Θεατρική παράσταση από το Σύλλογο Κυπρίων και την Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης και η Κυπριακή Ένωση  Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης διοργανώνουν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Στέγης Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Μπένης», την θεατρική παράσταση: «Που τα προξένια ως το γάμο, στο νησί της Αφροδίτης».

Μια θεατρική παράσταση που περιλαμβάνει δρώμενα, χορούς, τραγούδια και τσιαττιστά, με ζωντανή μουσική από κυπριακό μουσικό σχήμα. Σκοπός της να δοθεί η δυνατότητα στους θεατές να περάσουν όμορφα, να γελάσουν, αλλά ταυτόχρονα να έλθουν σε άμεση επαφή με τα δρώμενα, τις ρίζες τους και την διατήρηση τους επί χιλιετίες. Οι θεατές θα διαπιστώσουν και οι ίδιοι πως τα βασικά στοιχεία της παράδοσης είναι τόσο κοινά σε όλο τον ελληνικό χώρο, μη εξαιρουμένης και της Κύπρου. Οι ρίζες των δρώμενων είναι βαθιά στην αρχαιότητα και έπαιξαν μαζί με τα άλλα ήθη και έθιμα και την διάλεκτο, σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ελληνικότητας του νησιού.

Η ιστορία ξεκινά με την γνωριμία των νέων και συνεχίζει με τα προξένια, το προικοσύμφωνου, τους αρραβώνες, και ολοκληρώνεται με τον κυρίως γάμο με τις διάφορες φάσεις του (ρέσιν, μανάσσα,  ράψιμο κρεβατιού, ξύρισμα και ντύσιμο του γαμπρού, στόλισμα της νύφης, ζώσιμο των νεόνυμφων από τους γονείς τους, γλέντι γάμου, ξημέρωμα Δευτέρας, πλούμισμα του αντρόγυνου και κλείνει με τους συμβολικούς χορούς των συμπεθέρων- οι οποίοι ασπρίζονται απόδειξη ότι πέρασε η σειρά τους και παραδίδουν τώρα στους νέους).

Κατά την διάρκεια της παράστασης θα προσφερθούν κυπριακά ποτά και κεράσματα του γάμου στην Κύπρο του προηγούμενου αιώνα.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Θα στηθεί όμως ένα μικρό κουτί για συμβολική προσφορά στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης εις μνήμη της Μιλένας Ρούσκοβα, μιας εξαιρετικής επιστήμονος, με μεγάλη προσφορά στον τόπο μας, μέλους του συλλόγου.

Στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου μίλησαν για τη παράσταση η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ελένη Χατζηγεωργίου και μέλη της Ένωσης Φοιτητών Κύπρου.

28-2-2013

Ακούστε τη συνέντευξη:

Α' μέρος (mp3 7,70ΜΒ)        *        Β' μέρος (mp3 2,82ΜΒ)

Καρναβάλι