Δράση ενάντια στις Ανεμογεννήτριες: Ενημερωτική εκδήλωση το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία

Ενημερωτική παρέμβαση με έκθεση φωτογραφικού υλικού αλλά και τεκμηριωμένων επιστημονικά στοιχείων που απαντούν στο ερώτημα «γιατί όχι αιολικά πάρκα», διοργανώνει η Δράση Ενάντια στις Ανεμογεννήτριες, το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν φορείς και συλλογικότητες της περιοχής μας, μετά και την επιλογή του Λειβαδίτη για την κατασκευή αιολικού σταθμού…

Ο εκπρόσωπος της κίνησης, Γιώργος Καμπάς, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο τόνισε ότι το συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα αλλά και στον άνθρωπο, καθώς οι…  νέας γενιάς ανεμογεννήτριες για να εγκατασταθούν απαιτούνται μεγάλες διανοίξεις δρόμων σε μεγάλο υψόμετρο, εκσκαφές τόνων χώματος, κοπές μεγάλου αριθμού δέντρων, μια σειρά από παρεμβάσεις που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, αλλά και θα… δημιουργήσουν «ένα τοπίο», τόσο για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ο κ. Καμπάς επισήμανε ότι οι δραστηριότητες των ανθρώπων θα υποστούν πλήγμα (ποιμενική δραστηριότητα, μελισσοκομία, οικοτουρισμός, αγροτικές ασχολίες), ενώ ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος, καθώς, όπως είπε «είναι πάνω από 100 ντεσιμπέλ ενώ σε συνδυασμό με τις δονήσεις διαταράσσουν το περιβάλλον». Ο ίδιος σχολίασε ότι οι επιπτώσεις που επιφέρουν είναι πολλές, σε σχέση με το ελάχιστο έως καθόλου αντισταθμιστικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις δεν είναι απολύτως απεξαρτημένες από την συμβατική ενέργεια, όπως επιδιώκεται να προωθηθεί και πρόσθεσε πως ένα ακόμα μείζον ζήτημα είναι αυτό, της απεγκατάστασής τους. «Αφήνουν κατεστραμμένη γη, καθώς δεν ανακυκλώνονται όλα τα μέρη. Συγκεκριμένα, τα πτερύγια των ανεμογεννητριών θάβονται προκαλώντας νέες εστίασης μόλυνσης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος».

Ο κ. Καμπάς σχολίασε ότι οι νέες αιτήσεις περί αδειοδότησης επενδύσεων δίνουν τριπλάσια ενέργεια από αυτή που μέχρι το 2030 στοχεύει η χώρα και συμπέρανε πως «μιλάμε για ένα “παιχνίδι” που γίνεται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», ενώ και στο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, τάχθηκε κατά της επίσπευσής του, «που η κυβέρνηση προωθεί έως το 2023», εξηγώντας πως «η εξόρυξη όλου του λιγνίτη με διαδικασία fast truck, θα προκαλέσει πολύ σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον».

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά