Κάηκε ο Τζάρος. Έπεσαν τα τελευταία πυροτεχνήματα. Με τον χαρταετό σας αύριο στη Σταυρούπολη.

 Με το κάψιμο του "Τζάρου" στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στην Ξάνθη, πριν από μερικά λεπτά,  έπεσε ουσιαστικά η αυλαία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2013 , ενώ έπεσαν τα τελευταία πυροτεχνήματα από το Σαμακώβ.

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.

Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

Αύριο, καθαρή Δευτέρα, στους περισσότερους Δήμους του Νομού Ξάνθης γίνονται εκδηλώσεις, με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια και με νηστίσιμα εδέσματα που προσφέρονται στους επισκέπτες.

Στα ορεινά όρια του Δήμου Ξάνθης, στη Σταυρούπολη, την Καθαρή Δευτέρα έχουμε:

12.00 Οικισμός Σταυρούπολης

Έναρξη Παρέλασης

Στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης οι κάτοικοί του μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Οικισμός Σταυρούπολης

12.30 Λαϊκό γλέντι

Xορός από παραδοσιακά συγκροτήματα, μουσική από λαϊκό τοπικό συγκρότημα και γλέντι των παρευρισκομένων στην κεντρική πλατεία.

Εκδηλώσεις για παιδιά: το τουριστικό τρενάκι του Δήμου θα μεταφέρει τους μικρούς μας φίλους, σε πολύ κοντινή απόσταση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στον ποταμό Νέστο, για να διασκεδάσουν σε ένα πολυθέαμα με τους Κρόκο και Λίνο

Οικισμός Κομνηνών

12.00 Ποντιακό γλέντι

Στον οικισμό Κομνηνών, στην κεντρική πλατεία, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και άφθονο κρασί.

Ελπίζουμε όλοι οι επισκέπτες της Ξάνθης να έμειναν ικανοποιημένοι.

Καλή αντάμωση το 2014.

Καρναβάλι