Το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης και οι δηλώσεις των εκπροσώπων φορέων.

 

Η παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Ξάνθη έκλεισε με αγήματα του Δ΄Σώματος Στρατού με την Τιμημένη μπάντα του Σώματος να παιανίζει υπερήφανα.

Ο «Έχων το Γενικό πρόσταγμα» της παρέλασης μετά την ολοκλήρωσή της, δίνει αναφορά στον Στρατηγό-Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Ιωάννη Τσιόπλο.

 

 Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιος  Σταμάτης που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση δήλωσε:

Η πατρίδα γιορτάζει, οι Έλληνες γιορτάζουμε, το Έθνος γιορτάζει, η Εκκλησία γιορτάζει.

Πρώτα από όλα να πω συγχαρητήρια για την παρέλαση, συγχαρητήρια στο Δ΄Σώμα Στρατού (σε αυτούς που κρατούν τις θερμοπύλες).

 Οι σκέψεις μας, αυτήν την στιγμή, είναι στους Έλληνες της Μαριούπολης που υποφέρουν.

Ελπίζουμε σίγουρα να έρθει η Ειρήνη και με βάση την ημέρα, πρέπει εμείς να φανούμε αντάξιοι σε όλα αυτά που οι πρόγονοί μας πολέμησαν και αυτήν την πατρίδα που παραλάβαμε, να την παραδώσουμε ελεύθερη και στα παιδιά μας. Χρόνια πολλά σε όλους.



Ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων:

“Διπλή γιορτή σήμερα.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους αλλά και ο Ευαγγελισμός του γένους μας.

Καμαρώσαμε τα παιδιά μας, την μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας παιδιά, τους πολιτιστικούς συλλόγους, αυτήν την όντως λαμπρά ημέρα σήμερα, με την συμμετοχή όλου του λαού μας, αφού δυο χρόνια πια είχαμε στερηθεί αυτήν την δυνατότητα των παρελάσεων.

Τιμούμε σήμερα εκείνους που μας πρόσφεραν την Ελευθερία μας. Όμως, το πρωί στην Δοξολογία αναγνώσαμε μια ευχή της Εκκλησίας, που λέει: «Κύριε κατάστησον ημάς, αξίους της Ελευθερίας».

Εκείνοι, οι πρόγονοί μας, μας την παρέδωσαν. Εμείς οφείλουμε να την διαχειριστούμε την Ελευθερία, σωστά. Όλα αυτά τα οποία κάνουμε σήμερα, είναι προς τιμήν τους.

Εκείνο όμως που θα ήθελαν οι πρόγονοί μας και μας το άφησαν σαν παρακαταθήκη, είναι να ξεχάσουμε το «εγώ» και να γίνουμε «εμείς».

Να διαφυλάξουμε την ενότητα του λαού μας – αυτό είναι το πιο σημαντικό – και να παρακαλέσουμε εκείνον ο οποίος ήρθε στον κόσμο για να φέρει την Ειρήνη (αλλά που εμείς αυτήν την στιγμή αποδεικνύουμε ότι δεν την θέλουμε την Ειρήνη).

Στρέφεται το μυαλό μας, σε έναν λαό που μάχεται για να κρατήσει την πατρίδα του, όπως πολέμησαν και οι πρόγονοί μας. Να τους έχουμε στο μυαλό μας και στην Προσευχή μας, γιατί – θα επαναλάβω εκείνο που είπα το πρωί στον Ναό- ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέει «Δεν έχουμε το δικαίωμα να ευτυχούμε μόνοι μας, αλλά να ευτυχήσουμε με όλους τους ανθρώπους».

Χρόνια πολλά και ευλογημένα”.



Ο Στρατηγός-Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού  Ιωάννης Τσιόπλος:

Εύχομαι σε όλους τους κατοίκους της Θράκης αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε αυτήν την ιερή ακριτική γη , χρόνια πολλά για την διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου του ΄21 και εύχομαι, η Παναγιά να πρεσβεύει για όλους μας και να σκέπει το Δ΄Σώμα Στρατού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης:

Αισθανόμαστε ιερή περηφάνια για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας.

Θέλω να σας πω ότι όταν οι Έλληνες ξεκίνησαν τον αγώνα για την Ελευθερία, δεν είχαν τίποτα. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι όταν ο Ναύαρχος Δεριγνύ είπε στον Στρατηγό Μακρυγιάννη «είναι αδύνατες οι θέσεις σας», εκείνος του απάντησε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να είναι αδύνατες οι θέσεις μας, αλλά είναι δυνατή η πίστη μας και η πίστη στον Θεό και στην Ελευθερία».

Αυτά λοιπόν τιμούμε σήμερα και σε αυτά πρέπει να βασιζόμαστε. Πίστη στις δυνάμεις μας, αγώνας στον Θεό μας, για να τα βγάλουμε πέρα. Ζούμε δύσκολες εποχές, αλλά αν είμαστε ενωμένοι, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης:

Εγώ θα πω χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο.

Πρέπει αυτήν την μέρα να την τιμούμε πραγματικά πάρα πολλά χρόνια –  το ίδιο και οι επόμενες γενιές – γιατί κάποιοι δικοί μας άνθρωποι θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Θα πω όμως ότι και αν χρειαστεί και εμείς να θυσιαστούμε, για αυτόν τον ευλογημένο τόπο και την κοινωνία, θα το κάνουμε.

Χρόνια πολλά σε όλους!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά