Ν.Γρηγοριάδης: το συνέδριο της ΕΣΕΕ, η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, το νέο ΕΣΠΑ, οι υποδομές για την ανάπτυξη και οι Λευκές Νύχτες

Οι νέες, σύγχρονες τάσεις που θα διαμορφώσουν το εμπόριο ως το 2040, απασχόλησαν τον εμπορικό κόσμο της χώρας στις εργασίες του συνεδρίου της ΕΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Συμμετείχε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Νίκος Γρηγοριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε -μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου- στις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αλλά και στις θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν με στόχο να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν τον εμπορικό κόσμο της χώρας για τις απαιτήσεις του σύγχρονου εμπορίου.

"Θα αλλάξουν πολλά. Εμείς οφείλουμε να επιβιώσουμε, αλλά και να παραδώσουμε το εμπόριο και το επιχειρείν στην επόμενη γενιά" επεσήμανε.

Η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η ένταξη των ΜμΕ στο νέο ΕΣΠΑ και η… προσγείωση για τους λογαριασμούς ρεύματος

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν εκπρόσωποι κομμάτων και της κυβέρνησης: "Έγιναν ανακοινώσεις που είναι σημαντικές για τον κλάδο γιατί αποτελούσαν, εδώ και χρόνια, αιτήματά μας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι στα μέσα Ιουλίου θα έρθει διάταξη στη Βουλή για την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ένα ζήτημα για το οποίο επιχειρηματολογούσαμε αλλά δεν εισακουγόμασταν. Μόνοι ωφελημένοι ήταν τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες. Ίσως και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά που δούλευαν Κυριακές.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό είναι η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν και οι ΜμΕ. Το 1/3 θα αφορά, είπε, στο επιχειρείν. Το μεγάλο ζητούμενο, γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν απόλυτη ανάγκη χρηματοδοτικά εργαλεία και για να επιβιώσουν αλλά και για να εκσυγχρονιστούν, όπως απαιτούν τα νέα δεδομένα, είναι να μην υπάρχουν προϋποθέσεις τέτοιες που θα είναι απαγορευτικές. Σήμερα πάνω από 80% των ΜμΕ έχουν ανοίγματα. Οφειλές που προσπαθούν να καλύψουν με διακανονισμούς. Γι’ αυτό ζητούμε και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να πιέσουν περιφέρεια και δήμοι, ώστε να μην χαθεί για τους περισσότερους αυτή η ευκαιρία. Να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε με τις μη επιστρεπτέες προκαταβολές…", επισημαίνει.

Πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Γρηγοριάδης, ο υπουργός Ανάπτυξης κατέβασε τον πήχη των μεγάλων προσδοκιών για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος και μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής: "Είπε ότι η ρήτρα θα καταργηθεί αλλά δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα πληρώνουμε λογαριασμούς όπως πριν την εκτίναξη των τιμών. Προσδιόρισε τη μείωση περίπου στο 30%...".

Ενδιαφέρουσα πάντως η παρατήρηση του κ. Γρηγοριάδη, σχετικά με τις τοποθετήσεις των πολιτικών προσώπων, ότι: "το κλίμα θύμιζε… προεκλογική περίοδο…".

Ακούστε τον κ. Ν. Γρηγοριάδη.

Μόνιμη Διακομματική για τη Θράκη και υποδομές

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γρηγοριάδης, αυτό που ζήτησαν οι έμποροι της Θράκης, ως ομοσπονδία, είναι να γίνει και στη Θράκη η παρουσίαση του πορίσματος της διακομματικής  επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης: "Να παρουσιαστεί και εδώ στη Θράκη, μετά την παρουσίαση στη Βουλή. Θεωρώ -και το τόνισα- ότι δεν έχει νόημα να συστήνεται κάθε 30 χρόνια μια διακομματική για τη Θράκη και κάθε φορά να δίνει… παυσίπονα. Χρειάζεται, αν όντως υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον, μια μόνιμη διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη μιας περιοχής που κατατάσσεται στις τελευταίες της Ε.Ε.. Συζητήσαμε και για ανάπτυξη, κυρίως τουριστική. Η δική μου απορία είναι πώς να δρομολογήσεις ανάπτυξη αν δεν έχεις υποδομές. Αυτό πρέπει -έπρεπε- να δρομολογηθεί από την πολιτεία και την Τ.Α . Δεν μπορεί να είναι απούσα η Αυτοδιοίκηση. Πού είναι τα πάρκινγκ, τα ξενοδοχεία; Η Ξάνθη έχει ήδη τρία brand name: το καρναβάλι, τις Γ.Π.Π. και το Φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων. Δεν είναι άγνωστη. Να επενδύσει στις υποδομές χρειάζεται".

Οι Λευκές Νύχτες

Ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε και στο θεσμό "Λευκές Νύχτες", που σε πρόσφατη συνάντηση φορέων και εκπροσώπων της Τ.Α στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, εκφράστηκε η διάθεση για υλοποίηση και στην Ξάνθη: "Έγινε μια πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους της αγοράς, το Εργατικό Κέντρο για τους εργαζόμενους και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Θυμίζω ότι είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες και στο παρελθόν στην πόλη που δεν περπάτησαν γιατί δε στηρίχθηκαν. Είχε επιχειρηθεί και από τον κ. Τσιακίρογλου όταν ήταν πρόεδρος της ΟΕΒΕ, αλλά και από τον Εμπορικό σύλλογο το 2016, επί προεδρίας του Μίμη Μίλκογλου. Τότε, χωρίς τη στήριξη του Δήμου, έγιναν κάποιες εκδηλώσεις σε τμήματα εμπορικών δρόμων ή σε ένα μόνο δρόμο.  Αν δεν υπάρξει στήριξη και από την Τ.Α είναι δύσκολο να υλοποιηθούν τέτοιες δράσεις. Πρέπει επίσης να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως αν θα διεξαχθούν σε όλο τον εμπορικό ιστό και πού θα απευθυνθούμε. Μόνο σε Ξανθιώτες, σε όμορους νομούς, σε Βαλκανικές χώρες; Τι θεματικές θα υπάρξουν. Μόνο μουσική ή και αθλητισμός και γευσιγνωσία; Εμείς λέμε ότι πρέπει να ενταχθούν όλες οι ενότητες. Και φυσικά να τηρηθούν όσα προβλέπει ο νόμος για το επιπλέον τρίωρο των εργαζομένων. Επ’ αυτού θα τοποθετηθεί, εκτιμώ, το Εργατικό κέντρο. Ο εργαζόμενος πρέπει να αμειφθεί για την εργασία του. Τονίζω πάντως ότι η πλειοψηφία των μελών του Εμπορικού Συλλόγου είναι αυτοαπασχολούμενοι".

Εγγραφές μελών και συνεδρίαση του Δ.Σ στη Σταυρούπολη

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, η πρωτοβουλία του νέου Δ.Σ να αυξήσει τα μέλη του άρχισε να δίνει καρπούς, αφού οι πρώτες εγγραφές είναι γεγονός. Μάλιστα προκειμένου να ενθαρρύνει τους εμπόρους, που για διάφορους λόγους δεν εγγράφονται στο σύλλογο, το Δ.Σ  αποφάσισε να… αποκεντρώσει τις συνεδριάσεις του. Ζήτησε λοιπόν από τον Δήμο Ξάνθης αίθουσα για να συνεδριάσει στη Σταυρούπολη και θα συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, ώστε να πειστούν όλοι πως λύσεις στα προβλήματα θα δοθούν όταν δυναμώσει και η διεκδικητική φωνή.

Και όπως γνωστοποίησε ο κ. Γρηγοριάδης, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΕΣΕΕ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων εξέφρασε την επιθυμία, η Γ.Σ της ομοσπονδίας του να φιλοξενηθεί στη Θράκη, ενώ αποκάλυψε ότι θα επιχειρηθεί μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΕΣΕΕ να φιλοξενηθεί στην Ξάνθη.

Εκείνο, τέλος, το οποίο χαιρέτησε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης είναι το ενδιαφέρον που επέδειξε για την αγορά ο νέος αντιπεριφερειάρχης κ. Κουρτίδης: "Δείχνει να έχει μια τρομερή διάθεση. Αύριο θα συναντηθούμε οι φορείς και πάλι στο γραφείο του για να συγκροτήσουμε ομάδα εργασίας που θα καταθέτει, θα επεξεργάζεται και θα υλοποιεί προτάσεις. Είναι σημαντικό βήμα…".

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά