Παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς της Ξάνθης, αξίζουν χιλιάδων συγχαρητηρίων.......

-"Εμείς θα διώξουμε τον κορωναϊό, Εσείς ετοιμάστε τον Καρνάβαλο".....έγραψαν τα παιδιά του 6ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης

Η νέα γενιά, οι πολίτες του αύριο στέλνουν, με βίντεο που παρήγαγαν στις σχολικές τους μονάδες, μετά από ενθάρρυνση της δράσης από τον Δήμο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού, το δικό της μήνυμα.

Είναι ένα μήνυμα ενότητας, ελπίδας, προσμονής για ένα καλύτερο μέλλον, για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Με αυθορμητισμό, κέφι και χαμόγελα, τα παιδιά από τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Ξάνθης, με την θετική ενέργεια των εκπαιδευτικών τους που έχουν αντίληψη του ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν ολοκληρώνεται μπροστά στον πίνακα, εντός της αίθουσας και στα θρανία, εργάστηκαν, σχεδίασαν και εισήλθαν σε μια διαδικασία εξωτερίκευσης και ώσμωσης, με την κοινωνία.

Από το αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε ότι, υπάρχουν εκπαιδευτικοί, υποδείγματα, πρότυπα, που έχοντας επιστημονική-εκπαιδευτική γνώση και επάρκεια, ανταποκρίνονται στις επιταγές της συγκυρίας και με μια ευελιξία και δυναμική, μετουσιώνουν τη δυσκολία σε δύναμη και δίνουν στους μαθητές τους τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να νιώσουν τη χαρά του "κοινωνώ", την ενέργεια του συμμετέχω στις δράσεις και τα κελεύσματα της πόλης μου, της κοινωνίας στην οποία ζώ και υπάρχω.

Τα παιδιά, σχεδίασαν μάσκες και τις κατασκεύασαν, εμπνεύστηκαν συνθήματα - σλόγκαν, για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι  και τα κατέγραψαν, δημιούργησαν τη "σκηνογραφία" με απλά υλικά και χειροτεχνήματα και τα τοποθέτησαν στον χώρο, διάλεξαν μουσική και τραγούδησαν ή χόρεψαν, διηγήθηκαν ιστορίες καρναβαλιού από παρελθόντα χρόνια και τις ξαναβίωσαν.

Δεκάδες ώρες στα σχολεία της Ξάνθης, δημιουργικά αξιοποιήθηκαν, σε μια λειτουργία, έξω από το καθημερινό πρόγραμμα, δίνοντας τη χαρά στα παιδιά, μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, του εγκλεισμού, να εκτονωθούν, να λειτουργήσουν, να μπουν στη διαδικασία του εθελοντισμού και να δημιουργήσουν για την πόλη τους.

Διακριτικά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα που μεγαλούργησε και στον Δήμο Ξάνθης που είχε την ιδέα της ενεργοποίησης, της ενθάρρυνσης εκπαιδευτικών δράσεων, της προβολής και ίσως αργότερα της βράβευσης....

Ας απολαύσουμε  όλοι μαζί,  τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους και σίγουρα θα αντιληφθούμε τον ρόλο και την ευθύνη των γονιών που είναι πίσω από όλα αυτά, τη θετική ματιά και του δουλειά που έγινε εντός της οικογένειας, πριν τα χαμόγελα, φτάσουν στα σχολεία....

Οι σχολικές μονάδες  που ανταποκρίθηκαν στην δράση του Δήμου Ξάνθης είναι : 5ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης, 6ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης και 13ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης,  14ο Δημοτικό Ξάνθης  και 18ο Δημοτικό Ξάνθης. 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά