Τύπος και υπογραμμός…

Έντεκα γιατροί του ΠΑΓΝΗ κόλλησαν μέσα στο νοσοκομείο κορωναϊό. Όλοι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. Και κάπως έτσι η ανοσία αγέλης, σαν έννοια και σαν πρακτική, μας αποχαιρετά…

 

Να μη νοσήσουμε βαριά. Αυτό είναι το ζητούμενο από τα συγκεκριμένα εμβόλια, που φαντάζομαι ότι σε μερικά χρόνια, ίσως και απ’ του χρόνου, θα προκαλούν θυμηδία ή και.. τρόμο. Όμως είναι αυτά που έχουμε και μ’ αυτά θα πορευθούμε. Και θα συνεχίσουμε να ζούμε την… εξωπραγματική μας καθημερινότητα, τουλάχιστον όσοι είμαστε πάνω από έξι ετών.

 

Και κατά τα φαινόμενα, αυτή η δεκαετία θα σφραγιστεί από την έλευση των ιών. Με το βάπτισμα του πυρός, πολύ… πυρωμένο, είναι αλήθεια, η συνέχεια, μπορεί και να προβληματίζει τους… περισσότερο σκεπτικιστές. Καθώς, ενός κακού μύρια έπονται, η εξάσκηση σε καταστάσεις υγειονομικών κρίσεων, θα ήταν μια καλή… δεξιότητα, για την καθημερινότητα -όπως θα τη μάθουμε από δω και πέρα- την επαγγελματική δραστηριότητα, την κοινωνική μας ζωή, εν γένει.

 

Έτσι, όπως ετοιμαζόμαστε να εκδράμουμε έστω και φειδωλώς, λαμβάνοντας αυτές, τις «ανάσες ελευθερίας» που απαιτούνται, όπως αποφάσισαν και οι ιθύνοντες, καλό θα ήταν να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση για το τι ξέρουμε, δεν ξέρουμε και τι μπερδεύουμε, σχετικά με την covid19. Γιατί όλα ανοίγουν σιγά-σιγά αυτόν τον μήνα, εκτός απ’ τον καιρό και η κατάσταση εύκολα μπορεί να εκτραχυνθεί με το «καλημέρα σας».

 

Φερειπείν, μας είπε ο Τσιόδρας, εξ αρχής να πλένουμε τα χέρια μας όταν πιάνουμε δημόσιες επιφάνειες κι εμείς εστιάσαμε σε αυτό (όσοι εστιάσαμε) ξεχνώντας πως ο κίνδυνος κρύβεται στην αερογενή μετάδοση του ιού, κυρίως στους κλειστούς χώρους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγουμε τον συνωστισμό να φοράμε μάσκα και ν’ ανοίγουμε και κανένα παράθυρο… Καιρός του είναι…

Από την άλλη, θεωρούμε πως οτιδήποτε γίνεται σε εξωτερικό χώρο είναι ασφαλές… Κι όμως μπορεί κι εκεί να μεταδοθεί όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, όπως οι αποστάσεις, οι μάσκες, αλλά και όταν, όπως λένε οι ειδικοί, η συνάντηση με τους άλλους κρατάει αρκετό χρόνο…

Αυτό, «με τους άλλους», έχει και… ουρά. Σου λέει, εγώ έχω κόψει τις κοινωνικές μου συναναστροφές. Μόνον με έναν συναντήθηκα αλλά αυτός προσέχει… Και μπορεί πράγματι. Όμως όταν πίνουμε καφέ μαζί του, εν καιρώ πανδημίας χωρίς τα προστατευτικά μέτρα, τότε θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως πιθανότατα, πίνουμε καφέ και με όλους όσους ήπιε ο προσεκτικός μας φίλος, τις προηγούμενες μέρες…

Και καθώς η μάσκα αποτελεί την… επιτομή των προστατευτικών μέτρων, καλό θα ήταν να μάθουμε επιτέλους και πώς να τη φοράμε αλλά και τι είδους να επιλέγουμε. Πολλοί προτιμούν μάσκες με φίλτρο που αν αυτές μιλούσαν θα έλεγαν στον απέναντι ότι είναι, απλώς… διακοσμητικές. Γιατί, δε βοηθούν ούτε αυτόν που τη φόρεσε και πιθανότατα ούτε τον απέναντι -ίσως και να κάνει κακό στον απέναντι καθώς η αναπνοή του, με τα πιθανά σταγονίδια μπορούν να φτάνουν μακρύτερα και με μεγαλύτερη δύναμη…

Τρεις στρώσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σωστά τοποθετημένη και ίσως και δύο μαζί για τις μεταλλάξεις που επιμένουν, αλλά και σύμφωνα με τη νέα προτροπή, επιλογή της ενισχυμένης FFP2, ιδίως όταν είναι να πάμε στην αγορά, στο σούπερ μάρκετ, στην πλατεία ή στην παιδική χαρά…

Δυστυχώς, αυτό το «λειτουργώ σα να είμαι ασθενής» έχει ρίξει ήδη αρκετό κόσμο στους καναπέδες των ψυχιάτρων, αλλά και στις γραμμές των συμβουλευτικών υπηρεσιών, όμως είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε εμείς και οι γύρω μας.

Αλλά είναι και το… «ένα κρυωματάκι είναι μόνο» που το άκουσα τις προάλλες, στο πλαίσιο της επιλογής 6 και πολύ στενοχωρήθηκα, γιατί αισθάνθηκα την ανάγκη να απομακρυνθώ, γεμίζοντας με σκέψεις περί φόβου, νέου τύπου αποξένωση, ακόμα και ακραίων αντιδράσεων μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον…. «Μαύρη» σωματική άσκηση, δηλαδή, αλλά και νοοτροπία -του κρυωμένου- «πέρα βρέχει»…

 

Και καθώς προσπαθούμε εμείς να γίνουμε «οι πιο καλοί, οι μαθητές», οι Γερμανοί τα έχουν βάψει μαύρα, επειδή… δεν είναι. Και θα μου πείτε πως έχει ο καιρός γυρίσματα κι εκείνο με… τη ρόδα και το άλλο, το πιο κακεντρεχές: όλα εδώ πληρώνονται. Αλλά, είναι γεγονός πως οι άνθρωποι περνούν μεγάλο λούκι, καθώς η πανδημία εκτός από το σύστημα φαίνεται ότι βάλει και κατά του πρωσικού προφίλ: οργάνωση-αποτελεσματικότητα, δηλαδή…

Οι εφημερίδες τους μεταφέρουν τις εντυπώσεις άλλων ευρωπαίων πολιτών -και όχι όποιων κι όποιων, αλλά των Ελλήνων και των Ιταλών πολιτικών- σχετικά με τον τρόπο που η Γερμανία… δεν οργάνωσε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα. «Την ώρα που οι Γερμανοί αμφισβητούν την ανοιχτή γραμμή για τον κοροναϊό (Corona-Ηotline), τα ραντεβού εμβολιασμού λειτουργούν ομαλά στην Ελλάδα», πετάει το καρφάκι της η Ντόιτσε Βέλε…

Αλλά είναι και άλλες που εκφράζουν τη γνωστή, από πάντα, ναρκισιστική ιδιοσυγκρασία των Γερμανών, όπως η Χάντελσμπλατ που είναι σίγουρη ότι μετά τα μνημόνια, κι αφού πέρασε ένα μικρό χρονικό διάστημα (πόσο, το φαντάζεται, άραγε;) «η Γερμανία, συνέχισε να τυχαίνει σεβασμού, αν όχι αγάπης (…), για την τάξη και την αποτελεσματικότητά της, από τους Έλληνες».

Και βεβαίως, θα πρέπει να περνάει από τη σκέψη μας ότι μας χρησιμοποιούν, μια και η δική τους γνώμη για μας δεν έχει αλλάξει από τα μνημόνια -πριν και μετά- σε μια προσπάθεια να πλήξουν την ίδια τη γερμανική διοίκηση τοποθετώντας την, στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, πολύ πιο κάτω από τους… πάλαι ποτέ «χρεωκοπημένους Έλληνες»…

 

Πάντως και η διοίκηση δεν έκανε και λίγα όλο αυτό το διάστημα. Μπάχαλο με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σκάνδαλο με τις μάσκες, καθώς… οργανωμένοι και αποτελεσματικοί βουλευτές πιάστηκαν να παίρνουν προμήθειες, αλλά και η συνεχής διαμάχη κυβέρνησης και κρατιδίων για το λοκντάουν, αποτελούν σημάδια… μετάλλαξης της εικόνας της Γερμανίας, εν μέσω πανδημίας…

 

Αλλά, έχουμε κι εμείς τα δικά μας να ασχολούμαστε. Όπως, ας πούμε η νέα «επαφή» με το… αυστηρό 13032, ο χάρτης ECDC που μας τοποθετεί σε υψηλό επίπεδο θετικότητας και πάντα «βαθιά κόκκινους», η σταδιακή επιστροφή στην… ομαλότητα, με το άνοιγμα της τρίτης λυκείου, αρχικά, που θα προσδιοριστεί, αλλά και το άνοιγμα της πλατφόρμας τη Δευτέρα 5 Απριλίου, για την κατάθεση αιτήσεων των δικαιούχων για τα voucher των 200 ευρώ για την προμήθεια laptop και τάμπλετ σε μαθητές και φοιτητές, (κάλλιο αργά παρά ποτέ, ίσως τελικά το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο, λές και συνδυάζει λίγο φέτος, αλλά… και του χρόνου…), η λειτουργία των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, οι διαδημοτικές μετακινήσεις καθημερινά, αλλά και το άνοιγμα της εστίασης, οι θάνατοι εγχώριοι και μη, μετά τους εμβολιασμούς που ήδη απομακρύνουν αρκετούς από τις δόσεις του εμβολίου, αλλά και η επανεμφάνιση του μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους (drone) να κόβει βόλτες κατά μήκος της συνοριογραμμής κοντά στο δέλτα του Έβρου και με κωδικό πτήσης 1453, αλλά και η υπό προϋποθέσεις, επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία εάν υπάρξει αποκλιμάκωση στις 14 Απριλίου (πώς να την εννοεί, τέλος πάντων αυτήν;), καθώς και το «σκότωμα» ανάμεσα σε Βουλγαρία και Σκόπια που σα να περνάει στα ψιλά…

 

Α και για να μην ξεχνιόμαστε: την ημέρα που η γερμανική ειδησεογραφία αναγκάστηκε να κάνει πρώτο θέμα το σκάνδαλο με τις μάσκες, ως δεύτερο είχε την Ελλάδα, βάζοντάς την στο στόχαστρο σχετικά με τις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές… Οργανωμένα και αποτελεσματικά.

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά