1η Απριλίου 1955: Η Αρχή του Αγώνα των Κυπρίων για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού

Η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, Ελένη Χατζηγεωργίου, ξετυλίγει τις μνήμες του Απελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων, ενός αγώνα καθαρού, παλικαρίσιου, που έδωσαν όλοι οι Κύπριοι, με στόχο την Ελευθερία και την Ένωση…

Ξημερώνοντας η 1η Απριλίου το νησί συγκλονίζεται από απανωτές εκρήξεις. Δηλαδή, οι Άγγλοι συγκλονίζονται, καθώς οι Κύπριοι ήδη ξεκινούσαν τον Αγώνα τους, με επικεφαλής τον Μακάριο Γ’ και τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή απόστρατο συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού και αρχηγό της ΕΟΚΑ… Πραγματοποιούν επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικούς σταθμούς, τον ραδιοσταθμό και σε βρετανικό στρατόπεδο της Αμμοχώστου. Ο απελευθερωτικός αγώνας θα «σφραγιστεί» από την αρχή με αίμα, καθώς θα απανθρακωθεί ο Παντελής Μόδεστος και θα σηματοδοτήσει και την ηρωική πορεία του υπαρχηγού της «Ένωσις», του Γρηγόρη Αυξεντίου, που κατά τη διάρκεια των πρώτων εκείνων επιχειρήσεων θα χάσει την αστυνομική του ταυτότητα. Θα επικηρυχθεί αρχικά με το ποσό των 250 λιρών και στη συνέχεια, για 5000 λίρες από τους Άγγλους.

«Ήταν ένας αγώνας όλων των Κυπρίων, από το παιδί, μέχρι τον γέροντα. Και ήταν αμάθητοι στον πόλεμο, έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση από τον Γρίβα, αλλά και από τον Αυξεντίου που είχε υπηρετήσει ως υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού στη Δοϊράνη, στις Σέρρες», σημειώνει η Ελένη Χατζηγεωργίου.

Οι ίδιοι αναγκάστηκαν να φτιάξουν μόνοι τους όπλα και πολλοί χάθηκαν στην προσπάθειά τους να φτιάξουν βόμβες. «Ό,τι είχαν προμηθευτεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας κι ένα ελληνικό πλοιάριο «Άγιος Γεώργιος» με όπλα από την Ελλάδα δεν ήρθε ποτέ στην κατοχή τους καθώς προδόθηκε στους Άγγλους που το κατέσχεσαν συλλαμβάνοντας το πλήρωμα αλλά και τους αντάρτες που ανέμεναν στο φορτίο».

Όμως, αυτός ο οργανωμένος βρετανικός στρατός δεν κατάφερε να τα βάλει με αυτούς που ούτε εκπαίδευση είχαν ούτε όπλα. Είχαν όμως, αυτό που προσδιορίζεται από τις… ρίζες τους: τον πόθο για την Ελευθερία και την Ένωση με την Ελλάδα...

Η συζήτηση μοιραία ακολουθεί τους Ήρωες. Η Ελένη Χατζηγεωργίου μιλάει για τον τεράστιο ηρωισμό του Αυξεντίου, πώς προδόθηκε το κρησφύγετό του, πώς ζήτησε από τους συντρόφους του να παραδοθούν και να τον αφήσουν μόνο. «Δεν ήθελε να παραδοθεί, γιατί η εικόνα του με τα χέρια ψηλά θα έκανε κακό στον αγώνα», είπε.

Ο Αυξεντίου «χάλασε» και το σόου της σύλληψής του, καθώς οι Βρετανοί είχαν φέρει και τηλεοπτικό συνεργείο για να καλύψει σε απευθείας μετάδοση την σύλληψή του. «Από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι προσπαθούσαν να τον βγάλουν κι όταν είδαν πως δε θα τα κατάφερναν, ένα ελικόπτερο πέταξε από ψηλά βενζίνη και με ρίψεις βομβών τον έκαψαν. Όμως ο ίδιος το είχε πει, ήδη, πως “ο πατέρας μου θα με αναγνωρίσει από τις χοντρές ελληνικές κοκκάλες μου και από το κωσταντινάτο στο λαιμό μου ”», σημείωσε με συγκίνηση η κ. Χατζηγεωργίου.

Ο Αυξεντίου έγινε το πρότυπο αγωνιστή για τον Τσε Γκεβάρα κι ο Κάστρο ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τον Γρίβα για την απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά και αυτός που συλλυπήθηκε τη γυναίκα του, όταν αυτός πέθανε.

Ο λόγος και για άλλους ήρωες. Για τον Ανδρέα Βασιλείου που ζει σήμερα στην Αίγειρο, στην Κομοτηνή, και 16χρονο παιδί κουβαλούσε βόμβες στο καλάθι φαγητού προξενώντας καταστροφή 5 εκατομμυρίων ευρώ στις εχθρικές δυνάμεις. Αλλά και για τον Δημητράκη 7 χρονών, τον πιο μικρό μάρτυρα αγώνα, που Άγγλος στρατιώτης τον πυροβόλησε πάνω από το μάτι, όταν εκείνος διαδήλωνε με μεγαλύτερους για την Ένωση και πετούσε πέτρες…

Για τον Φώτη Πίττα τον δάσκαλο και αγωνιστή της ΕΟΚΑ «που άφησε τους μαθητές του αλλά τους δίδαξε σελίδες ιστορίας που έγραψε ο ίδιος με το αίμα του», για το «αηδόνι της Κύπρου», όπως τον είχε αποκαλέσει ο «Γέρος», όταν τον άκουσε να μιλάει για την Κύπρο, τον Κυριάκο Μάτση, τον γεωπόνο που συνελήφθη, βασανίστηκε, αλλά δε μαρτύρησε τον αρχηγό του και δεν πρόδωσε τον Αυξεντίου αν και του έταξαν 500 χιλιάδες λίρες: ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής, είχε απαντήσει», που κατάφερε να αποδράσει να φύγει και να οργανώσει τον αγώνα από τον Πενταδάχτυλο και τελικά να έχει την ίδια μοίρα με τον Αυξεντίου. ΟΙ βρετανοί βρήκαν το κρησφύγετό του, ύστερα από προδοσία, ο Μάτσης έδιωξε τους συντρόφους του και κάηκε κι αυτός ζωντανός. «Διαμελίστηκε, βρήκαν τα χέρια του, όπου κρατούσαν από ένα όπλο», σημείωσε η κ. Χατζηγεωργίου.

«Ό,τι δεν μπόρεσαν στρατιωτικά, το κατάφεραν με τους πολιτικούς της Ελλάδας και της Κύπρου», υπογράμμισε η Ελένη Χατζηγεωργίου.

Όμως αυτό που κατάφεραν οι ήρωες κανείς δεν μπορεί να το ακυρώσει.

Ακούστε την κ. Ε.Χατζηγεωργίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά