Ε.Χατζηβασιλείου- Α.Συρίγος: Πώς και γιατί υπεγράφη η σύμβαση περί ανταλλαγής πληθυσμών της συνθήκης της Λωζάνης

Τους διεθνείς γεωστρατηγικούς , πολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς που προηγήθηκαν της Μικρασιατικής καταστροφής αλλά και τις πολιτικές επιλογές Ελλάδας- Τουρκίας που έπαιξαν το ρόλο τους στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης καθώς και στη σύμβαση περί της υποχρεωτικής ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών, ανέλυσαν μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή "Τα Νέα της Πόλης", του Ραδιοφώνου του Δήμου Ξάνθης,δύο εκ των εισηγητών της ημερίδας που συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο του τριήμερου αφιερώματος στη συνθήκη της Λωζάνης με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την υπογραφή της, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι σύλλογοι Ποντίων και Μικρασιατών Ν.Ξάνθης.

Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, αν. καθηγητής Ιστορίας Μεταπολεμικού κόσμου του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Άγγελος Συρίγος , επ. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξ. Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου εξήγησαν το διεθνές γεωστρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής , η Ελλάδα και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν και κατέληξαν στην συνθήκη και τη συγκεκριμένη σύμβαση .

Ο κ. Χατζηβασιλείου εστίασε στα δεδομένα της εποχής με την κατάρρευση των αυτοκρατοριών και τη δημιουργία εθνών-κρατών και την ‘παρέμβαση’ που επιχειρήθηκε και δια της συνθήκης στην επίλυση του ‘ανατολικού ζητήματος’ ενώ ο κ. Συρίγος ανέλυσε τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής ( πετρέλαια Μοσούλης) τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και στις συμφωνίες : το μείζον  ήταν τα πετρέλαια της Μοσούλης και οι αλλοδαπές εταιρείες που είχαν ήδη συσταθεί και το ελάσσον οι μειονότητες και τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Ακούστε τη συνέντευξη.

Syrigos-Hatzivasileiou by Radio899 on Mixcloud

Εκπαιδευτικά
Πολιτικά
Τοπικά