Γιώργος Γκοβέσης: Η ιστορία συνεχίζεται να γράφεται. Οι νοοτροπίες χαρακτηρίζουν διαχρονικά ολόκληρους λαούς.

Ο ιστορικός- συγγραφέας κ. Γιώργος Γκοβέσης φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή τα «Νέα της Πόλης» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης με τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου, όπου παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Μακεδονία και η Θράκη σε κρίσιμη φάση».
 
«Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης παράγει πολιτισμό, είναι ένας αξιόλογος θεσμός και είναι τιμή μου και χαρά μου που παρουσιάζω σε αυτό το νέο μου βιβλίο. Πριν από 14 χρόνια παρουσίασα σε αυτό το ραδιόφωνο, το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Λογοτεχνία και Τουρκισμός κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο» και νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος», δήλωσε κατά την έναρξη της συνέντευξης ο κ. Γκοβέσης.
 
Το βιβλίο πραγματεύεται την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878 ανάμεσα στην Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, θέτοντας την λήξη του Ρωσο-τουρκικού πολέμου και την ίδρυση μιας μεγάλης αυτόνομης και ανεξάρτητης Βουλγαρίας. Αυτή αποκόπτει στα δύο των Ελληνισμό και αποτελεί κίνδυνο για τον Θρακικό Ελληνισμό. Ωστόσο, οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ξεσηκώθηκαν κατά αυτής της συνθήκης, και τελικά αισίως  δεν εφαρμόστηκε.
 
Το βιβλίο αναφέρεται στην Βουλγαρική Αναγέννηση, στην ίδρυση του Βουλγαρικού κράτους και στον Μακεδονικό αγώνα των Ελλήνων.
«Έναν αιώνα μετά από τον αγώνα των Ελλήνων, η ιστορία συνεχίζεται να γράφεται και δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι  δεν  αλλάζουν οι  νοοτροπίες. 
 
Κουβαλάμε μέσα μας πράγματα από τους προγόνους μας, τα οποία τα εκδηλώνουμε στην ζωή μας. Υπάρχει μια συνέχεια στην ιστορία. Πολλές φορές διαπιστώνουμε οτι η όποια ευμάρεια των τελευταίων δεκαετιών έφερε μια επίπλαστη ευδαιμονία,  σε όλους μας..... και μας κατέστησε ανήμπορους να διαχειριστούμε ζητήματα που απαιτούν να περάσουμε από Γολγοθά, για να φτάσουμε στην Ανάσταση",  επεσήμανε ο ιστορικός.
«Οι δυσκολίες πάντα  κάνουν καλό.... αλλά δεν πρέπει να είναι ......καταστροφικές», κατέληξε.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά