστος δεν είναι υψηλό, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι… «ευφυΐα, σύμφωνα με τον Ντα Βίντσι δεν είναι να βρεις τη λύση, αλλά να πεις στον άνθρωπο ότι υπάρχει»…

Το «μαζί» της πανδημίας και η… στρατηγική να αντιμετωπίζεις κρίσεις

Ο κ. Λυγερός επισήμανε ότι η πανδημία ανέδειξε τη συλλογικότητα ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. «Η πανδημία μας έμαθε πρέπει να είμαστε μαζί χωρίς απαραίτητα να είμαστε κοντά. Το βλέπουμε όταν λειτουργούμε και σκεφτόμαστε συνολικά και βοηθάμε ο ένας τον άλλο τα πάμε καλύτερα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις διαφορές που τα συστήματα, ανά την υφήλιο έχουν, σχολιάζοντας πως στην Ευρώπη δόθηκε έμφαση στην προστασία της τρίτης ηλικίας. «Σε άλλες ηπείρους δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, καθώς, η συγκεκριμένη ηλικία ήταν… ήδη νεκρή», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της προετοιμασίας, ως μέσον επίλυσης των κρίσιμων ζητημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος τόσο σε συλλογικό, όσο και ατομικό επίπεδο. «Ξέραμε ότι θα έχουμε πολύ κρύο, αλλά δεν προστατεύσαμε το δίκτυο και τώρα αναρωτιόμαστε, τι έγινε…» και βάζοντας τον ακροατή στον… κόσμο της στρατηγικής είπε ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι έτοιμος, ώστε να περάσει την κρίση σα… να μη συνέβη τίποτα. «Ο εγκέφαλος που είναι εγκλεισμένος στο κρανίο είναι φτιαγμένος να λύνει τα προβλήματα που είναι έξω. Αν είναι μέσα κι απλώς υποφέρει γιατί δεν προβλέπει είναι… νεκρός» και υπογράμμισε ότι η στρατηγική είναι αυτή «που μας δίνει την ικανότητα να βλέπουμε το μέλλον πριν από το παρόν… Αυτή είναι η τακτική για την επίλυση της κρίσης».

Η ανθρωποκεντρική Ευρώπη και… οι άλλοι

Εντυπωσιακές χαρακτήρισε τις αντοχές της ΕΕ και στο θέμα της πανδημικής κρίσης και επισήμανε ότι η ειδοποιός διαφορά της σε σχέση με τα αυταρχικά συστήματα είναι ότι ακολουθεί τους κανόνες της διαφάνειας, ενώ έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ανέφερε ότι άλλες χώρες που έλεγαν «ότι όλα πάνε καλά», (Ρωσία, Τουρκία) τώρα αναγκάζονται να εκθέσουν την πραγματικότητα, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει στην Κίνα, όπως είπε…

«Η ΕΕ αποφάσισε κάτι πολύ απλό να δώσει προτεραιότητα στην υγεία. Θα μπορούσαμε να μην έχουμε μια ανθρώπινη ΕΕ και να μας έλεγε, όποιος έχει οικονομική ευρωστία ας δει τι θα κάνει. Όμως αυτό, ευτυχώς δε συνέβη», τόνισε και πρόσθεσε πως αν ήμασταν στην εποχή της ΕΟΚ τότε ο καθένας θα ασχολούνταν μόνος του με τον ιό. «Οι κινήσεις της Ευρώπης δείχνουν ότι η προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος αλλιώς θα είχαν πεθάνει οι γέροι μας», υπογράμμισε.

Σχετικά, με την εικόνα της χώρας μας, ο κ. Λυγερός επισήμανε ότι ενώ τα πήγε πολύ καλά στο πρώτο κύμα, που δεν υπήρχε η γνώση που έχουμε σήμερα, εντούτοις το δεύτερο κύμα ήταν πολύ σκληρό, ενώ φαίνεται ότι πάμε στο τρίτο κύμα, χωρίς παύση… και σχολίασε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν ακολουθήσαμε τα μέτρα ή υποτιμήσαμε την πανδημία…

Η ταχύτητα μετά την… καθυστέρηση

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις προμήθειες εμβολίων τόνισε ότι αυτές συνέβησαν, αρχικά επειδή χώρες, όπως η Γαλλία προσπάθησαν να κρατήσουν ένα «χαμηλό προφίλ» καθώς είναι διαδεδομένο το κίνημα των αρνητών του εμβολίου. Αντίθετα, το Ισραήλ αδιαφόρησε για τους αρνητές και προχώρησε απρόσκοπτα «δίνοντας» σήμερα τα γνωστά αποτελέσματα…

Επισήμανε, ωστόσο, ότι τώρα το ζητούμενο είναι η ταχύτητα, καθώς θα πρέπει να εμβολιαστούν γρηγορότερα, οι πληθυσμοί. Αναφερόμενος στα καλά αποτελέσματα του Ισραήλ στο θέμα του εμβολίου επισήμανε ότι εκείνο ακολούθησε την τακτική του αδιαφορώντας για τους αρνητές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι η περίοδος που διαρκεί η πανδημία, αλλά και η «ουρά», αλλά και οι επιπτώσεις της. «Κι εμείς ανήκουμε στην ΕΕ και δεν πρέπει να περάσουμε αυτό το διάστημα σα παθητικοί θεατές αλλά να δούμε, πώς θα συμβάλλουμε, λειτουργήσουμε μέσα σε αυτό πλαίσιο» τόνισε και πρότεινε «Προετοιμασία και μετά εφαρμογή. Ακόμα κι ένα σύστημα όταν θέλει να επιβιώσει, το κάνει με τους ζωντανούς όχι με τους νεκρούς», υπογράμμισε.

Ο γεωπολιτικός τουρισμός

Επίσης, ανέδειξε τον γεωπολιτικό χαρακτήρα των εμβολίων «Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρώσοι το βάφτισαν “sputnik”», επισημαίνοντας ότι σίγουρα τα ονόματα των εμβολίων αποδεικνύουν ότι ο χαρακτήρας τους δεν είναι μόνο υγειονομικός.

Αλλά και η «επόμενη μέρα» θα μετατρέψει διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των χωρών σε γεωστρατηγικής σημασίας «αναχώματα».

«Μετά την πανδημία ο τουρισμός μας θα  γίνει γεωπολιτικός», τόνισε επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες θα επιλέγουν τόπους προορισμού, που θα είναι «καθαροί» από τον ιό. «Γιατί, δηλαδή, κάποιος να επιλέξει την Τουρκία, με τις τόσες “σκιές” στη διαχείριση της πανδημίας και όχι απευθείας την Ελλάδα, εάν φυσικά, έχει τακτοποιήσει το ζήτημα», υπογράμμισε.

Ακούστε τον κ. Ν.Λυγερό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά