Δ.Τεμπονέρας: οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγούν σε αλλεπάλληλες αποτυχίες διαχείρισης κρίσεων

‘Μετά την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας – η χώρα μας συνεχίζει να είναι πρώτη σε απώλειες σε όλη την Ε.Ε – , της ενεργειακής κρίσης -η Ελλάδα είναι σήμερα η 7η ακριβότερη χώρα στην τιμή της βενζίνης στον κόσμο και 2η στην Ε.Ε- και στο μέτωπο της ακρίβειας η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει με καταστροφικές πολιτικές επιλογές, με τον πληθωρισμό της να σκαρφαλώνει επίσης σε δυσθεώρητα ποσοστά, 3% πάνω από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση της ΝΔ να αδυνατούν να δώσουν λύσεις. Ούτε καν στα χρόνια των μνημονίων δεν βίωσε η κοινωνία συνθήκες όπως οι σημερινές. Δύο μισθοί σ’ ένα νοικοκυριό δεν φτάνουν πια για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες. Ο πληθωρισμός έχει ήδη εξανεμίσει τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στα εργασιακά και το ασφαλιστικό επηρεάζουν και επιδεινώνουν αυτή τη συνθήκη που φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη, όπως φέρουν την υπογραφή του επίσης η σύνδεση της χώρας με το ρωσικό φυσικό αέριο, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η ρήτρα αναπροσαρμογής’ υποστήριξε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου , ο τομεάρχης κοινωνικής ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, εργατολόγος και μέλος της Κ.Ε του κόμματος κ. Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος περιοδεύει από το πρωί στην Ξάνθη.

Ο κ. Τεμπονέρας εστίασε στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ουσιαστική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα-εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, είπε- η κοινωνία:’ Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ πρότεινε τη μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων για ένα χρόνο, τη μείωση των φόρων στα βασικά είδη τροφίμων και την επαναφορά του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ, την αποιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να επανέλθει ο δημόσιος χαρακτήρας της και να δύναται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν είναι κάτι που δεν γίνεται . Ήδη θυμίζω μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης , όπως η Γαλλία, έπραξε το ίδιο με το νερό. Η  ενεργειακή κρίση δεν θα είναι κάτι παροδικό , όπως διατείνονταν στην αρχή η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Θα έχει διάρκεια. Επιμένουμε ότι υπάρχουν οικονομικά περιθώρια . 1, 5 δις είναι το κόστος μείωσης του Ε.Φ.Κ. Αν επιμεριστεί δια 12 μήνες , προκύπτει δαπάνη 125 εκ ανά μήνα. Ας συγκρίνει λοιπόν ο καθένας αυτά τα νούμερα με το ποσό  των 375 εκ για το fuel pass 2, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ… Δεν θέλει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ο κ. Μητσοτάκης. Χαϊδεύει ιδιωτικά συμφέροντα, χαϊδεύει την αισχροκέρδεια,  και επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα προσωρινής περιόδου λόγω και των πολιτικών εξελίξεων’ σημείωσε.

Ακούστε τον κ. Δ.Τεμπονέρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους νόμους για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας ότι οι ανατροπές που επέφερε και στους δυο νέους νόμους ο κ. Χατζηδάκης, ήταν καθαρά πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν αποτελούσαν μνημονιακές δεσμεύσεις. Για δε το νέο μοντέλο στο ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι το είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά και το έκανε πράξη. Εκείνο όμως που δεν είπε είναι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο που εφαρμόστηκε σε χώρες της Ν.Α Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής απέτυχε παταγωδώς. Από τις μελέτες που οι ίδια η κυβέρνηση εκπόνησε διαπιστώνεται ότι η ‘τρύπα’ των 75 δις που δημιουργείται μέχρι το 2070 δεν αποκλείεται –δεδομένης και της ρευστότητας που ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πότε θα τερματιστεί και θα επηρεάσει και τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης- να βάλει σε νέες περιπέτειες την ήδη ευάλωτη οικονομία της χώρας.

Ο κ. Τεμπονέρας απάντησε και σε ερωτήματα ακροατών του δημοτικού ραδιοφώνου, οι οποίοι εστίασαν στην ακρίβεια, ενώ στάθηκε και στις καταστροφές που προκάλεσε το χθεσινό μπουρίνι στον κάμπο της Ξάνθης επισημαίνοντας ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών.

Η ομιλία στην Ξάνθη

«Ακρίβεια- Εργασία-Ασφάλιση» είναι το τρίπτυχο που θα αναλύσει στη σημερινή του ομιλία, στις 20:00, στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας έναντι του ΟΤΕ – και σε περίπτωση κακοκαιρίας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου- προσκεκλημένος της Ν.Ε Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολιτική εκδήλωση καλωσορίσματος των νέων μελών στην τοπική οργάνωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά