Δημήτρης Γκαγκαλίδης: Μια αξέχαστη εκδρομή στα ξωκκλήσια της Ξάνθης

‘Τι λέτε για μια ακόμη αλλιώτικη βόλτα; Μια εκδρομή σε ξωκκλήσια της Ξάνθης που δεν θα περιοριστεί μόνο στα θρησκευτικά χαρακτηριστικά, αλλά θα απολαύσουμε και πανέμορφα τοπία’, μας προτείνει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης  και ξεκινάμε .

Αγία Παρασκευή στη Νέα Κεσσάνη

‘Ξωκκλήσια στην Ξάνθη συναντάς παντού. Εμείς σήμερα θα συνδυάσουμε το θρησκευτικό τουρισμό με απολαυστικές διαδρομές. Πρώτος σταθμός μας η Νέα Κεσσάνη. Το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Θα απολαύσουμε …αλλιώς τη λίμνη Βιστωνίδα. Από τα δυτικά. Το τιμούν οι ντόπιοι αυτό το ξωκκλήσι. Στο εικόνισμα της Αγίας θα δείτε τα τάματα που αφήνουν για παθήσεις των ματιών. Η θέα είναι ανεπανάληπτη. Εδώ, στην ακρολιμνιά, υπάρχουν πλήθος από κοχύλια. Χρησιμοποιούν το σημείο και για περιβαλλοντικές δράσεις από το κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σελίνου. Πάμε να περπατήσουμε ως την ξύλινη προβλήτα του Σελίνου’ , μας προτρέπει.

Άγιος Γρηγόριος , πίσω από την Καλαμού

‘ Πόσοι ξέρετε ότι το μονοπάτι δίπλα από το καμπαναριό της Παναγίας Καλαμούς σε οδηγεί πίσω από την αυλή του μοναστηριού, σε ένα πευκόφυτο σημείο με ένα περίτεχνο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γρηγόριο; Είναι φτιαγμένο με πέτρες της περιοχής. Έχει παγκάκια και απολαμβάνεις γαλήνη και ηρεμία’, μας λέει.

Ζωοδόχος Πηγή στα Κιμμέρια

‘ Βρίσκεται σε ένα σχεδόν άγνωστο σημείο και είναι πανέμορφο. Είναι το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής που ανέγειρε ο σύλλογος γυναικών Κιμμερίων. Από τις πάνω γειτονιές και με προσανατολισμό το ποτάμι, από δυτικά, ακολουθείς το χωματόδρομο μετά τα τελευταία σπίτια. Πευκόφυτη περιοχή, ονειρεμένος ναός με πανέμορφη αυλή. Σε όλη τη διαδρομή σε μεθά η μυρωδιά της ρίγανης..’ επισημαίνει.

Άγιος Παϊσιος στη Δάφνη Μαγγάνων

Μας οδηγεί στη Δάφνη Μαγγάνων ο ξεναγός μας:’ εκτός από το προσκυνητάρι στον Ι.Ν Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, πρέπει να είναι , μάλλον, ο μοναδικός. Φροντισμένο σημείο, εντυπωσιακές τριανταφυλλιές τριγύρω…’

Ακούστε το Δημήτρη Γκαγκαλίδη.

Αγίου Γεωργίου και Ταξιαρχών στο Μονοπάτι της Ζωής

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής του Μονοπατιού της Ζωής:’ εδώ το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και τους Ταξιάρχες από τα ονόματα των πρωτομαστόρων: του αείμνηστου Γιώργου Κωτούλα και του Μιχάλη Δερμεντζόγλου. Ο Μιχάλης μου είχε πει κάποτε ότι οι δυο τους συζητήσαν να ανεγείρουν ένα εκκλησάκι. Περνά μια κυρία και τους λέει ακριβώς το ίδιο. Το θεώρησαν τότε σημαδιακό.’

Ζωοδόχος Πηγή στη Λευκόπετρα

Στην αφετηρία της διαδρομής για το αιολικό πάρκο μας οδηγεί:’ εδώ είναι το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Οι ντόπιοι το επιλέγουν σε γιορτές υπαίθρου : πρωτομαγιά, Πάσχα…Στην τεράστια αυλή του υπάρχει οργανωμένος χώρος με παγκάκια , χώρους για ψήσιμο, νερό. ‘

Άγιος Παντελεήμονας στο Κρωμνικό

‘Πάμε στην παλιά στράτα που έβγαζε από Τοξότες μέχρι Σταυρούπολη. Τότε τα χωριά έσφυζαν από ζωή. Σήμερα τα περισσότερα είναι εγκαταλελειμμένα. Κάποιοι κτηνοτρόφοι υπάρχουν μόνο σε κάποια από αυτά. Η εκκλησία φτιάχτηκε από τους απογόνους των πρώτων κατοίκων. Κάθε καλοκαίρι έρχονται για το πανηγύρι…’, θα πει.

Στον Προφήτη Ηλία στη Σταυρούπολη

‘Δεν ξέρω πιο είναι πιο όμορφο: το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος ή του Προφήτη Ηλία; Εμείς θα πάμε’,  μας ενημερώνει , ΄στον Προφήτη Ηλία σήμερα. Εκεί που τελειώνουν οι ανηφοριές, μετά τη διασταύρωση στο Λυκοδρόμιο, στον αυχένα του βουνού, η πινακίδα του δασαρχείου ενημερώνει για τον προορισμό μας. 2 χλμ η διαδρομή και είναι εμπειρία! Όταν φτάνεις στην κορυφή , κόβεται η ανάσα. Η Π.Υ αξιοποιεί το σημείο για πυροπαρατήρηση . Είναι απλά υπέροχα. Διαθέτει παγκάκια για την ξεκούραση των προσκυνητών . Οι Σταυρουπολίτες έρχονται από παλιά εδώ και για προσκύνηση και για υπαίθριες εκδρομές’.

‘ Θα ανακαλύψετε πολλά-πολλά ακόμη. Η Ξάνθη και τα χωριά της είναι γεμάτα ξωκκλήσια. Θα συμφωνήσετε όμως σίγουρα μαζί μου ότι όταν το θρησκευτικό συναίσθημα συνδυάζεται με τέτοιες διαδρομές , αφήνει άλλη αίσθηση…’, καταλήγει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά