Εγχειρίδιο –οδηγός για την κατανόηση και διαχείριση της ψυχολογίας του πένθους με αφορμή την πανδημία από τον Ξανθιώτη Τζαν Μεμέτ Αλή

Ο Τζαν Μεμέτ Αλή κατάγεται από την Ξάνθη. Είναι τελειόφοιτος Ψυχολόγος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών και Εθελοντής Σαμαρείτης Διασώστης- Εκπαιδευτής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Όραμα και επιθυμία του ήταν , όντας ένας εν δυνάμει απόφοιτος Τμήματος Ψυχολογίας, να φτάσει στα χέρια κάθε πολίτη (ειδικού και μη), ένας εύχρηστος οδηγός για την κατανόηση και διαχείριση της ψυχολογίας του πένθους- με την ευρεία έννοια του πένθους που προκαλεί η απώλεια--  ώστε να μπει ένα λιθαράκι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που βιώνει ολόκληρη η Ανθρωπότητα, αλλά και την ορθή ενημέρωση επί του ιδιαίτερου, δύσκολου και δυστυχώς καθημερινού αυτού θέματος, του πένθους.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αφουγκραζόμενος τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα εν μέσω Covid-19, προχώρησε στη υλοποίηση του ‘Εγχειριδίου - Οδηγού για την κατανόηση και διαχείριση της Ψυχολογίας του πένθους’,  με αφορμή την πανδημία Covid-19. Ένα επίκαιρο θέμα  που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Το εγχειρίδιο απευθύνεται τόσο σε εξειδικευμένο προσωπικό όσο και σε απλούς πολίτες, με απώτερο σκοπό, οι άνθρωποι να μην βιώνουν την απώλεια ως μία αδυναμία ή αρρώστια αλλά σαν μια φυσιολογική αντίδραση. Τη συγγραφή και επιμέλεια της ηλεκτρονικής αυτής έκδοσης ανέλαβε ο Τζαν Μεμέτ Αλή.

Δοσμένο σε απλή, κατανοητή από όλους διατύπωση, ειδικούς και μη,  το συγκεκριμένο έργο, παρέχει επιστημονική ενημέρωση ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχολόγων, ψυχιάτρων, κοινωνικών λειτουργών κλπ), αλλά και ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο, και είναι εναρμονισμένο στα σύγχρονα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο εμπνευστής και δημιουργός του εγχειριδίου στο δημοτικό ραδιόφωνο

Ο Τζαν Μεμέτ Αλή, το  παιδί από την Ξάνθη που από τα 10 του χρόνια μυήθηκε στον εθελοντισμό και προσφέρει τις υπηρεσίες του προς το συνάνθρωπο μέσα από Ε.Ε.Σ-παράρτημα Ξάνθης –σ.σ: πλέον βρίσκεται, λόγω των σπουδών του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα, και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εκπαιδευτής του Ε.Ε.Σ στα κεντρικά γραφεία του- μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, για τους λόγους που τον οδήγησαν να επιμεληθεί το συγκεκριμένο εγχειρίδιο-οδηγό, ανατρέχοντας σε μια πλούσια, τεκμηριωμένη επιστημονικά, βιβλιογραφία.

Το πρώτο που διευκρινίζει είναι το γεγονός ότι το εγχειρίδιο δεν εξυπηρετεί θεραπευτικούς σκοπούς. Έχει, ξεκάθαρα, ενημερωτικό χαρακτήρα και αποτελεί βάση προβληματισμού, υπογραμμίζει. Ταυτόχρονα καθοδηγεί, ώστε να γίνονται αντιληπτά αδιέξοδα που προκαλούν διάφορες καταστάσεις στην ψυχολογία του ατόμου και να γίνει το αναγκαίο βήμα της αναζήτησης διεξόδου, με τη βοήθεια του ειδικού.

Εξηγεί την ευρεία έννοια του πένθους- από το θάνατο μέχρι την απώλεια εργασίας, την απώλεια ενός αγαπημένου με συναισθηματική αξία αντικειμένου, την κατάσταση στην οποία βυθίζεται ένας άνθρωπος στο άκουσμα αρνητικών, δυσάρεστων ειδήσεων, τις απώλειες που επιφέρουν συμβάντα όπως η πανδημία, με βίαιες και μεγάλες ανατροπές στην καθημερινότητα.

Σε 19 ενότητες και 30 σελίδες, ο Τζαν Μεμέτ Αλή, ‘φωτίζει’ τις ‘σκοτεινές’ διαδρομές στις οποίες κινδυνεύει να εγκλωβιστεί ο άνθρωπος που δεν δύναται να διαχειριστεί την απώλεια και να βιώσει τα πέντε στάδια του πένθους για να επέλθει η λύτρωση, φτάνοντας μέχρι την κατανόηση της έννοιας της ενσυναίσθησης.

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η πανδημία και που η αντιμετώπιση της –παρά τις πολύπλευρες και παράπλευρες απώλειες που επιφέρει στην καθημερινότητα- εστιάζει σε μέτρα συμμόρφωσης, αλλά όχι διαχείρισης των τεράστιων ανατροπών που επιβάλλει στη ζωή και την ψυχολογία των ανθρώπων, το εγχειρίδιο οδηγός που επιμελήθηκε ο Τζαν Μεμέτ Αλή,  λειτουργεί σαν ‘πυξίδα’ στα χέρια του καθενός, επαναπροσδιορίζοντας το βηματισμό στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας που η υγειονομική κρίση επέβαλε.

Ευχής έργο, σύντομα να αποτιμηθεί το συγκεκριμένο πόνημα, γιατί το αξίζει, ως ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια των πολιτών για τη διαχείριση ιδιαίτερων καταστάσεων, που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους, και να κυκλοφορήσει και σε έντυπη έκδοση.

Για να διαβάσετε το εγχειρίδιο ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/greekredcrossofficial/posts/1008408539981802

Ακούστε τον κ. Τζαν Μεμέτ Αλή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά