Επιστρατεύθηκαν δέκα ιδιώτες γιατροί της Ξάνθης κυρίως παθολόγοι- Α.Καραδέδος: Με δεκανίκια και εξαναγκασμούς δεν ενισχύεται το Νοσοκομείο

Δέκα γιατροί της Ξάνθης-αν και ανάμεσα τους υπήρχαν και δυο αστοχίες, αφού ένας εξ αυτών ήδη με σύμβαση υπηρετεί στο Νοσοκομείο και μία γιατρός απουσιάζει στο εξωτερικό για λόγους ασθενείας συγγενικού της προσώπου- στην πλειοψηφία τους παθολόγοι, επιστρατευθήκαν στο Νοσοκομείο Ξάνθης, προκειμένου να συνδράμουν τους συναδέλφους τους καλύπτοντας τις μεγάλες ελλείψεις, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό που δεν συναντάται όχι μόνο στην περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά και πέραν αυτής.

‘Οι μισοί παθολόγοι της Ξάνθης  επιστρατεύθηκαν. Η τακτική αυτή είναι δείγμα της αντίληψης του πως πορεύεται  η χώρα, σε ότι αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας  στην περίοδο της πανδημίας και παραπέρα. Αν δηλαδή η απόφαση είναι η στήριξη με δεκανίκια, με ελεημοσύνη, με εξαναγκασμούς’, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος, επεξηγώντας την τοποθέτηση του ως εξής:’’ το ΕΣΥ είναι στην ίδια θέση με άλλες δημόσιες δομές. Μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει η εκπαίδευση με επιστρατευμένους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα; Μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο η Αστυνομία ή ο Στρατός;  Πρόκειται για πρόσκαιρα μέτρα που δεν βοηθούν στην κάλυψη των ελλείψεων του Νοσοκομείου Ξάνθης. Ότι κάναμε στο τέλος του 2021 κλείνοντας τα περιφερειακά ιατρεία και υπολειτουργώντας τα Κ.Υ , μεταφέροντας τους γιατρούς στο Νοσοκομείο , το κάνουμε τώρα για ακόμη 15-20 ημέρες με τους ιδιώτες γιατρούς. Είναι πια έκδηλο ότι οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες που  μόνο με εξωτερική βοήθεια δύναται να τα καταφέρει το Νοσοκομείο. Το άνοιγμα της ΜΕΘ θα είναι δείγμα ότι το Νοσοκομείο μας θέλει να λειτουργήσει και όχι να υποβαθμιστεί. Σας υπενθυμίζω τις ανακοινώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για τα περιφερειακά νοσοκομεία.  Όσο  καθυστερεί η μόνιμη κάλυψη των κενών, μας προβληματίζει ποια θα είναι η τύχη του μετά την πανδημία ή με ότι, ενδεχόμενα, ακολουθήσει με την πανδημία’.

Ακούστε τον κ. Α. Καραδέδο.

Το βασικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Καραδέδος είναι το γεγονός ότι δεν προχώρησε η κυβέρνηση σε επιστράτευση όταν ο νομός Ξάνθης εμφάνιζε υψηλά ποσοστά θνητότητας και εισαγωγών, αλλά το έπραξε τώρα, που ναι μεν αυξήθηκαν τα κρούσματα , μειώθηκε όμως ο αριθμός εισαγωγών. Όταν του ζητήσαμε να δώσει εκείνος μια απάντηση παρέπεμψε στη διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης. Περιορίστηκε να σχολιάσει : είναι μέτρο μιντιακού χαρακτήρα’.

Ο κ. Καραδέδος επανέλαβε τη σημασία ύπαρξης ισχυρής δομής δημόσιας υγείας για την ανάπτυξη της Ξάνθης:’ πανδημία και οικονομική κρίση αποψιλώνουν τον πληθυσμό της περιοχής . Συμπολίτες μας φεύγουν ξανά στο εξωτερικό. Ποια περιοχή χωρίς τα στοιχειώδη μπορεί να αναπτυχθεί; Δίνουμε πρόσκαιρες λύσεις σε ένα βασικό πυλώνα για την οικοδόμηση της ανάπτυξης’.

Αναφορικά με τους συναδέλφους του που επιστρατεύθηκαν, αλλά και τους υπόλοιπους ιδιώτες γιατρούς της Ξάνθης, υπενθύμισε ότι και πριν ένα χρόνο οκτώ γιατροί βοήθησαν ανιδιοτελώς το Νοσοκομείο , όπως και το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας παρείχαν τις υπηρεσίες τους στους νοσούντες συμπολίτες. Επίσης αρκετοί γιατροί νόσησαν ενώ ένας έφυγε από τη ζωή:’ σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι συνάδελφοι. Υπήρξαν διαφοροποιήσεις και στον ιδιωτικό τομέα, όμως δεν είμαστε ομογενοποιημένοι. Μέσα στις ανομοιομορφίες κινούνται οι κοινωνίες και πάντα η γενική κατεύθυνση ορίζει τα πράγματα’, ήταν τα λόγια με τα οποία τοποθετήθηκε για το ότι κάποιοι συνάδελφοι του δεν δέχονται ασθενείς με κορωνοϊό και παραπέμπουν στο Νοσοκομείο.

Τέλος, σημείωσε ότι το πρόσφατο δελτίο τύπου για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών που εξέδωσαν οι ιατρικοί σύλλογοι της περιφέρειας ΑΜΘ :’ εκφράζει την απελπισία του ιατρικού κόσμου και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συμπεριλαμβανομένου. Οι γιατροί είμαστε αντίθετοι στις επιστρατεύσεις. Δημόσια και ιδιωτική υγεία πρέπει να εκπέμπουν ασφάλεια προς τους πολίτες. Τις θέσεις μας τις γνωρίζει και το υπουργείο Υγείας, και η περιφέρεια ΑΜΘ , και οι βουλευτές μας, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το θέμα είναι τι έπραξαν…’, κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά