Τατιανός Ιωαννίδης, αν. Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ξάνθης: Βιώσιμη ανάπτυξη η μόνη λύση για τις ΜμΕ και την ελληνική οικονομία

Στο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής συντονιστής και υπεύθυνος του οικονομικού τομέα της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ξάνθης, Τατιανός Ιωαννίδης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Πρόκειται για ένα «ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα», τόνισε ο αν. Συντονιστής, ύψους 5,7 δις ευρώ, το οποίο εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, Ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ και Μόνιμο Ολιστικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Στόχος του προγράμματος, όπως σημείωσε «Να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των κρίσεων. Η Ελλάδα βιώνει πάνω από 12 μήνες μια σκληρή πραγματικότητα», σημείωσε και πρόσθεσε πως η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση με τη μεγαλύτερη ύφεση, καθώς «το 70% των Ελλήνων έχει δει το εισόδημά του να μειώνεται κατά 25%, ενώ το 30% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων να βρίσκεται στο φάσμα του λουκέτου».

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη είναι μια απάντηση στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, κατά την υγειονομική κρίση, μέτρα τα οποία «δεν επουλώνουν τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να περάσει και από το Ecofin και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς είναι κοστολογημένο και θα λειτουργήσει με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και εν τέλει, στην κοινωνία.

Επισήμανε ότι διαφορετικές είναι οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, από τις ανάγκες, της ιταλικής, όπως τυχαία έθεσε, αφού «τα προβλήματα που προκύπτουν στον ελληνικό χώρο είναι αυξανόμενα και προκύπτουν κάθε μέρα», σημείωσε αναφερόμενος στα δύο προηγούμενα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, όπως τόνισε, δεν είχαν συμπεριλάβει την πιθανότητα του λοκντάουν της οικονομίας για τόσους πολλούς μήνες. «Αυτό το πρόγραμμα απαντά στα προβλήματα του σήμερα. Γι’ αυτό και η προσέγγισή του είναι διαφορετική με τα προγράμματα “Μένουμε Όρθιοι Ι & ΙΙ”».

Υπογράμμισε πως εάν δεν παρθούν γρήγορα μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανόν ότι 200 χιλιάδες εργαζόμενοι κατά κύριο λόγο στην Εστίαση, αλλά και γενικότερα, στον κλάδο των ΜμΕ θα χάσουν τη δουλειά τους, το επόμενο διάστημα. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για «πάγωμα» των χρεών, «την επόμενη μέρα» και υπεραμύνθηκε της θέσης του κόμματός του, περί διαγραφής αυτών. «Πολλοί επιχειρηματίες δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, κατά την επανεκκίνηση το Φθινόπωρο και θα κλείσουν» σημείωσε και αξιολόγησε «ότι η κυβέρνηση εμμένει σε αυτή τη θέση, ακολουθώντας, πιθανότατα, ένα σχέδιο, για να περάσουν οι επιχειρήσεις στους λίγους και δυνατούς».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη γιατί η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τη μείωση ελλειμμάτων και δημόσιου χρέους», ενώ αναφερόμενος στη δήλωση της Κριστίν Λακγάρντ πως «η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε δύο πατερίτσες», προσυπέγραψε τη θέση αυτή.

Ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται και στον τουρισμό, χαρακτηρίζοντας την επανεκκίνησή του ως «κρίσιμο στοιχείο», σχολιάζοντας πως οποιαδήποτε υστέρηση στα κρατικά έσοδα προκύψει θα μετακυλιστεί στους πολίτες, μέσω των φόρων. «Γι’ αυτό, εμείς προτείνουμε ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο επανεκκίνησης προκειμένω να στηριχθούν οι λαϊκές οικογένειες και τα μεσαία στρώματα, με πρόνοια στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους, τους αγρότες και φυσικά και το ελληνικό νοικοκυριό».

Αντιπαραβάλλοντας το Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση Πισσαρίδη, επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει κεϋνσιανό πρόσημο (Τζων Μέυναρντ Κέυνς, οικονομολόγος, μαθηματικός, συγγραφέας), σε αντίθεση «με τη νεοφιλεύθερη πρόταση Πισσαρίδη, η οποία δεν έχει συζητηθεί ενδελεχώς ούτε στη Βουλή ούτε ανάμεσα στους πολίτες και η γενική της μορφή στηρίζει το κλείσιμο των ΜμΕ και τον έλεγχο της “πίτας της αγοράς” από 3-4 οικογένειες ισχυρών».

«Εμείς θέλουμε ένα δείκτη προστασίας των επιχειρήσεων και των ελληνικών νοικοκυριών για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», τόνισε.

Σε σχόλιό του για το εργασιακό νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «με την ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης και των ωρών εργασίας κατακρημνίζεται το εργασιακό δίκτυ εργασίας, με το ψευδές πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας».

Οι τρεις πυλώνες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν:

1. Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή θέση εργασίας κατά την πανδημία και επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει:

-Πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων

-Διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών

-Αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται «κούρεμα» βασικής οφειλής για φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές και εισφορά αλληλεγγύης. Όσον αφορά το ποσοστό «κουρέματος», για μείωση εισοδήματος/τζίρου 10%-29% θα φθάνει το 40%. Στο 50% για μείωση εισοδήματος/τζίρου 30%-40% και στο 60% θα «κουρεύεται» η βασική οφειλή εάν η μείωση εισοδήματος/τζίρου είναι άνω του 40%.

Για τα χρέη προς τις τράπεζες, το οικονομικό επιτελείο προτείνει τη διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους, την αναστολή πληρωμών, την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, καθώς και την περίοδο χάριτος για ρυθμιζόμενες οφειλές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως το κράτος πρέπει να νομοθετήσει τη διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίσθηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο, όπως επίσης και την αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

2. Ενίσχυση ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού. Αυτό θα γίνει με πρόγραμμα δανειοδότησης και ύψος ενίσχυσης 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019

-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (προσωρινό μέτρο για 6 μήνες).

-Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα

-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού

-Ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για επιχειρήσεις-ελεύθερους επαγγελματίες

-Ενεργοποίηση θεσμού μικροχρηματοδοτήσεων

-Ρύθμιση οφειλών προς ΔΕΚΟ/ΟΤΑ (προσωρινό μέτρο)

-Διαγραφή τέλους επιτηδεύματος τους μήνες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης (προσωρινό μέτρο)

-Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6%.

Οι προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στα 5,7 δισ. ευρώ.

3. Ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους

Το Σχέδιο καταργεί τον πτωχευτικό κώδικα της ΝΔ και επαναφέρει τον προηγούμενο με τις σχετικές ρυθμίσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας και τη δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και για τις τράπεζες.

Το σχέδιο χωρίζεται ως προς τις επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα και το πλέγμα ρυθμίσεων για το Δημόσιο. Για τις επιχειρήσεις αφορά οφειλές προς θεσμικούς πιστωτές (Δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες). Δεν απαιτείται η αποδοχή της έναρξης της διαδικασίας από τους πιστωτές.

Για τα νοικοκυριά, η διαδικασία θα είναι απλοποιημένη μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα απαιτείται η συναίνεση του φυσικού προσώπου για την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Διατηρείται η δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, αλλά και κρατική επιδότηση για ευάλωτες κατηγορίες. Ειδική μέριμνα έχει προβλεφθεί για τους αγρότες με ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό τους.

Ακούστε τον κ. Τ.Ιωαννίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά