Ι. Μάζης: Είναι πιθανό η Ελλάδα να έχει μια αναγκαστική εμπλοκή στην υπόθεση της Ουκρανίας

Ο Καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, σχετικά με την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ουκρανία, τον ρόλο της Τουρκίας, αλλά και τις προκλήσεις, που πιθανότατα να κληθεί η χώρα μας να αντιμετωπίσει.

Εξελίξεις στην Ουκρανία

Χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη», καθώς «παρατηρούνται ατύπως μετακινήσεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και επίσημη μετακίνηση ρώσικου στρατού προς το ανατολικό κομμάτι της Ουκρανίας, παρατηρούνται συνεχείς εμπλοκές αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών στη Βαλτική, ενώ έχουν αναπτυχθεί ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας και Δ. Ουκρανίας με τον Αυτόνομο Θύλακα».

Επισήμανε ότι πέραν από τις δηλώσεις Πούτιν στην τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Μακρόν, ακολούθησε αναφορά του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν για τον ρόλο της Ελλάδας στη Μαύρη Θάλασσα. «Δεν είναι τυχαία όλα αυτά και βεβαίως η χώρα, φοβάμαι, θα έχει κάποια αναγκαστική εμπλοκή στην υπόθεση αυτή» είπε, σημειώνοντας πως αυτή, «θα είναι εξαιρετικά προβληματική, ως προς τις ισορροπίες ». Ο καθηγητής εξήγησε πως οι ΗΠΑ θα πιέσουν εξαιρετικά την Τουρκία να πάρει θέση ως νατοϊκός σύμμαχος στο πλευρό των υπολοίπων Συμμάχων του ΝΑΤΟ και να στραφεί εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην Κριμαία, αλλά και στην Ανατολική Ουκρανία.

Το διαφαινόμενο πρόβλημα για την Τουρκία ήδη παρατηρείται, όπως είπε ο κ. Μάζης στη Συρία, όπου ειδικά στην Ιντλίμπ γίνονται βομβαρδισμοί από ρωσικά στρατεύματα σε σημεία τα οποία ελέγχονταν μέχρι πρότινος από τουρκικές δυνάμεις. «Έρχονται τα προειδοποιητικά μηνύματα, διότι δεν μπορεί η Τουρκία να έχει τα πόδια της σε δύο βάρκες», σχολίασε. Τακτική, την οποία ακολουθεί ανελλιπώς, ωστόσο, δεν της βγαίνει πάντα σε καλό, όπως σχολίασε ο καθηγητής που ανέφερε δύο παραδείγματα προς επίρρωση των λεγομένων. Το πρώτο με την ουδετεροφιλία της στον ΒΠΠ, όπου τελικά, όπως είπε, έχασε εδάφη και το δεύτερο, με την επιχειρηματική σχέση των οικογενειών Τραμπ-Ερντογάν, η οποία, τώρα βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση.

«Τώρα ούτε το νομικό ούτε το διεθνές περιβάλλον είναι ίδιο», επισήμανε, εξηγώντας ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει τις ίδιες απόψεις για την τουρκική διοίκηση, αλλά και την αναθεωρητική συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή. «Αν ο Ερντογάν που αντιμετωπίζει σοβαρούς οικονομικούς κλονισμούς, απαλλάξει από την παρουσία του, οι υπόλοιποι που ακολουθούν -μία σωρεία ανθρώπων, νέων και παλαιών, οι οποίοι ετοιμάζονται τόσον καιρό να τον διαδεχτούν- μπορούν να αλλάξουν ριζικά το επίπεδο σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ». Και υπογράμμισε, πως στην πίεση που θα δεχθεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ για να επανέλθει ως κανονικό συμμαχικό κράτος του ΝΑΤΟ, το ερώτημα είναι ποια ανταλλάγματα θα ζητήσει.

Η χρονική συγκυρία δε φαίνεται να βοηθά την Ελλάδα, σε μια περίοδο με το «άνοιγμα» του Κυπριακού, αλλά και την Πολυμερή, την οποία, όπως είπε ο κ. Μάζης οι διάφοροι ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «περιφέρουν», προσπαθώντας να επανεισαγάγουν την Τουρκία, στο γεωστρατηγικό γίγνεσθαι μιας περιοχής, στην οποία «έχει οργιάσει εναντίον του Διεθνούς Δικαίου και εναντίον κάθε όρου καλής γειτονίας και ειρήνης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε απαιτήσεις της Τουρκίας που θα τεθούν κάτω από το τραπέζι, προς τον Λευκό Οίκο σαν ανταλλάγματα για την επαναφορά της στο ΝΑΤΟ.

Εξοπλιστικές προμήθειες

Σχολιάζοντας την εξοπλιστική «αγορά» που άνοιξε, μετά την κινητικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση της Γαλλίας, ο καθηγητής σχολίασε ότι πρόκειται για «οψίμως ενδιαφερόμενους», οι οποίοι ποτέ δε συνέδραμαν στρατιωτικά στην Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι μόνον η Γαλλία το έχει κάνει, ότι λειτουργεί ως αποτροπή, δηλαδή, ως αποφυγή πολέμου.

Ο κ. Μάζης χαρακτήρισε «καταστροφική» την πολιτική της χώρας μας σχετικά με το «πισωγύρισμά» της για την αγορά των φρεγατών Μπελάρα, που όπως είπε «σε καθιστούν κυρίαρχους της περιοχής σου».

Οικονομία της Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της γείτονος, ο καθηγητής σημείωσε τις πρακτικές που ακολουθεί ο Ερντογάν: τον κεφαλικό φόρο για κατάθεση μισού κιλού χρυσό από τους  χρυσοχόους, την παρότρυνση προς τους πολίτες να καταθέσουν τα χρυσαφικά τους με αντάλλαγμα τουρκικές λίρες, την προσπάθεια δολαριοποίησης της οικονομίας τις διαδοχικές αλλαγές του εθνικού τραπεζίτη, αλλά και την αντίληψη ότι όταν αυξάνεις τον πληθωρισμό αυξάνεις και την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι αυτά, είναι ζητήματα που θα αντιμετωπίσει, πιθανολογώντας πως ίσως πάει σε πρόωρες εκλογές.

Ανέδειξε τις υποχωρήσεις που έκανε με ευκολία, «κοιτώντας» στη φασιστική και ισλαμική πλευρά του, όπως η αποχώρηση από το Σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης, για την προστασία των γυναικών και υπογράμμισε τη «θλιβερή στάση της ΕΕ», η οποία, όπως είπε, αν και ιδιαίτερα ευαίσθητη με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρκέστηκε απλώς σε μια αναφορά του γεγονότος…

Να υπενθυμίσουμε ότι ο καθηγητής Μάζης είναι ο κεντρικός ομιλητής της διαδικτυακής εκδήλωσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με θέμα: «Πώς οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο επηρεάζουν τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα.

Ακούστε τον κ. Ι. Μάζη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά