Α.Μπεμπεκίδης : δύο νέα περιστατικά εκμετάλλευσης Ξανθιωτών μεταναστών καταγγέλθηκαν στο Εργατικό Κέντρο-Επέστρεψαν με δανεικά από επιχείρηση της Β. Ευρώπης

Άλλα δυο, νέα, περιστατικά εκμετάλλευσης από εργοδότες της Βόρειας Ευρώπης κατήγγειλαν συμπολίτες μας στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Οι συμπολίτες, που μετανάστευσαν προς αναζήτηση εργασίας, επέστρεψαν στην Ξάνθη με …δανεικά.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, υπενθύμισε το σύνολο αντίστοιχων περιστατικών που κατά διαστήματα ταλαιπώρησαν –και συνεχίζουν ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις να ταλαιπωρούν - συμπατριώτες μας, ενώ εστίασε και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται στο εξωτερικό, αφού η Ξάνθη θρήνησε και θύματα σε εργατικά ατυχήματα:’ οι άνθρωποι γύρισαν στην Ελλάδα με δανεικά! Και το πρόβλημα μας είναι πως πολύ δύσκολα μπορούμε να βρούμε μια άκρη για να δικαιωθούν. Στην περίπτωση του Βελγίου, με τους 35 συμπολίτες που δεν τους πλήρωσαν , μπορέσαμε ν’ αναθέσουμε την υπόθεση σε δικηγόρο, επειδή ήταν επιχείρηση με σωματείο στο οποίο έτυχε πρόεδρος να είναι ένας Έλληνας! Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, συνδικαλιστικά, οι δυνατότητες μας να παρέμβουμε είναι μικρές έως μηδενικές . Λύσεις οφείλει και πρέπει να δίνει  η πολιτεία, τα κράτη, οι κυβερνήσεις. Είναι τέτοια η τακτικότητα αυτών των περιστατικών που οφείλει να παρέμβει η πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν το σύνολο των περιστατικών που καταγγέλθηκαν στην Ξάνθη να σχετίζεται με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην παρεμβαίνουν τα αρμόδια υπουργεία. Και μιλάμε για χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Το επισημαίνω γιατί μετανάστες οικοδόμοι από την Ξάνθη εργάστηκαν και στο Κατάρ, χωρίς να υπάρξουν τέτοια προβλήματα, όπως και τώρα δουλεύουν στην Κύπρο οικοδόμοι μας , χωρίς μέχρι στιγμής να διαπιστώνονται τέτοιες συμπεριφορές.  Είναι αδιανόητο να μεταβαίνουν στις χώρες της Ευρώπης, με όλα τα νόμιμα έγγραφα, και να διακυβεύουν την υγεία τους, την ασφάλεια τους και το μεροκάματο τους.

Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με επιστολές, που είχε  αποστείλει για αυτές τις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν από συμπολίτες μας, ενημέρωσε στο παρελθόν το υπουργείο εργασίας, ζητώντας να παρέμβει, ώστε και λύση να δοθεί και να μην επαναληφθούν. Δυστυχώς τα περιστατικά συνεχίζονται. Θα το θέσω στη φετινή ΔΕΘ και θα ζητήσω να συναντηθώ με τον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη για να το θέσω εκ νέου. Δεν μπορεί να αδυνατούν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε να δώσουν λύση σε εργασιακά ζητήματα τέτοιας έντασης, που λαμβάνουν χώρα εντός των συνόρων της. Οφείλουν να διασφαλίσουν τους εργαζόμενους…’

Όπως επεσήμανε ο κ. Μπεμπεκίδης επισκέφθηκε πρόσφατα, με συνεργάτες του, τα χωριά της ορεινής Ξάνθης προκειμένου να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα προβλήματα τους: ’Εκατοντάδες, κυρίως οικοδόμοι, έφυγαν μετανάστες. Δουλεύουν 3-4 μήνες, τα μεροκάματα είναι καλά, επιστρέφουν για λίγο και ξαναφεύγουν. Συνάντησα ένα δάσκαλο , που ανέμενε τώρα το διορισμό του.  Μου είπε ότι δουλεύει στη Γερμανία σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα…Αν δεν διοριστεί θα ξαναφύγει πάλι. Αυτή είναι η κατάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και στα Κιμμέρια. Φεύγουν όπου βρουν δουλειά, κυρίως οικοδόμοι… και ύστερα μας λένε ότι μειώνεται η ανεργία… Οι 500.000 νέοι που έφυγαν στα χρόνια των μνημονίων έχουν πολλαπλασιαστεί και προφανώς δεν προσμετρώνται. Για να μειωθεί η ανεργία θα έπρεπε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Που υπάρχουν θέσεις εργασίας; Αντί να κοιτάμε τους αριθμούς που ευημερούν, ας γυρίσουμε να κοιτάξουμε πρώτα τις ανθρώπινες ψυχές που δεινοπαθούν. Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε όταν δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε το αυτονόητο στους ανθρώπους:  δουλειά…Και ο χειμώνας που έρχεται θα κάνει ακόμη πιο δύσκολα από όσο είναι τα πράγματα…’

Ακούστε τον κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη.

Ερημώνουν τα χωριά της Ξάνθης – κυρίως τα μειονοτικά- ανά περιόδους καθώς λόγω της μεγάλης ανεργίας πολλοί είναι οι εργάτες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ευρώπης κυρίως για εποχικές δουλειές. Ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες και αρκετοί είναι αυτοί που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενώ σημειώνονται και εργατικά δυστυχήματα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με εργοδότες που αθετούν τις συμφωνίες, με αποτέλεσμα οι Έλληνες μετανάστες να βρεθούν χωρίς χρήματα και χωρίς δουλειά και να χρειάζεται να δανειστούν χρήματα για να επιστρέψουν.

«Κάποιοι δεν είχαν ούτε τα έξοδα των εισιτηρίων τους να γυρίσουν πίσω» δήλωσε στο ertnews.gr ο κ. Μπεμπεκίδης και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα δέχθηκαν τέσσερις τέτοιες καταγγελίες. Η μία εκ των οποίων αφορούσε μια περίπτωση 35 εργαζομένων στην περιοχή του Βελγίου, όπου ο Έλληνας εργολάβος εργοδότης τους τους άφησε απλήρωτους.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο απαραίτητη κρίνεται η ύπαρξη διακρατικών συμφωνιών πριν τη φυγή, την παραμονή και την εργασία των εργαζομένων στο εξωτερικό για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων, συμφωνίες που θα λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλείδες. Αίτημα το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Εργασίας. «Δυστυχώς ως Εργατικό Κέντρο είναι πολύ δύσκολο να συνδράμουμε σε περιπτώσεις τέτοιες εκτός συνόρων» ανέφερε.

Από την Ξάνθη υπολογίζεται πως έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό 5000 εργαζόμενοι. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εργαζόμενους σε οικοδομές λόγω της πολύχρονης ανεργίας που μάστιζε και μαστίζει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο τους εντός συνόρων. «Από το χωριό Κένταυρο έχουν μεταναστεύσει για εργασία 300 οικοδόμοι, μεγάλος ο αριθμός και από τον οικισμό Κιμμέρια» ανέφερε ο κος Μπεμπεκίδης θέτοντας και το πολύ σοβαρό πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων. Μόνο το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, καταγράφτηκαν δύο θανατηφόρα δυστυχήματα με θύματα μετανάστες από την Ξάνθη.

Οι μετανάστες για εργασία από την Ξάνθη, σύμφωνα με τον κο Μπεμπεκίδη, εργάστηκαν και εργάζονται σε χώρες όπως: το Κατάρ, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Φιλανδία κ..α με αρκετούς από το Κατάρ να έχουν επιστρέψει λόγω της ολοκλήρωσης των εκεί έργων ( κυρίως αθλητικών εγκαταστάσεων). «Μένουν για λίγο στα χωριά τους, στα σπίτια τους και μετά μεταναστεύουν και πάλι αναζητώντας εργασία» κατέληξε ο κος Μπεμπεκίδης μην κρύβοντας την ανησυχία του για τις περιπέτειες στις οποίες μπαίνουν κάποιοι από τους συναδέλφους του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά