«Στα κάγκελα» οι μαθητές των ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ για την υποβάθμιση των πτυχίων τους, μέσω νόμου-Επιστολή διαμαρτυρίας και από τους μαθητές της ΕΠΑΣ Ξάνθης στην υπουργό

Την ψήφιση τροπολογίας που να εξαιρεί τους μαθητές που φοιτούν ήδη στις Α’ και Β΄ τάξεις των ΕΠΑΣ – Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ώστε να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους βάσει του καθεστώτος που έχουν εισαχθεί και όχι με το καθεστώς που εισήγαγε ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, ζητούν οι φοιτούντες των Σχολών της χώρας.

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν και οι μαθητές της ΕΠΑΣ Ξάνθης, προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γιώργο Βούτσινο, αλλά και στον Τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Φίλη.

Σήμερα περισσότερες από είκοσι ΕΠΑΣ ενώνουν τη φωνή τους, στέλνοντας επιστολικά τη διαμαρτυρία τους και καλώντας την υπουργό να κάνει δεκτό το αίτημα, περί εξαίρεσής τους.

Να σημειωθεί, ότι ο νόμος 4763/2020 -με αναδρομική ισχύ- ψηφίστηκε, στο πλαίσιο ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, με την οποία, σε κάθε κράτος-μέλος συστήνεται το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: στο Επίπεδο 3 κατατάσσονται οι Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης, Επαγγελματικές Σχολές ΕΠΑΣ-Μαθητείας ΟΑΕΔ / στο Επίπεδο 4, τα Επαγγελματικά Λύκεια και Λύκεια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων – Λυκείων και στο Επίπεδο 5, τα δημόσια ΙΕΚ και το Μεταλυκειακό Έτος Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ

Ο πρόεδρος του 15μελούς της ΕΠΑΣ Ξάνθης Στράτος Χρυσόπουλος έκανε λόγο για «απόλυτο αιφνιδιασμό, μόλις τρεις μήνες από το πτυχίο», αλλά και «υποβάθμιση των ίδιων των σχολών», μετά την ψήφιση αυτού του νόμου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

«Είναι μια μοναδική σχολή, καθώς παρέχει εκπαίδευση αλλά και χρηματοδότηση στους εκπαιδευόμενους» και υπογράμμισε την αξιόλογη δουλειά που γίνεται σε αυτήν, καθώς σημειώνει διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. «Τα τελευταία τρία χρόνια είναι πρώτη στον βρετανικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας. Φέτος, η ΕΠΑΣ Ξάνθης, πέρσι η ΕΠΑΣ Καβάλας και το 2018 η Σχολή της Λάρισας».

Επισήμανε ότι οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν την εξέλιξη αυτή μόλις πριν από μία εβδομάδα, αν και ο νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο «ενώ εμείς δεν είχαμε καμία ενημέρωση», είπε.

Υπογράμμισε ότι με τον νέο νόμο τα πτυχία υποβαθμίζονται σε επίπεδο 3, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς ήταν σε επίπεδο 4 και σημείωσε πως εκείνος, όπως και όλοι όσοι επιλέγουν τις ΕΠΑΣ, επέλεξαν συνειδητά αυτόν τον δρόμο, παρότι είχαν και άλλες εναλλακτικές, όπως η φοίτηση σε ΤΕΙ (στην περίπτωση του κ. Χρυσόπουλου) ή σε δημόσιο ΙΕΚ, όπου το πτυχίο τάσσεται στο επίπεδο 5.

«Θέλουν να δημιουργήσουν επαγγελματίες εργάτες και προφανώς δεν ενδιαφέρονται για τις εξειδικευμένες γνώσεις που λαμβάνουμε στις Σχολές, μέσω των μαθημάτων που παρακολουθούμε», τόνισε με πικρία.

Κάλεσε το υπουργείο να εξετάσει θετικά την πρόταση και να φέρει προς ψήφιση την τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα στους ήδη φοιτούντες να λάβουν το πτυχίο τους με το παλαιότερο καθεστώς, το οποίο αποτέλεσε και το έναυσμα για να την επιλέξουν.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα έχουν κατατεθεί Ερωτήσεις από βουλευτές κομμάτων περιοχών της χώρας, ενώ στο πλευρό τους οι σπουδαστές έχουν και τους καθηγητές τους.

Ο πρόεδρος του 15μελούς σημείωσε ότι οι η απόφαση για συνέχιση των διαμαρτυριών είναι πλέον συλλογική, καθώς όλο και περισσότερες σχολές ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να εισακουστούν από το υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι στιγμής συντάσσονται: οι Α’ και Β’ ΕΠΑΣ Θεσσαλονίκης, οι ΕΠΑΣ Σπάρτης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Ξάνθης, Πύργου Ηλίας, Δράμας, Τρίπολης, Χαλκιδικής, Ναυπλίου, Βέροιας, Μοσχάτου Αθηνών, Λάρισας, Ηρακλείου Αττικής, Γαλατσίου, Ηρακλείου Κρήτης, Νεάπολης και Ωραιοκάστρου.

Ακούστε τον Σ.Χρυσόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά