Κ. Ζουριδάκης: Οι δεσμοί της οικογένειας των Ειδικών Δυνάμεων, θα είναι πάντα ισχυροί.

Η οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα,  που με την Ειδική Διοίκηση Διακλαδικού Πολέμου απέκτησε περισσότερη αυτονομία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα., αποτελεί την ελίτ των ανδρών και γυναικών του Ελληνικού στρατού.

 Η υπεροχή των Ειδικών Δυνάμεων βασίζεται  στην εξαντλητική εκπαίδευση σε ρεαλιστικές συνθήκες, στην παροχή υψηλής ποιότητας μέσων και εξοπλισμού και κυρίως στους δεσμούς που αναπτύσσονται εντός των ολιγομελών, επιχειρησιακών ομάδων.

Οι δεσμοί αυτοί, εξελίσσονται  σε ιδιαίτερα ισχυρούς, καθώς οι συνθήκες  κάτω από τις οποίες καλούνται τα μέλη των ομάδων να λειτουργήσουν, απαιτούν ομαδικό πνεύμα και απόλυτη εμπιστοσύνη, καθώς η ζωή του καθενός κρέμεται, κυριολεκτικά, από τη δράση και αντίδραση του κάθε μέλους χωριστά, που όμως αποτελούν τα δάκτυλα της ίδιας παλάμης. 

Τη νύχτα της 3ης προς 4ης Σεπτεμβρίου του 2020 η οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων έχασε ένα μέλος της κατά την εκτέλεση επιχειρησιακού άλματος ελεύθερης πτώσης στη ζώνη ρίψεων Μεγάρων. Ο  Λοχίας (ΠΖ) Κώστας Μελιγκώνης του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών τραυματίστηκε θανάσιμα και άφησε την τελευταία του πνοή στο καθήκον.

Οι ισχυροί δεσμοί των ανδρών και γυναικών των Ειδικών Δυνάμεων, σε όποιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Ελλάδας και αν υπηρετούν, αποδεικνύονται καθημερινά και η οικογένεια δεμένη «ιερά», νοιάζεται έντονα για το κάθε ένα μέλος της, που είναι εκ προοιμίου, σημαντικό.

Ο Ανώτερος Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων Κωνσταντίνος Ζουριδάκης, πριν από έναν μήνα ακριβώς, στις 14 Ιανουαρίου 2022, με μια κίνησή του, αποδεικνύει πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί της «οικογένειας», καθώς βρίσκει τον τρόπο, σχεδιάζει, αξιοποιεί την ευκαιρία και τιμά τον «Αθάνατο» Κωνσταντίνο Μελιγκώνη, με μια ιδιαίτερη κίνηση συμβολισμού, όπου αφιερώνει το μουσικό θέμα της ταινίας, «Χαϊλάντερ ο Αθάνατος», που είναι η σύνθεση των Queen «who wants to live forever»-«ποιος θέλει να ζήσει για πάντα», στο ρεσιτάλ πιάνου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα : "Οι Αξεπέραστες Δημιουργίες της Μεγάλης Οθόνης".

 

Ο Κωνσταντίνος Ζουριδάκης λέει, χαρακτηριστικά:

«Και τώρα, θα μιλήσω εγώ.

Το επόμενο είναι αφιερωμένο σε ένα συνάδελφο των Ειδικών Δυνάμεων, τον Κωνσταντίνο Μελιγκώνη.

Είναι το μουσικό  θέμα των «Queen», το  «who wants to live forever»,  από την ταινία Χαϊλάντερ, ο Αθάνατος.

Επιλέξαμε αντί για το video clip της ταινίας, να παίξουμε ένα απόσπασμα από τη ζωή του Κώστα.

Τον Κώστα τον χάσαμε το Σεπτέμβριο του 2020, πάνω στο καθήκον.

 Για όσους ανήκουν στην οικογένεια, τη μικρή, αλλά πολύ ισχυρή, των ειδικών δυνάμεων, μπορούν να καταλάβουν το λόγο για τον οποίο το κάνω αυτό, καθ' όσον είναι οι κοινωνοί των ισχυρών δεσμών που συνδέουν τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων.

Για όλους εσάς του υπόλοιπους που δεν είστε κοινωνοί και λογικό είναι να μην μπορείτε να το αντιληφθείτε, πλήρως.

 Να σας πω ότι στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου, το αφιέρωμα αφορά όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες, οι οποίοι επιτελούν ένα ιερό καθήκον, να μας παρέχουν ένα πάπλωμα προστασίας, προκειμένου εμείς να μπορούμε να διάγουμε με δημιουργικότητα και ασφάλεια, τις ζωές μας και στην ξηρά και σε θάλασσα και σε αέρα.

 Και επειδή η υπηρεσία και η Ελλάδα, μου έκανε την υπέρτατη τιμή να διοικήσω, μία χούφτα  επίλεκτων, στη Κω, μπορώ να σας πω από πρώτο χέρι ότι αυτό το πάπλωμα δεν είναι μονό, δεν είναι ούτε καν διπλό, είναι υπέρδιπλο και τους οφείλουμε στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μελιγκώνη,  ένα χειροκρότημα».

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2021 πραγματοποιήθηκαν τα  αποκαλυπτήρια της Προτομής του Λοχία Καταδρομών Κωνσταντίνου Μελιγκώνη, στον τόπο όπου μεγάλωσε, στην Πλατεία Ολυμπιονικών Νέας Χαλκηδόνας, που μετονομάστηκε σε «Πλατεία Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη» κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και παραβρέθηκε  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ως φόρο τιμής στη μνήμη του Καταδρομέα Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη,  τον χαρακτήρισε «αληθινό Παλικάρι που με τη θυσία του εν ώρα καθήκοντος πέρασε στο Πάνθεον των Αθάνατων των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ επεσήμανε ότι, η Προτομή του θα ακτινοβολεί ως φάρος ηρωισμού και αυτοθυσίας, φωτίζοντας την οδό της Τιμής και του Χρέους για τις γενιές των Ελλήνων, τόσο τις σημερινές όσο και αυτές που θα ακολουθήσουν.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε :

«Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης, παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, για τον ΕΠΟΠ Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνο Μελιγκώνη, έναν εξαίρετο Υπαξιωματικό, δυνάμεως Μονάδας της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια νυχτερινού επιχειρησιακού άλματος ελευθέρας πτώσης.

Ο Αρχαίος Ιστορικός Θουκυδίδης, αναφερόμενος στον «Περικλέους Επιτάφιο», για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου, εκφράζει έναν ενδόμυχο φόβο, πως οι έπαινοι προς τους νεκρούς, ενδέχεται πολλές φορές να θεωρηθούν υπερβολικοί, γιατί ο ίδιος ο θάνατος, εκ των πραγμάτων, εξωραΐζει και εξιδανικεύει τους ανθρώπους.

Λίγες όμως είναι οι περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες τα εγκώμια έρχονται απλά να περιγράψουν αλήθειες και ακόμη πιο σπάνιες, οι περιπτώσεις όπου τα λόγια είναι φτωχά για να αποδώσουν τη πραγματική προσφορά και το εξαίρετο ήθος συγκεκριμένων ανθρώπων.

Ο Κωνσταντίνος Μελιγκώνης, υπήρξε ένας νέος με ανιδιοτελή αγάπη για τον Ελληνικό Στρατό και άσβεστο πάθος για τις Ειδικές Δυνάμεις, μια ιδιαίτερη και ασυμβίβαστη προσωπικότητα, πλημμυρισμένη με πατριωτικά αισθήματα, ένας ανήσυχος και οραματιστής Υπαξιωματικός, που κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπηρετώντας στους επίλεκτους των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Άνθρωπος υπερβατικός, γενναίος, με υψηλά εθνικά ιδεώδη, υπηρέτησε με αρχές και ήθος την Υπηρεσία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, κερδίζοντας επάξια την εκτίμηση και τον σεβασμό των φίλων και συναδέλφων του.

 

Τίμησε μέχρι της «τελευταίας ρανίδας του αίματός του» την ελληνική σημαία και έμεινε πιστός στους όρκους και τα ιδανικά του.

Θυσίασε αβίαστα τη ζωή του υπέρ Πίστης και Πατρίδας, εκτελώντας με θάρρος και αυταπάρνηση, μια απαιτητική νυκτερινή άσκηση, καταδεικνύοντας σε όλους τον δρόμο του καθήκοντος, της τιμής και του χρέους.

Η θυσία του, όπως και όλων των επίλεκτων στελεχών και οπλιτών των Ειδικών Δυνάμεων, που έδωσαν στο παρελθόν τη ζωή τους για την Πατρίδα, επιτελώντας στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον, θα αποτελεί στο διηνεκές, φωτεινό φάρο για όλους μας, λειτουργώντας ως εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Κωνσταντίνε Μελιγκώνη,

Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε ευχαριστούν για όλα όσα προσέφερες για την Πατρίδα, θα σε θυμούνται πάντα και θα τιμούν την μνήμη σου.

Η οικογένειά σου θα πρέπει να αισθάνεται απέραντη τιμή και υπερηφάνεια.

Πορεύτηκες στη ζωή σου στη λογική της ρήσης του Θουκυδίδη: «Παρά δύναμιν τολμητής και παρά γνώμην κινδυνευτής και εν τοις δεινοίς εύελπις».

Ας είσαι πάντα Αθάνατος!!!

 

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το κοντσέρτο : Οι Αξεπέραστες Μουσικές Δημιουργίες της Μεγάλης Οθόνη, που πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 Πιάνο: Κωνσταντίνος Ζουριδάκης

 Καλλιτεχνική Επιμέλεια / Παρουσίαση: Μαρία Πάγκαλη


 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά