Μπαράν Μπουρχάν: Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να κυλήσει γι' αυτήν ο χρόνος, άμεσα και ανώδυνα εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Μπαράν μιλώντας σήμερα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την «Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας» επισήμανε  πως  για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση, αδύναμη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών στον τομέα της υγείας και όχι μόνο, έφερε προς συζήτηση ένα νομοσχέδιο, με τρόπο προσχηματικό επιδιώκοντας να κυλήσει γι΄ αυτή ο χρόνος, άμεσα και ανώδυνα εν μέσω πανδημίας.

Το παρόν νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων δεδομένων των  αναγκών και  της  παρούσας κατάστασης της  δημόσιας υγείας που πραγματικά βρίσκεται σε τέλμα. Η νομοθετική  πρωτοβουλία της Κυβέρνησης δε λύνει επί της ουσίας κανένα  πρόβλημα καθώς εδώ και 2,5 χρόνια όλα τα νοσοκομεία προμηθεύονται μόνα τους υλικά χωρίς διαγωνισμούς με απευθείας αναθέσεις, κάτι που έχουν κάνει κανόνα σε όλη τη δημόσια διοίκηση.

Όπως τόνισε στην ομιλία του, η Κυβέρνηση για ακόμη μία φορά, μέσα από το μανδύα αυτού του νομοσχεδίου αντί ως πρώτο της μέλημα να έχει τη θωράκιση του συστήματος υγείας και των νοσοκομείων που πνέουν τα λοίσθια, ενδιαφέρεται να αλλάξει τη νομική υπόσταση της επιτροπής προμηθειών, όχι για να λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα με τις προμήθειες, αλλά για τους δικούς της ωφελιμιστικούς λόγους.

            Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε με σωρεία διασωληνομένων ανθρώπων και τραγικές αριθμητικά απώλειες, καθώς η κατάσταση λόγω κορονοϊού έχει παρεκτραπεί εκτός ορίων και υγειονομικών αντοχών. Είναι χαρακτηριστικό δε, πως στήνονται κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, με γιατρούς και νοσηλευτές να προσπαθούν απεγνωσμένα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συστήματος και που όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας βρίσκονται ανελλειπώς στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το γεγονός αυτό το έχει αναγνωρίσει πολλές φορές η κυβέρνηση στα λόγια. Στην πράξη όμως μέχρι στιγμής, δεν δείχνει διατεθειμένη να το αναγνωρίσει, καθώς δεν έχει λάβει καμία απόφαση στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης τους και των δίκαιων αιτημάτων τους.

 Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο Νομό Ξάνθης όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου παρ’ ολες τις προσπάθειες που καταβάλλει ο καθένας από την πλευρά του.  Παρά ταύτα η Κυβέρνηση έχει προβεί σε αναστολή λειτουργίας των Αγροτικών Ιατρείων καθώς και στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αβδήρων το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Απογοήτευση δε προκαλεί και η κατά το δοκούν απόφαση συρρίκνωσης, των ΚΥ της 4ης ΥΠΕ και οι εξαιρέσεις που προέκυψαν. Οι επισκέψεις στελεχών της Κυβέρνησης δεν αρκούν ως προς την επίλυση προβλημάτων, όταν συνοδεύονται από μεροληπτικές αποφάσεις. Ειδικά εν μέσω της πανδημίας που μαστίζει τον Νομό Ξάνθης και την ΑΜΘ, είναι άκρως παράλογο να υποβαθμίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η Δημόσια Υγεία και το ΕΣΥ φέρει τη Σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνοντας πρωτόγνωρες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς. Όλη όμως αυτή η προσπάθεια υπονομεύτηκε  στην περίοδο  διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ με την συνειδητή συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, τη σπατάλη, τη διαφθορά και τα τεράστια χρέη.

Κλείνοντας είπε: «Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, περιμένουμε από εσάς αυτοκριτική, παραγωγή πραγματικής και όχι στείρας  πολιτικής. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, ούτε πολυτέλειες για μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά