Η ΦΕΞ των πολλαπλών επιλογών: φεστιβάλ ισπανόφωνου κινηματογράφου, βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές και θεάτρο

Το 12ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη φιλοξενεί η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ από την Τετάρτη 25 έως και Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 , στις 21.00 κάθε βράδυ, στο  Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Όπως υπενθύμισε ο διευθυντής της ΦΕΞ Πασχάλης Ξανθόπουλος , το φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με το Instituto Cervantes, το Ισπανικό Προξενείο και το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ» .

Οι ταινίες, πρόσθεσε, είναι εξαιρετικές και δίνουν τη δυνατότητα το κινηματογραφόφιλο κοινό να παρακολούθησε ταινίες που δεν δύναται να απολαύσει σε αίθουσες κινηματογράφου ή στην τηλεόραση, αλλά και στους λάτρεις της ισπανικής γλώσσας να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Το σύνολο των φεστιβάλ που συνδιοργανώνονται με ινστιτούτα έχουν, σημείωσε, αυτόν το διπλό σκοπό. 

Συνοπτικά το  πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 [21.00] El sur Ο νότος Victor Erice 1983

Πέμπτη 26  Μαΐου 2022 [21.00] Mataharis Μάτα Χάρι Iciar Bollain 2007

Παρασκευή  27 Μαΐου 2022 [21.00]  Esta pareja feliz Αυτό το ευτυχισμένο ζευγάρι  Luis Garcia Berlanga 1951

Σάββατο 28 Μαΐου 2022 [21.00] Calabuch Calabuch Luis Garcia  Berlanga 1956

Κυριακή 29 Μαΐου 2022 [21.00]  La vaquilla (Ο μικρός ταύρος), 1985, 116’

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτη 24 Μαΐου, στις 21.00, στο  Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα  στον σκηνοθέτη  Άκι Όλαβι Καουρισμάκι, ταινίες του οποίου είχαν παρουσιαστεί και είχαν κερδίσει το κοινό.

Ακούστε τον κ. Πασχάλη Ξανθόπουλο.

Βιβλιοπαρουσιάσεις και μουσική

Η ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική.

Έτσι μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση, στο πλαίσιο της συγκεκριμένη ενότητας , θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 , στις 19.00, στην   KonSerVa.  Το Βιβλιοπωλείο Πυργελή, η Φ.Ε.Ξ  και οι εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζουν το βιβλίο «Η ΑΛΗ8ΕΙΑ: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις 8 Ανθρώπινες Ανάγκες» του Νικόλα Σμυρνάκη .

Και θέατρο

Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για την παράσταση «Οι Κόρες» της Γλυκερίας Μπασδέκη με την Πειραματική Ομάδα θεάτρου «Από τον Πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι».

Η παράσταση θα δοθεί στις 4 Ιουνίου, στις  21:00, στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ στην οδό Πλάτωνος 27, και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τους συμπολίτες θα δοθεί και δεύτερη.

Τέλος, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν εγκαίρως τη συμμετοχή τους στο θερινό Ινστιτούτο Πιάνου, στόχος του οποίου είναι –εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον- να θεσμοθετηθεί, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να δικτυωθούν με διεθνούς κύρους μουσικές σχολές του εξωτερικού.

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά