Τελετή αποφοίτησης-"ΠΡΟΤΥΠΟ" τη νέα σχολική χρονιά το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, η τελετή αποφοίτησης των μαθητών του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης.

 

Παρόντες η Διευθύντρια της Πρωταβάθμιας κα. Ευμορφία Στυλιανίδου, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος  Ιωαννίδης,  οι Αντιδήμαρχοι Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης και κ. Γιάννης Ζερενίδης,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης κ. Χάρης Διαφωνίδης, εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης ο Αστυνομικός Διευθυντής Νεκτάριος Ορφανίδης , οι  Σχολικοί Σύμβουλοι Άννα Αγγελοπούλου, Νίκος Καμέας, Γεώργιος Τζάστας, όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου και πολλά στελέχη που διαχρονικά προσφέρουν στη δομή.

Χάρης Αντικουλάνης

O Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Εστίας Ξάνθης κ. Χάρης Αντικουλάνης,    ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν και φέτος στη λειτουργία της εστίας, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που λόγω της πανδημίας ήταν ξεχωριστές και όλους τους υπεύθυνους της απογευματινής ζώνης που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθούν πολλές από τις δράσεις των δομών.

 Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους εθελοντές γιατρούς, τον Ανδρέα Ματζάκο, διευθυντή του ΙΘΤΠ, που συνέδραμε στη λειτουργία της ενισχυτικής διδασκαλίας, τον πατέρα Στέφανο που είναι υπεύθυνος της απογευματινής ζώνης, την κα. Ευαγγελία Ριτζαλέου, τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Χρήστο Ιωαννίδη και παρέδωσε στον Μητροπολίτη Ξάνθης ένα συμβολικό δώρο με πυρογραφία το Εκκλησιαστικό σχολείο και την Εκκλησιαστική Εστία.

Σημείωσε τέλος, ότι με τη νέα μορφή που θα έχει την επόμενη χρονιά το Εκκλησιαστικό σχολείο που γίνεται «ΠΡΟΤΥΠΟ» και θα είναι το μοναδικό Πρότυπο σε ολόκληρη τη Θράκη, ότι η Εκκλησιαστική Εστία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Ακούστε τον

Παντελής Αλεξιάδης

Ο Πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου των μαθητών, Παντελής Αλεξιάδης,  ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου για την αγάπη με την οποία περιέβαλλε όλα τα παιδιά του σχολείου, όπως και όλους του καθηγητές που στάθηκαν δίπλα στους μαθητές, στις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σημειώνοντας:

«Ευχαριστούμε αυτούς που μας δίδαξαν και μας συμβούλευσαν, αυτούς που μας μάλωσαν και μας καθοδήγησαν, με έναν και μοναδικό γνώμονα, το καλό μας».

«Αποφοιτούμε γνωρίζοντας τον κόσμο που μας περιμένει, αποφοιτούμε γνωρίζοντας ότι η ικανότητα θυσιάζεται  συχνά στο βωμό του μικροσυμφέροντος, αποφοιτούμε όμως γνωρίζοντας ότι το σκοτάδι της δοσοληψίας, της κακόπιστης κριτικής  και του ψέματος  είναι αντίθετα από το νόημα της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού μας. Αυτό το σχολείο  μας δίδαξε την αξία του σεβασμού, της αγάπης, της μετριοφροσύνης, της προσφοράς, αλλά κυρίως της δίκαιης θέσης    και με αυτά τα όπλα θα πορευτούμε στη ζωή», σημείωσε.

Ακούστε τον

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου

«Μια σχολική χρονιά τελειώνει και αρχίζει ένας αγώνας, ο αγώνας των ενδοσχολικών και των Πανελληνίων  εξετάσεων. Οι εξετάσεις είναι ένας σταθμός της ζωής μας,  γνωρίζοντας όμως ότι ολόκληρη τη ζωή μας δίνουμε εξετάσεις.

Το σχολείο μας από τη νέα σχολική χρονιά γίνεται «ΠΡΟΤΥΠΟ» και αυτό είναι τιμή και ευθύνη για όλους μας. Τιμή που αναβαθμίζεται και ευθύνη να ανταποκριθούμε επάξια σε αυτήν την τιμή.

Η ζωή αυτή είναι ένα πέρασμα και το σημαντικό είναι να δούμε  ο καθένας μας τι αφήνει σε αυτό το πέρασμα, αφήνει κάτι καλό ή συντρίμμια και χαλάσματα», σημείωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, διηγήθηκε  μια παραβολική ιστορία που  πραγματικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καταλήγοντας: « Το νόημα είναι με  τι τρόπο ο καθένας μας γράφει το όνομά του σε αυτή τη ζωή».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Παντελεήμονα τον Αλεξιάδη για αυτά που μας είπε,  τα τόσο σημαντικά και για τον τρόπο που μας τα είπε,  γιατί τα λόγια του είναι αυτά που ουσιαστικά  ζητούν  τα νέα τα παιδιά από εμάς τους μεγάλους. Ζητούν  να είμαστε έντιμοι να είμαστε αληθινοί και να επιβραβεύουμε τις αξίες, αυτό είναι που θέλουν τα παιδιά μας», σημείωσε ο Μητροπολίτης μας, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς.

 «Χθες αυτή την ώρα είχε μπουρίνι, σήμερα είναι χαρά Θεού, έτσι είναι η ζωή, έχει και τα μπουρίνια της,  τις δυσκολίες της,  αλλά και τις λιακάδες της και γιαυτό στις δυσκολίες δεν πρέπει να υποχωρούμε, δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω», τόνισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και συνέχισε:

«Κάποιοι κατηγορούν του Πατέρες της Εκκλησίας, ότι κατέστρεψαν την Αρχαία Κλασική Φιλοσοφία.

 Είναι ότι πιο αναληθές υπάρχει. Αν γνωρίζουμε την Αρχαία Κλασική Φιλοσοφία , αυτό το οφείλουμε στους Πατέρες της Εκκλησίας, στους μοναχούς που καθόταν και έγραφαν.

Ο Άγιος ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος χρησιμοποιεί έναν από τους μύθους του Αισώπου για να δείξει ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, τον μύθο που θέλει μια νυχτερίδα να πέφτει στην καρδάρα με το γάλα και να είναι  καταδικασμένη να πνιγεί,  να πεθάνει….. όμως δεν παραιτήθηκε … η νυχτερίδα χτυπούσε με τα φτερά της το γάλα και αυτό έπηξε και σώθηκε…… Έτσι πρέπει να συνεχίζουμε στη ζωή, να αγωνιζόμαστε να μην απογοητευόμαστε και ο Θεός θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε και να διακριθούμε».

Ακούστε τον

 

Ξεχωριστή η παρουσία στην εκδήλωση της Χορωδίας Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Σχολείου, με Χοράρχη τον καθηγητή μουσικής κ. Ιωάννη Κατσούλη, που έδωσε ένα δείγμα της δουλειάς που γίνεται στο σχολείο στην κατεύθυνση του πολιτισμού και των τεχνών. Μιας δουλειά που δίνει υψηλού επιπέδου θεωρητικό υπόβαθρο στους μαθητές ώστε να αξιοποιήσουν τα τάλαντα τους και να αναδείξουν τις ικανότητές τους.

Ακούστε τους

 

Το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο

Με απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ, είναι το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Ξάνθης ισότιμο με τα Δημόσια Γυμνάσια.

Εγγραφές γίνονται και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, αφού προσκομισθούν οι σχετικοί τίτλοι σπουδών. Απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου εγγράφονται στην Α΄ Τάξη. Για τις άλλες τάξεις γίνεται μετεγγραφή.

Οι Απόφοιτοι του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο ή στα Γενικά Λύκεια ή στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

Εβδομαδιαία παρέχεται Ενισχυτική Διδασκαλία - δωρεάν - με σκοπό τη βελτίωση των μαθητών στα μαθήματα.

Επίσης, λειτουργεί (όπως και στο Λύκειο) ειδικό τμήμα υποδοχής αλλοδαπών με γλωσσική διδασκαλία στη διάρκεια του κανονικού εβδομαδιαίου προγράμματος, καθώς και τμήματα ειδικής αγωγής.

 

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο συστεγάζεται με το Γυμνάσιο. Η φοίτηση είναι τριετής. Οι μαθητές παίρνουν απολυτήριο Γενικού Λυκείου ισότιμο με τα άλλα δημόσια Λύκεια. Μπορούν να ακολουθήσουν τη Θεωρητική ή τη Θετική ή την Τεχνολογική κατεύθυνση.

Στην πρώτη τάξη εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις τάξεις Β΄ και Γ΄, η εγγραφή γίνεται με μεταγραφή.

Το πρόγραμμα των τριών τάξεων του Εκκλησιαστικού Λυκείου είναι περίπου το ίδιο με το πρόγραμμα των άλλων Γενικών Λυκείων, με κάποια διαφοροποίηση στα θεολογικά μαθήματα (διδάσκονται κατά τάξη επιπλέον ειδικά θρησκευτικά μαθήματα και Βυζαντινή Μουσική)

Οι απόφοιτοι της Γ΄ τάξης μπορούν να λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές, στα Τ.Ε.Ι. και στα Α.Ε.Ι.

Εβδομαδιαία παρέχεται Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα -δωρεάν- με σκοπό τη συστηματική προετοιμασία των μαθητών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

 

Μεταφορά

Καθημερινά από την πόλη της Ξάνθης στη Σχολή και αντίστροφα πραγματοποιείται δρομολόγιο με λεωφορείο που μεταφέρει τους μαθητές. Από Παρασκευή μετά τα μαθήματα, όσοι μαθητές επιθυμούν επιστρέφουν, στα σπίτια τους.

 

Διαμονή και Σίτιση

Παράλληλα στη Σχολή λειτουργεί (όλες τις ημέρες της εβδομάδος) και το Οικοτροφείο στο οποίο διαμένουν και σιτίζονται δωρεάν όσοι μαθητές το επιθυμούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά