Συντονίζεται η αντίδραση κατά της άναρχης και ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Ξάνθη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή συλλόγων και φορέων στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων του ΔΠΘ –χαρακτηριστικό στοιχείο, του εύλογου προβληματισμού που διαπνέει την τοπική κοινωνία, αναφορικά με τις επενδύσεις αιολικών σταθμών.

Μιλώντας στο Δημοτικό ραδιόφωνο το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Παύλος Τουμπουλίδης επισήμανε ότι το επόμενο βήμα είναι η σύσταση μια συντονιστικής επιτροπής που θα διασφαλίζει το κοινό πλαίσιο δράσης των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και θα υποστηρίζει μεμονωμένες πρωτοβουλίες των φορέων.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και του Συλλόγου ειδικότερα, δεν έχει ως στόχο τη «δαιμονοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -και όποιας άλλης πηγής ενέργειας συμβάλει στο ενεργειακό μείγμα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Αλλά θα πρέπει να οριστεί ένα πλαίσιο, που θα λαμβάνει υπόψιν όλα τα κοινωνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει ωφέλεια στην κοινωνία στο σύνολό της».

Εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων, ώστε να αναδειχθεί η πιο κατάλληλη πηγή ενέργειας, γενικότερα και στις ΑΠΕ ειδικότερα και πώς αυτή μπορεί να προσαρμόζεται στα τοπικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής. «Η τοπικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας», σχολίασε.

Ο κ. Τουμπουλίδης σημείωσε ότι ο συνδυασμός των παραγόντων εντάσσει και τελικά μετριάζει την ένταση της μιας μορφής ενέργειας. «Αυτό γίνεται μέσω της διερεύνησης των τοπικών συνθηκών που διαμορφώνονται δυναμικά σε κάθε μέρος τόπο, νομό και περιφέρεια και πρέπει να ενταχθεί στον γενικότερο κεντρικό σχεδιασμό και χωρίς να υπάρχει η πληθώρα αιτήσεων για μια συγκεκριμένη πηγή ενέργειας».

Επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση» και πρόσθεσε πως «μέσα από τη συστράτευση να εντείνουμε την προσπάθεια για καλύτερη διαχείριση όλων των πηγών ενέργειας και δη της αιολικής αφού τίθεται τόσο αυστηρά». Πρόσθεσε, δε, πως αυτή η… αυστηρότητα «εκ των προτέρων είναι οξύμωρη, όταν έχουμε τόσες πηγές ενέργειας και τελικά επικεντρώνουμε σε μία, η οποία μάλιστα, πολλαπλασιάζεται σε απίστευτο ρυθμό».

Ανέφερε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν αντιδράσεις στην άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, καθώς πολλές περιοχές έχουν δεχτεί ήδη τις επιπτώσεις των επενδύσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εύβοια που το τοπίο έχει αλλοιωθεί με όλες τις παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται και στην κοινωνική δραστηριότητα των κατοίκων, αλλά και την Κεφαλονιά που έζησε δύσκολες στιγμές με πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς, και τα Άγραφα, που χρειάστηκε η σφοδρή αντίθεση των συλλογικοτήτων, για να παραμείνει η περιοχή, όπως είναι: αναλλοίωτη…

«Αυτά δε συμβαίνουν σε άλλη χώρα ή ήπειρο. Συμβαίνουν στην Ελλάδα και θα πρέπει να μας παραδειγματίζουν και να μας προβληματίζουν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου.

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό «φιλική επένδυση», ο κ. Τουμπουλίδης επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν μελέτες που δίνουν πολύ εύκολα συμπεράσματα. «Αρκεί να πλησιάσουμε στα Κιμμέρια που είναι μικρή επένδυση σε σχέση με αυτό που επιχειρείται στον Λειβαδίτη (τριπλάσια επένδυση) και να καταλάβουμε ότι πρόκειται για τεράστιες εγκαταστάσεις. Αρκεί να πάμε βορειότερα στην οροσειρά της Ροδόπης και στον Έβρο και να δούμε πώς και εάν επηρέασε και σε ποιο βαθμό την τοπική κοινωνία: αν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, εάν υπήρξαν συνολικά οικονομικά οφέλη, εάν προκλήθηκαν περιβαλλοντικά προβλήματα», τόνισε και αναφέρθηκε στο δάσος της Δαδιάς όπου ο μικρός σε πληθυσμό και σπάνιος γυπαετός ήδη επηρεάζεται από τα συστήματα αυτά, με κίνδυνο να εκλείψει ως είδος… «Αντίστοιχες μελέτες δείχνουν αντίστοιχα αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Σχετικά με την ευκολία που δίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στους επενδυτές  να δραστηριοποιούνται σε περιοχές που είναι ενταγμένες σε περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η περιοχή του Λειβαδίτη, στη Σύμβαση Ραμσάρ (NATURA 2000) έκανε λόγο για νομοθετικό κενό και πρόσθεσε πως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και από «τεχνολογικά αναβαθμισμένες κοινωνίες, που ύψωσαν τη φωνή τους».

Ο κ. Τουμπουλίδης επισήμανε ότι μπορεί η κατεύθυνση της ΕΕ, μετά και την απολιγνιτοποίηση που επιχειρείται να στρέφεται στην ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ωστόσο η δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου ανάλογα με τα γεωγραφικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Παράλληλα, σχολίασε ότι δυστυχώς, σε αυτή τη φάση, η ΕΕ, «περνά από μια μονόσημη αντιμετώπιση του ενεργειακού μείγματος, σε μια άλλη, κινούμενη μάλιστα οριακά σε ακραίες περιπτώσεις»…

Ακούστε τον κ. Π.Τουμπουλίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά