Ξάνθη: Γιορτές Παλιάς Πόλης-Τσέπελης-Ασκαρίδης-Κουρτίδης χαιρετίζουν τον θεσμό

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης επανέρχονται και χαιρετίζουν τον θεσμό, στο πρόγραμμα που από χθες Τετάρτη  δημοσιοποιήθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Κουρτίδης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης.

 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης

Ένας από τους κορυφαίους θεσμούς, οι «Γιορτές Παλιάς Πόλης», επανέρχονται, μετά από δύο χρόνια αναβολής. Φέτος, 32 χρόνια από το πρώτο ξεκίνημα, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός είναι έτοιμο να «σημαδέψει» εκ νέου, την αυγή της νέας εποχής, μέσα στην «παραμυθένια Ξάνθη την διατηρητέαν», όπως αποκαλούσε ο Μάνος Χατζιδάκις τη γενέτειρά του…

Σε μια δύσκολη περίοδο, όπου οι κρίσεις εναλλάσσονται ταχύτατα και απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις, η Ξάνθη ακολουθεί τον «δρόμο» που γνωρίζει και διακρίνεται: τον Πολιτισμό, ο οποίος μπορεί να δώσει απαντήσεις στη γενική κατήφεια. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους αυτούς που στηρίζουν, με μεράκι τον θεσμό, τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης μας, αλλά κυρίως τις Ξανθιώτισσες και τους Ξανθιώτες -το ενθουσιώδες Εθελοντικό Κίνημα της περιοχής μας- που αποτελούν και τους πρωταγωνιστές, όπως και σε κάθε πολιτιστικό θεσμό που ο Δήμος Ξάνθης έχει την τιμή να διοργανώνει. Καλωσορίζω τους επισκέπτες μας σε έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς, που με όχημα την ιστορία του, ενώνει δυνάμεις στο σήμερα, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία. Ας «περπατήσουμε» όλοι μαζί, αυτό το ιδιαίτερο μονοπάτι που χαράσσει η υπέροχη Παλιά Πόλη κι ας ζήσουμε στιγμές ομορφιάς, ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας…

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Κουρτίδης

Αγαπητοί συμπολίτες, με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να καλωσορίσω τον θεσμό των γιορτών της παλιάς πόλης μετά ουσιαστικά από δύο χρόνια στα οποία η πανδημία έριξε βαριά τη σκιά της και εύχομαι το πρόγραμμα των γιορτών να ικανοποιήσει τις πολιτιστικές και πνευματικές αναζητήσεις όλων.

Οι γιορτές αποβλέπουν, στην ανάδειξη, προβολή κι ανάπτυξη, ενός οικιστικού χώρου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που στόχο έχουν να αναδείξουν την ευθύνη που φέρουμε σαν κοινωνία για την προάσπιση αυτού του λίκνου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.

Περπατώντας κανείς στα σοκάκια της παλαιάς πόλης μπορεί να θαυμάσει την αρχιτεκτονική των οικιών και τα αποκατεστημένα διατηρητέα κτίρια, τα οποία πλανεύουν και σαγηνεύουν με την μοναδική ομορφιά τους. Είναι χρέος όλων μας να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε ακέραια αυτήν την κληρονομιά μας.     

 

 

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης  Ηλίας Ασκαρίδης

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην 31η διοργάνωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης, που θα πραγματοποιηθούν σε ρυθμούς και ένταση κανονικότητας. Ο παραδοσιακός οικισμός της Παλιάς Πόλης υποδέχεται και πάλι τους επισκέπτες της, προσφέροντας ένα ταξίδι στο χθες και το σήμερα, μοναδικό. Πιστοί στο ραντεβού τους οι Ξανθιώτες, υποδέχονται τους επισκέπτες με γεύσεις, μουσικές και κυρίως με ένα εγκάρδιο χαμόγελο. Σύλλογοι και φορείς ετοίμασαν και μας παρουσιάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα, με ακούσματα και εδέσματα παραδοσιακά και σύγχρονα, όπως ακριβώς και ο οικισμός που μας φιλοξενεί. 

Γιορτές Παλιάς Πόλης, ένα ταξίδι στο χρόνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά