1821. Αφιερώματα την Δευτέρα από το ραδιόφωνο του Δήμου Ξάνθης.

Η 25η Μαρτίου του 1821 που γιορτάζεται σε όλη τη χώρα ως διπλή γιορτή, φέρνει στη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης εκπομπές - αφιερώματα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων λόγου και τέχνης που η "Όμορφη Πόλη 89,9" συνηθίζει να αξιοποιεί.

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου:

Ο Θανάσης Μουσόπουλος παρουσιάζει το πρωί στις 11:00 ένα αφιέρωμα στην ημέρα με τίτλο " Το 1821 και η Θράκη".

Ιστορικές αναδρομές στο επαναστατικό κλίμα στην περιοχή μας και καταγραφή γεγονότων που χαράχθηκαν ανεξίτηλα στην Ιστορία μας.

Ο Χρήστος Κοσμάς και ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου στη 13:00 το μεσημέρι παρουσιάζουν το αφιέρωμα με τίτλο " Η Επανάσταση στην Ελλάδα. Το φρόνημα και οι Ικανότητες των Ελλήνων".

Όλα όσα προετοίμαζαν το έδαφος για την Επανάσταση, οι ιδιαιτερότητες, τα "ξεχωριστά" στοιχεία των Ελλήνων ανά περιοχή, το φρόνημα, η πίστη, η μεθοδικότητα και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών.

Καλή σας ακρόαση!

 

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.

Οι απαρχές του ελληνικού εθνικού κινήματος βρίσκονται στην ώριμη φάση του νεοελληνικού Διαφωτισμού, περί το 1800. Η επανάσταση οργανώθηκε από μία συνωμοτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814, τη Φιλική Εταιρία. Την άνοιξη του 1821 οι Φιλικοί δημιούργησαν πολλές επαναστατικές εστίες από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη. Οι περισσότερες από αυτές έσβησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως οι επαναστάτες κατάφεραν να υπερισχύσουν στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε πολλά νησιά του Αιγαίου και να κατανικήσουν τις στρατιές που έστειλε εναντίον τους ο Σουλτάνος τα δύο επόμενα χρόνια. Οι Έλληνες οργανώθηκαν πολιτικά και συνέστησαν προσωρινή κεντρική διοίκηση, η οποία επέβαλε την εξουσία της στους επαναστατημένους μετά από δύο εμφυλίους πολέμους. Οι οθωμανικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Ιμπραήμ πασά κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την επανάσταση, αλλά η πτώση του Μεσολογγίου το 1826 σε συνδυασμό με την ήττα του Ιμπραήμ στη Μάνη και το κίνημα του Φιλελληνισμού, συνέβαλαν στη μεταβολή της διπλωματικής στάσης των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων, που είχαν αντιμετωπίσει με δυσαρέσκεια το ξέσπασμα της επανάστασης. Η διπλωματική ανάμιξη της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και η ένοπλη παρέμβασή τους με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και το ρωσοτουρκικό πόλεμο συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του αγώνα των Ελλήνων, αναγκάζοντας την Πύλη να αποδεχθεί την ήττα της. Μετά από μια σειρά διεθνών συνθηκών από το 1827 και εξής, η ελληνική ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε το 1830 και τα σύνορα του νέου κράτους οριστικοποιήθηκαν το 1832.

Το σύνθημα της επανάστασης, "Ελευθερία ή Θάνατος", έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξής της επανάστασης, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας.

Εκπαιδευτικά
Τοπικά