Η Βασιλική Στρώλη και το "Ένα και όχι τόσο Παραμύθι" στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

 
Η φιλόλογος και συγγραφέας κα. Βασιλική Στρώλη μαζί με την νηπιαγωγό κα. Αργυρώ Γιαπουτζή φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική  εκπομπή τα νέα της πόλης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης με τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η φιλαναγνωσία,  με αφορμή το  νέο βιβλίο της κα. Βασιλικής Στρώλη. 
 
«Μέσα από την δημιουργική γραφή, τα παιδιά προσεγγίζουν την φιλαναγνωσία» δήλωσε η κα. Στρώλη. «Το βιβλίο αναφέρεται στις ταμπέλες που βάζουμε καθημερινά», συνέχισε. Ακόμη, επεσήμανε ότι «στόχος του βιβλίου είναι να μπορεί να το διαβάσει οποιασδήποτε σε κάθε ηλικία. Είναι μια αλληγορία, κάτι που δεν γίνεται στην πραγματικότητα, το οποίο θέλει να δείξει την σκληρότητα.
 
Η ιστορία στο βιβλίο ξεκινάει με την σκληρότητα της πράξης ενός ενήλικα που καρφώνει με καρφί μια ταμπέλα στο μέτωπο ενός παιδιού. Απώτερος σκοπός να δείξει ότι έχουμε παντού τίτλους».
 
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η νηπιαγωγός και φίλη της κα. Βασιλικής Στρώλη, η κα. Αργυρώ Γιαπουτζή. Η κα. Γιαπουτζή ανέφερε πως «το βιβλίο αποτελεί μια γέφυρα για να περάσουν τα παιδιά από τα παιδικά παραμύθια στη λογοτεχνία. Είναι αφορμή για ουσιαστική συζήτηση, ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες».
 
«Οι ταμπέλες απασχολούν όλους τους ανθρώπους. Η πρώτη μας αντίδραση είναι να βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους. Είναι ένα διαχρονικό αλλά ταυτόχρονα και επίκαιρο ζήτημα», πρόσθεσε η κα. Γιαπουτζή. «Το πάθος μας έχουμε χρέος να το βάλουμε στον διάλογο. Τα στερεότυπα  διατηρούνται, όταν οι άνθρωποι δεν κάνουν προσωπική δουλειά με τον εαυτό τους», συμπλήρωσε.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο δημιουργήθηκε από την ανάγκη της κα. Στρώλη να επικοινωνήσει με την φίλη της κα. Γιαπουτζή, κατά την διάρκεια της καραντίνας.
 
«Μια μόνο ταμπέλα δεν μας εκπροσωπεί. Κάθε φορά που αλλάζει μια συνθήκη, αλλάζει και μια ταμπέλα. Μέχρι το τέλος της ζωή μας θα έχουμε «λάβει»  εκατομμύρια ταμπέλες…», κατέληξε η κα. Στρώλη.
 
Ακούστε  παρακάτω την κουβέντα των δύο εκπαιδευτικών με τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά