Οι Sats N’ Roses του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης κατέκτησαν το διάστημα! Τρίτο βραβείο στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό CanSat in Greece

Τα κατάφεραν οι Sats N’ Roses του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης. Κατέλαβαν την 3η θέση με το δορυφόρο τους, που σύλλεξε δεδομένα , όπως είχε προγραμματισθεί,  εκτοξεύθηκε και ανακτήθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Τα τρομερά αυτά παιδιά, κάτω από την καθοδήγηση του καθηγητής τους Δημήτρη Μπαλουκίδη, δούλεψαν οργανωμένα , μεθοδικά και, όπως αποδεικνύεται, αποτελεσματικά.

Με το τρίτο βραβείο ανά χείρας, και πολλά εγκωμιαστικά σχόλια για την εξαιρετική τους δουλειά, την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα τους, επέστρεψαν  από τον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό CanSat in Greece, που διεξήχθη από 27 έως 30 Απριλίου, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πρόκειται για έναν πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής, που αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Η ομάδα Sats N’ Roses  αποτελείται από τους μαθητές : Δημητρακόπουλο Αλέξανδρο, Ελαφρό Ωρίωνα, Θεοφιλόπουλο Σταμάτη, Καλογιάννη Δέσποινα,  Κερασίδη Λευτέρη, Κουκουδέτσου Μάρθα,   Μαμούτ Μπαρτού, Σιούτα Κωνσταντίνο και  Ψωμαδοπούλου Χριστίνα. 

Επικεφαλής καθηγητής ο κ. Μπαλουκίδης Δημήτρης, καθηγητής πληροφορικής του σχολείου.

Λίγο πριν αναχωρήσουν για την Αθήνα υπενθυμίζουμε, είχαν μιλήσει στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, για τη δουλειά τους και το στόχο τους.

Τα παιδιά σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα δορυφόρο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού και ένα σταθμό βάσης, ο οποίος λαμβάνει τα δεδομένα που στέλνει ο δορυφόρος μέσω κεραίας. Ο δορυφόρος ενσωματώθηκε σε πύραυλο κι εκτοξεύθηκε, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, σε ύψος 1km. Ένα αλεξίπτωτο, που είχαν κατασκευάσει και προσαρμόσει στον δορυφόρο οι μαθητές, απελευθερώθηκε βοηθώντας στην προσγείωση.

Η ανάκτηση του δορυφόρου σημειώθηκε με επιτυχία και τα συστήματα λειτούργησαν απολύτως όπως είχαν προγραμματιστεί.

Ακούστε τους:  Δ.Μπαλουκίδη, Δ. Καλογιάννη και  Α.Δημητρακόπουλο.

Η εκπαιδευτική διαστημική αποστολή περιλάμβανε την μέτρηση θερμοκρασίας, υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα, ατμοσφαιρικής πίεσης, φωτεινότητας, υγρασίας εδάφους και θέσης του δορυφόρου με σκοπό την διερεύνηση δυνατότητας ανάπτυξης χλωρίδας σε έναν άγνωστο πλανήτη, προκειμένου εάν χρειαστεί στο μέλλον να αποικηθεί!

Η ομάδα κράτησε την υπόσχεση της και με την επιστροφή, επισκέφθηκε το δημοτικό ραδιόφωνο για να μεταφέρει την εμπειρία που αποκόμισε από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Η Δέσποινα Καλογιάννη, ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, συνοδευόμενοι από τον κ. Δημήτρη Μπαλουκίδη, φιλοξενήθηκαν σήμερα στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου και μίλησαν για τη βράβευση, αλλά και για το μακρύ ταξίδι στο διάστημα που ξεκίνησε από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Ενθουσιασμός, κούραση, γνώσεις και …αναποδιές εναλλάσσονταν μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που τους δικαίωσε και γέμισε περηφάνια την πόλη και το σχολείο τους.

Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην προετοιμασία των μαθητών, υπό την επίβλεψη του κ. Μπαλουκίδη, την επιμονή των μελών της ομάδας,  αλλά και στην πολύτιμη ηθική και οικονομική στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ, της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης και αρκετών τοπικών επιχειρήσεων που πίστεψαν στις ικανότητες τους.

Τόσο τα παιδιά , όσο και ο κ. Μπαλουκίδης τους ευχαρίστησαν για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη.

Sats N’ Roses , μακάρι η επιθυμία του καθηγητή σας κ. Μπαλουκίδη , να σας δει να πλαισιώνεται ως φοιτητές το τμήμα διαστημικής του Δ.Π.Θ και να  πρωταγωνιστείτε στους ορίζοντες που χαράσσει η νέα εποχή, που επάξια εκπροσωπείτε, να υλοποιηθεί!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και καλή επιτυχία σε ότι κι αν επιλέξετε στη ζωή σας.

Συγχαρητήρια!

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά