Εγκαίνια ΜΕΑ παρουσία Πρωθυπουργού-Πρόεδρος ΔΙΑΑΜΑΘ Εμ. Τσέπελης: Ένα έργο πνοής για το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο

 

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας γεγονός για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στον τομέα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, καθώς το υπερσύγχρονο εργοστάσιο θα έχει ετήσια δυναμικότητα περίπου 46.000 τόνους απορριμμάτων, από έξι συνολικά δήμους της ΠΑΜΘ μειώνοντας τον όγκο τους κατά 60%.

 

«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπογράμμισε, μάλιστα ότι η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Στην ομιλία του έκανε λόγο για «αναπτυξιακή κοσμογονία, η οποία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», αναφερόμενος και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

 

Ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης στην ομιλία του τόνισε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση ενός έργου πνοής και μάλιστα σε μια περίοδο με πολλές αντιξοότητες.

«Η συγκίνησή μου είναι πραγματικά μεγάλη. Αλλά και η περηφάνια μου…

Γιατί, ένα έργο το οποίο παραλάβαμε σε επίπεδο συμβασιοποίησης, 24 μήνες μετά, το παραδίδουμε στους πολίτες. Δουλέψαμε όλοι σκληρά, επίμονα: οι Δήμαρχοι, η Περιφέρεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΑΜΑΘ, δώσαμε έναν αγώνα ενωμένοι και αποφασισμένοι. Κι αυτός ο αγώνας δικαιώθηκε. Γιατί όλοι όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό, τα έδωσαν όλα» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας:

 

«Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός των Απορριμμάτων αποτελεί για μένα, έναν προσωπικό αγώνα. Ο Θεός το έφερε έτσι, ώστε να είμαι σήμερα ο πρόεδρος του Φορέα, που ολοκληρώνει ένα έργο πνοής…

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να πω, μετά από 32 χρόνια πορείας στον Δήμο Ξάνθης, το εξής: το κράτος -όποια κι αν είναι η κυβέρνηση- οφείλει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να στηρίζει το έργο τους» και πρόσθεσε: «Εμείς, οι Αυτοδιοικητικοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Φιλοδοξούμε να γίνουμε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε υποδομές επεξεργασίας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα».

 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της ΔΙΑΑΜΑΘ, το επόμενο διάστημα στέλνοντας ένα μήνυμα προς την Πολιτεία και προς τους πολίτες: «οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του τόπου μας, δίνουν και πόρους

και τον καλύτερό τους εαυτό για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές μας κοινωνίες».

 

Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, όλα τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης της ΔΙΑΑΜΑΘ, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, καθώς και την Ανάδοχο εταιρία, ενώ ιδιαίτερα ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΑΜΑΘ και τα στελέχη της, «με τους οποίους δουλεύουμε ακατάπαυστα για την επίτευξη των στόχων μας».

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε ότι η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια τριών σημαντικών έργων για τη Θράκη σηματοδοτεί τις αλλαγές που πραγματοποιούνται συστηματικά στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτειας.

 

Την επίσημη εκκίνηση του εργοστασίου έκαναν από κοινού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

 

Τα εγκαίνια τελέστηκαν χoροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμου, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, του εκπροσώπου ΥΜΕΠΕΡΑΑ Γιώργου Ζερβού, των βουλευτών του νομού Έβρου, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, των Αντιπεριφερειαρχών Έβρου και Ροδόπης, Δημάρχων της ΑΜΘ και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

 

Τον πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη συνόδευαν οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης, Τεχνικών Έργων Γιάννης Ζερενίδης, Περιβάλλοντος Μπαντάκ Σιαμπάν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Μπούτος, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης Σοφία Ψωμά, καθώς ο πρώην αντινομάρχης Ξάνθης και στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, Γιουσούφ Ντελή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά