Δημήτρης Γκαγκαλίδης: εξόρμηση στην Κύπρο μέσω της…Ξάνθης

Μια πραγματικά αλλιώτικη πρόταση επεφύλαξε, σήμερα Παρασκευή, προς τους ακροατές του δημοτικού ραδιοφώνου ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης.

Μας γνώρισε την Κύπρο και την ιστορία της μέσα στην …Ξάνθη:’ Υπάρχουν γωνιές, σημεία, και μέσα στην πόλη και στα χωριά της Ξάνθης , που συνδέουν την Κύπρο με την Ξάνθη. Αυτές τις Κυπριακές γωνιές τις συναντάμε καθημερινά και άλλες δεν τις ξέρουμε καθόλου. Αυτές θα επισκεφθούμε σήμερα και θα πρότεινα κυρίως σε οικογένειες με παιδιά, γιατί τα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν και να καταλαβαίνουν τον κόσμο γύρω τους, να προγραμματίσουν επισκέψεις, μικρές βόλτες, με στάσεις στα σημεία που θα αναφέρουμε και να εξηγήσουν στα παιδιά την ιστορία και τους πρωταγωνιστές της. Η Κύπρος είναι κεφάλαιο της δικής μας ιστορίας’, θα πει ο ξεναγός μας.

Ξεκινάμε από την πόλη. Οδός Μιχαήλ Καραολή :’ αφιερωμένη στον 23χρονο αγωνιστή της ελευθερίας της Κύπρου Μιχαλάκη Καραολή. Τον απαγχόνισαν οι Άγγλοι το 1956. Ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Διέπρεπε στον αθλητισμό. Στο ύψος της Μ.Καραολή με την οδό Βελισαρίου θα δείτε την μαρμάρινη επιγραφή που επεξηγεί την ονομασία της οδού και μας γνωρίζει τον ήρωα της Κύπρου. Οδούς αφιερωμένες στον Μιχαλάκη Καραολή θα συναντήσετε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας: την Καβάλα, την Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Αθήνα κ.α. Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα…’

Ανηφορίζουμε προς την οδό Ανδρέα Δημητρίου:’ Ξανασυναντάμε την ιστορία. Ο δρόμος, μέχρι το Φόρο, αφιερωμένος στον αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ανδρέα Δημητρίου. 20χρονο παιδί και αυτός. Είχε ζητηθεί χάρη από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Δεν την έδωσε. Απαγχονίστηκε για τον αγώνα του να δει την Κύπρο ελεύθερη από την Αγγλική κατοχή…’

Η οδός Ηρώων, μας θυμίζει, ήταν και αυτή αφιερωμένη στους ήρωες της Κύπρου:’ η πλήρης ονοματοδοσία της οδού ‘οδός Ηρώων Κύπρου’ για να θυμίζει τους αγώνες της Κύπρου…’

Ακούστε τον Δ.Γκαγκαλίδη.

Επισκεπτόμαστε άλλα δυο σημεία εκτός πόλης. Πρώτος σταθμός η κοινότητα Αυξεντίου :’ το πάλαι ποτέ χωριό Κατράμιο. Η ονομασία απομεινάρι της οθωμανικής κατοχής. Πίσσα σήμαινε. Οι κάτοικοι, μετά και την έλευση των προσφύγων από τη Μ.Ασία, ήθελαν να αλλάξει το όνομα. Συνεπαρμένοι και συγκλονισμένοι από τη δράση της ΕΟΚΑ και κυρίως από τη θυσία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου- ο οποίος είχε ταμπουρωθεί και δεν παραδινόταν στους Άγγλους, οπότε τον έκαψαν ζωντανό- πήραν την απόφαση να δώσουν στο χωριό το όνομα του ήρωα. Έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προς την πολιτεία και μετονομάστηκε σε Αυξέντιο. Δεν έμειναν όμως εκεί. Το 1999 τοποθετήθηκε η προτομή του Γ. Αυξεντίου στο ηρώο του χωριού. Ο δε Δήμος Αβδήρων προχώρησε στην αδελφοποίηση με την κοινότητα Λύσσης στην Κύπρο. Δημιουργήθηκε το Κέντρο Λαογραφικής και Ιστορικής Ανάδειξης ‘Γ. Αυξεντίου’, γνωστό στην Ξάνθη ως Μουσείο Γρηγόρη Αυξεντίου. Πανέμορφο κτίριο, διώροφο, με εντυπωσιακά εκθέματα. Μια ολόκληρη πτέρυγα είναι αφιερωμένη στον Κύπριο ήρωα. Τμήμα από τον οπλισμό του, το σακάκι του, μια μοναδική προσωπογραφία, ηχητικό υλικό, φορεσιές… Με κάθε ευκαιρία ο υπερδραστήριος Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης και η πρόεδρος κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, αναδεικνύουν την ιστορία της Κύπρου και του πρωταγωνιστές της, ενώ σε ημερομηνίες ορόσημα διοργανώνονται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης…’, επισημαίνει.

Τελευταίος σταθμός μας το άλσος αγνοουμένων:’ ο χώρος περιφραγμένος και εντός του τόσα δέντρα όσοι οι αγνοούμενοι μετά την εισβολή των Τούρκων το 1974. Τον χώρο φροντίζει ο σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης. Πολύπαθος λαός . Οι κατακριτέες ενέργειες ακόμη βασανίζουν το νησί και τους Κυπρίους…’ καταλήγει.

Μπορεί η σημερινή εξόρμηση της Παρασκευής να ήταν όντως διαφορετική, όχι ψυχαγωγική αλλά πάνω στις πατημασιές της ιστορίας, άξιζε όμως τον κόπο.

Και ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, όντας εκπαιδευτικός, επιμένει: ‘ αυτές τις κυπριακές γωνιές της Ξάνθης να τις επισκεφθούν  γονείς με τα παιδιά τους. Μια βόλτα στους δρόμους της Ξάνθης που σηκώνουν πάνω τους ιστορία και επισκέψεις στο Αυξέντιο και το Άλσος Αγνοουμένων, που μπορούν  να συνδυασθούν στη συνέχεια και με μια ψυχαγωγική επίσκεψη στα όμορφα Άβδηρα. Είναι μάθημα πατριδογνωσίας και θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των παιδιών’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά