Δ.Γκαγκαλίδης : Πόρτο Λάγος, το μοναδικό ψαροχώρι της Ξάνθης

Πήρε το όνομα του από τους Ενετούς. Το λιμάνι της λίμνης, το Πόρτο Λάγος. Το μοναδικό παραθαλάσσιο χωριό της Ξάνθης, το δεύτερο, μετά το Φανάρι, στη Θράκη.

Πίσω του ξεδιπλώνεται μια λαμπρή ιστορία. Ο ξεναγός μας, κάθε Παρασκευή, στην Ξάνθη που προσπερνάμε, ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης , επέλεξε αυτός ο προορισμός να είναι η σημερινή απόδραση μας μέσω των ‘Αλλιώτικων Προτάσεων’.

‘Ένα παρεξηγημένο χωριό με μεγάλη ιστορία που είμαι βέβαιος ότι όταν η μοίρα ολοκληρώσει τους κύκλους της, θα ξαναβρεί το Πόρτο-Λάγος τη χαμένη του αίγλη’, θα πει.

Το λιμάνι της λίμνης ήταν η είσοδος στη λίμνη Βιστωνίδα. Ήταν ο φυσικός δίαυλος, το πέρασμα,  που οδηγούσε τη θάλασσα στη λίμνη.

Μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια ένας εμπορικός –και όχι μόνο- θαλάσσιος σταθμός. Τα πλοία που διέρχονταν έδεναν στο λιμάνι της Αναστασιούπολης.

Τέλη 1800 με αρχές 1900 το Πόρτο-Λάγος μεσουρανεί. Ήταν πιο σημαντικό λιμάνι και από εκείνα της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Εμπορικό, λόγω του καπνού, και όχι μόνο, με πλήθος καταστημάτων, γραφείων, ασφαλιστικών εταιρειών.

Η χρυσή εποχή πέρασε και τις δεκαετίες 1960-1970, το Πόρτο Λάγος, μετατρέπεται στον αγαπημένο θερινό προορισμό των Ξανθιωτών. Ήταν και εύκολη πρόσβαση, λόγω της συχνής συγκοινωνίας, αλλά και πρακτικός προορισμός, αφού η μη ύπαρξη τότε οργανωμένων παραλιών, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, το καθιστούσαν ιδανικό λόγω του πευκοδάσους και τη φυσικής δροσιάς και σκιάς. Αναψυκτήρια και τουριστικό περίπτερο εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των λουόμενων για να δροσιστούν αλλά και να γευματίσουν.

Ακούστε τον Δ.Γκαγκαλίδη.

Ήταν και τα φύκια που όλοι έλεγαν ότι προσέφεραν απίστευτη ευεξία και βοηθούσαν σε πλήθος ασθενειών.  Στα δυτικά είχαν αρχίσει να στήνονται τα περίφημα αντίσκηνα της εποχής.

Αργότερα  ο πληθυσμός μετακινήθηκε σε άλλους θαλάσσιους προορισμούς: Άβδηρα και ακολούθησε η παραλία του Αϊ-Γιάννη.

Ο ξεναγός μας επιμένει. Και σήμερα είναι ένα μοναδικός προορισμός. Διαθέτει όλα τα προσόντα για να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο εναλλακτικού πρωτότυπου τουριστικού προορισμού: το Βατοπεδινό μετόχι του Αγίου Νικολάου και η νησίδα με το παρεκκλήσι της Παντάνασσας, η παρατήρηση σπάνιων πουλιών, βόλτες με βάρκα στη λίμνη, ερασιτεχνική αλιεία, εξορμήσεις με ιστιοπλοϊκά –έχει τις υποδομές, μπορεί να το υποστηρίξει, εκτιμά- ποδηλατοβόλτες, πεζοπορίες στη λίμνη, αλλά και οι νεροβούβαλοι στα σύνορα με το νομό Ροδόπης. Μια ανάσα μακριά ο αρχαιολογικός πλούτος των Αβδήρων με το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, οι δρόμοι του κρασιού , αλλά και η μοναδική κουζίνα, ένας συνδυασμός μεσογειακής με πολίτικη, καθιστούν το ψαροχώρι της Ξάνθης μοναδικό προορισμό:’ οργάνωση και πρωτοβουλίες χρειάζονται , και ναι, είμαι σίγουρος ότι το Πόρτο-Λάγος θα ανακτήσει την παλιά του αίγλη…’, καταλήγει.

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά