Με ανανεωμένο σχήμα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2022

Το δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης, θεσμός που υπήρξε σημείο αναφοράς για τον κόσμο της ενημέρωσης στην Ελλάδα, αναβιώνει φέτος, 14 χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση, με ανανεωμένο σχήμα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

 

Το 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Σεπτεμβρίου, και ο σχεδιασμός του αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης εργασίας των διοργανωτών, που έγινε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Συμμετείχαν  η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  (την εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, και συμμετείχε στη συνάντηση η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων της ΠΑΜΘ, Κατερίνα Φωτιάδου), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (την εκπροσώπησε η πρόεδρος του ΔΣ Έλενα Ριζεάκου) και η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (την εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του ΔΣ Βασίλης Κοντογουλίδης).

 

Το θεματικό περιεχόμενο της διοργάνωσης για το έτος 2022 θα έχει σημεία αναφοράς τα δύο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ατζέντα σε σχέση με την Ενημέρωση: την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ανιχνεύσουν πώς ανταποκρίνονται η Πολιτεία, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ στις σχετικές προκλήσεις.  

 

Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις θα είναι η προσπάθεια να αποτελέσουν οι εργασίες του Συνεδρίου αφορμή για διασύνδεση του δημοσιογραφικού κλάδου με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που μοιράζονται την ανάγκη και την προσδοκία για υγιές περιβάλλον Ενημέρωσης. Επιπλέον στη διοργάνωση θα  συμμετάσχουν εισηγητές από ευρωπαϊκούς οργανισμούς με αντικείμενο τα ΜΜΕ και την Ενημέρωση, ώστε η Σαμοθράκη να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη των τόπων που υποδέχονται και προωθούν ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Το πλήρες πρόγραμμα εργασιών του Συνεδρίου επεξεργάζεται αυτό το χρονικό διάστημα η Οργανωτική Επιτροπή του, στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι ενώσεις συντακτών της χώρας. Θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου, μαζί με το σχήμα υποστηρικτών της διοργάνωσης.

 

Τη βασική χρηματοδότηση του Συνεδρίου αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δ. Πέτροβιτς, «από την πρώτη στιγμή, με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, αγκαλιάσαμε την ιδέα να αναβιώσει αυτός ο σημαντικός θεσμός. Το 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης θα δώσει την ευκαιρία να αναδείξουμε από μια ευαίσθητη περιοχή και σε μια ιδιαίτερη συγκυρία τη σημασία που έχει η αξιόπιστη ενημέρωση».

 

«Η πρωτοβουλία για την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης απαντά στην ανάγκη του δημοσιογραφικού κόσμου στην Ελλάδα να περιγράψει εκ νέου και συλλογικά τη θέση του στο τοπίο της Ενημέρωσης, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από τις πρωτοφανείς προκλήσεις της εποχής», εξήγησε η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ  Έλ. Ριζεάκου.

 

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης Β. Κοντογουλίδης αναφέρθηκε στον θεματικό προσανατολισμό της διοργάνωσης, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια των δημοσιογράφων και οι απειλές εναντίον της ελεύθερης ενημέρωσης είναι στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, και έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα να γίνει ενεργό μέρος αυτού του διαλόγου. Το Συνέδριο είναι η ευκαιρία για να κάνουμε αυτό το βήμα». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά