Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για ετοιμότητα και λήψη μέτρων προστασίας από ενδεχόμενη πυρκαγιά- Αντιπυρική ζώνη πάνω από την παλιά Πόλη και το Σαμακώβ πρότεινε ο Δήμαρχος Ξάνθης

Την επαναφορά μιας παλαιότερης πρότασης του - από το 1995 επί αειμνήστου Δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη – για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης 50 μέτρων, πάνω από την Παλιά Πόλη και τον συνοικισμό του Σαμακώβ, την αντικατάσταση δέντρων που θα χρειαστεί να κοπούν με άλλα που δεν ‘τρέφουν’ και δεν επεκτείνουν τη φωτιά όπως τα πεύκα,  τον εμπλουτισμό με κρουνούς των δασικών οδών που αναμορφώνονται, την κατασκευή φυλακίων πυροπροστασίας και την κινητροδότηση των εθελοντών που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στην πυροπροστασία , αλλά για τους πολλούς λόγους της εποχής -πανδημία, οικονομικά προβλήματα κτλ- δεν επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο, πρότεινε στην έκτακτη χθεσινή σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για την πυροπροστασία και την ετοιμότητα σχεδίων καταστολής και ασφαλούς εκκένωσης, σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασαρχείο κ.α, και φυσικά σκοπό και στόχο είχε την ετοιμότητα, αφενός μεν εξαιτίας και των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα που εντείνουν την ανησυχία λόγω και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αφετέρου δε λόγω των επιπλέον μέτρων που απαιτούνται για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση για τη δημιουργία ζώνης πυροπροστασίας πάνω από την Παλιά Πόλη και τον συνοικισμό Σαμακώβ, είχε συζητηθεί και στο παρελθόν στο δημοτικό συμβούλιο κυρίως λόγω της επικινδυνότητας των χαρακτηριστικών των πεύκων στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς στο περιαστικό άλσος, είχαν σταλεί και σχετικά έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες –σ.σ.: σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή φάνταζε κάτι μακρινό ή διαχειρίσιμο από τις επόμενες γενιές – είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς απαιτούσε την κοπή δέντρων και δεν ήταν εύκολο να υποστηριχθεί από το τότε νομικό πλαίσιο για τα δάση.

‘Τότε, το 1995, κάποιοι με χλεύαζαν. Με είπαν επιπόλαιο. Ότι θέλω να κόψω δέντρα. Κοιτάξτε την εικόνα στην Παλιά Πόλη και στο Σαμακώβ. Τα πεύκα ολόγυρα, τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο. Σε ένα ενδεχόμενο συμβάν σκεφθείτε τι θα μπορούσε να συμβεί… Η Παλιά Πόλη δεν ξαναγίνεται ποτέ αν καταστραφεί. Συζητήσαμε όλα τα ενδεχόμενα, κατατέθηκαν προτάσεις, μπήκαν προτεραιότητες που οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, ακόμη και μέσα σε αυτή τη χρονιά, συζητήθηκε το σχέδιο παρέμβασης και ασφαλούς εκκένωσης σε περίπτωση απειλής από πυρκαγιά. Είχαμε μια άριστη συνεργασία και με την Π.Υ, αλλά και με το Δασαρχείο και όλες τις υπηρεσίες’, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος.

Ενημερώνει ότι ο χώρος αριστερά από το μοναστήρι της Παναγίας καθαρίσθηκε και θα φυτευτούν δέντρα που δεν ενισχύουν την επέκταση ενδεχόμενης πυρκαγιάς, ενημερώθηκαν ιδιοκτήτες και η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ώστε να προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό των οικοπέδων τους στην περιοχή του Νοσοκομείου και το ίδιο έγινε και για τα οικόπεδα που ανήκουν στο δημόσιο, σε υπουργεία συγκεκριμένα:’ τους είπαμε αν δεν προλαβαίνουν να το κάνουν αυτοί, εντός του χρονοδιαγράμματος, θα το κάνουμε εμείς’, επισημαίνει ο Δήμαρχος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΔΕΥΑΞ καθαρίζει όλες τις δεξαμενές:’ ακόμη και εκεί υπάρχουν πεύκα. Πρέπει να προσέχουμε. Και να  επισημάνω και το εξής: τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στα αντλιοστάσια μας, ακόμη και αν βρεθούμε αντιμέτωποι με ενδεχόμενο διακοπής ηλεκτροδότησης, σε περίπτωση πυρκαγιάς, εγγυώνται την παροχή υδροδότησης. Η ΔΕΥΑΞ είναι από τις λίγες ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα που τα διαθέτουν’.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε με τη μη συμμετοχή των εθελοντών στην πυροπροστασία:’ είναι δύσκολες οι ημέρες που περνάμε όλοι. Και με την πανδημία και με τις οικονομικές δυσκολίες. Πρέπει να επανεξετάσουμε τη συνεργασία μας μαζί τους.  Να τους κινητροδοτήσουμε και να τους συμπεριφερθούμε με αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχουν φυλάκια, οφείλουμε άμεσα να το λύσουμε αυτό. Να διαθέσουμε –ο Δήμος θα το κάνει – οχήματα, να καλύπτουμε τα καύσιμα, που ήδη γίνεται, αλλά ακόμη και στα ιδιωτικά αεροπλάνα που θα βοηθούσαν πάρα πολύ στην επιτήρηση. Αν συντελεστεί οικολογική καταστροφή, αν φτάσουμε να απειλείται η χλωρίδα και η πανίδα, θα κάνουμε 15-20 χρόνια για να επανέλθουμε…’

Επεσήμανε τέλος, ότι με τη δεξαμενή στην Εκκλησιαστική Σχολή και τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πάνω από την Παλιά Πόλη και το Σαμακώβ, στήνεται ουσιαστικά ένας μηχανισμός άμεσης παρέμβασης, αν απαιτηθεί.

Σε ότι αφορά τα μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και της πανήγυρης της Ι.Μ. Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, επεσήμανε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, καθώς οι τοπικές αρχές είναι σε αναμονή μέχρι και τις 13 Αυγούστου που ισχύουν τα απαγορευτικά μέτρα για μετακίνηση, διέλευση και παραμονή σε δάση. Ετοιμότητα υπάρχει, όμως ουδείς γνωρίζει ακόμη εάν θα υπάρξει παράταση.

Σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ για βοήθεια στους πυρόπληκτους

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Ξάνθης, είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ΚΕΔΕ προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τις πυρόπληκτες περιοχές. Ο Δήμος Ξάνθης θα συγκεντρώσει ότι ζητηθεί και είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών και , όπως είπε, ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του, στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης και εκ μέρους όλων των Ξανθιωτών,  θα μεταφέρει την βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ακούστε το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μ. Τσέπελη.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά