Π. Χαρέλας: Με υψηλά standards το ΠΡΟΚΕΚΑ Ξάνθης-Σημαντική η παρουσία των νέων συνοριοφυλάκων

Κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, σε προαναχωρησιακό και ΤΣΦ

Χρειάζεται ενίσχυση το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, σημειώνει ο ίδιος, στην εφημερίδα της Ξάνθης «ΘΡΑΚΗ»

 

Το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Ξάνθης (ΠΡΟΚΕΚΑ) αλλά και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, επισκέφθηκε κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά θέματα που αφορούν στον κλάδο αλλά και με αφορμή τους νέους συνοριοφύλακες, που έχουν αναλάβει εδώ και αρκετό διάστημα, τα καθήκοντά τους.

 

«ΠΡΟΤΥΠΟ» ΤΟ ΠΡΟΚΕΚΑ ΞΑΝΘΗΣ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων κ. Παναγιώτης Χαρέλας,  εξήγησε ότι:

Το ΠΡΟΚΕΚΑ Ξάνθης, ήταν από την πρώτη στιγμή πρότυπο προαναχωρησιακό κέντρο για εμάς και το ίδιο βρήκα και τώρα. Ίσα ίσα, η προσθήκη της φύλαξης με τους νέους συναδέλφους, το έχει κάνει ακόμη πιο αξιόπιστο και είναι πολύ υψηλές τόσο οι συνθήκες εργασίας όσο και οι συνθήκες φιλοξενίας των αλλοδαπών. Ο σκοπός μου ήταν να μιλήσω και με τους νέους συναδέλφους που, που πλέον βρίσκονται στο ΠΡΟΚΕΚΑ και είναι μια ικανοποιητική δύναμη, ώστε να φυλάξει το ΠΡΟΚΕΚΑ και να επιτηρήσει την συγκεκριμένη δομή. Αυτήν την στιγμή είναι στο πλαίσιο της προσαρμογής και βοηθούν οι παλαιότεροι συνάδελφοι. Γενικά είναι μια δομή, βάσει της οποίας φαίνεται ότι έγιναν και το Παρανέστι κατόπιν κλπ. Πάντα έλεγα ότι μπορεί να έχουμε κάποιες φορές αντιδράσεις των μεταναστών που θα καθίσουν πολύ χρόνο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσης που είναι πάρα πολύ καλές, όπως και η φύλαξη επίσης.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Επιπλέον ο κ. Χαρέλας τόνισε ότι:

Από την άλλη επισκεφθήκαμε και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, που φαίνεται ότι χρειάζεται ενίσχυση. Τα παιδιά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σταματήσουν ο,τι φεύγει από τον Έβρο ή ό,τι «σπρώχνει» η Τουρκία ή και η Βουλγαρία ακόμη και στο οδικό δίκτυο αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο. Κάνουν τρομερή δουλειά και γενικά η Ξάνθη για εμένα από την πρώτη στιγμή (και ο κ. Χατζησταμάτης που είχε βοηθήσει τότε στην δημιουργία του να υπάρχει τέτοια οργάνωση που να διασφαλίζει την σωστή επιτήρηση της δομής) πάει καλά.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ STANDARDS Η ΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Τέλος ο ίδιος, αναφορικά με το προαναχωρησιακό κέντρο, σημείωσε ότι:

Δεν υπάρχει κάτι που βρήκα στην Ξάνθη, που δεν ήταν καλό. Ίσα ίσα, τα νέα παιδιά ρώτησαν κάποια πράγματα για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το μέλλον τους – γιατί είναι σε ετήσια σύμβαση – και γενικά έχουμε διάφορα θέματα θεσμικού επιπέδου, όχι όμως για την δομή που είναι πάρα πολύ καλή και αυτό το λέω συνεχώς για την Ξάνθη.  Το πρόγραμμα με την πρόσληψη των συνοριακών είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο οι συνάδελφοι θα πρέπει να παραμείνουν εκεί. Δεν μπορούν να τους πάρουν. Συνήθως έχουμε την «αφαίμαξη» του προσωπικού από τις διευθύνσεις αυτών των δομών γενικότερα, αλλά λόγω του προγράμματος και λόγω του ότι η χρηματοδότηση είναι από την ΕΕ,  είναι απαράβατος ο όρος να μείνουν αυτά τα παιδιά στην φύλαξη και την διαχείριση των μεταναστών μέσα στην δομή. Δεν πρέπει να τους πάρουμε από εκεί. Δεν θα πρέπει να γίνει καμία «αφαίμαξη» προσωπικού για να είμαστε όλοι μας καλά. Νομίζω όμως ότι και οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι καλές. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά περισσότερο θα έλεγα είναι η ανησυχία των συναδέλφων που προσπαθήσαμε να την αναλύσουμε, για διάφορα θέματα, όπως επίσης και για τους 20-25 συναδέλφους που κρατούσαν την δομή εδώ και 7-8 χρόνια, γιατί δεν είχαμε μόνιμο προσωπικό. Και με αυτούς, θα πρέπει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Υπουργός, να δώσουν μια μονιμότερη λύση επάνω στο θέμα (είναι αποσπασμένοι στην δομή 7-8 χρόνια και πέρασαν όλα τα δύσκολα). Σαφώς και σήμερα είναι δύσκολα, αλλά η δική τους εμπειρία είναι και αυτή που βοηθά τους νέους συναδέλφους και είναι χρήσιμοι. Γενικά η δομή της Ξάνθης είναι σε πολύ υψηλά standards και σε αυτό συμβάλει σίγουρα και η διοίκηση και το προσωπικό.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: thraki.com.gr

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά