Κ.Μελάς: το δόγμα της κατίσχυσης στην Ευρωζώνη, καταστρέφει οικονομίες

Η περίπτωση της Κύπρου άνοιξε το παράθυρο για κούρεμα καταθέσεων και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δεδομένου ότι μέχρι χθες δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό χώρο, ανεξαρτήτως ύψους καταθέσεων, εκτιμά ο καθηγητής Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στην επόμενη χώρα, μετά την Κύπρο, που δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις ενός μνημονίου με βάση το δημοσιονομικό σύμφωνο και κριθεί ότι δεν έχει άλλες εναλλακτικές; Η αβεβαιότητα πλέον θα πλανάται και θα λειτουργεί όχι μόνο ως φόβητρο απέναντι στους αδυνατούντες να τιθασεύσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης που παράγουν τα μνημόνια αλλά και ως πολιτικοοικονομική επιλογή που όμως πυροδοτεί το ήδη φλεγόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα – κυρίως στο Νότο-  στην Ευρωζώνη : η εμπιστοσύνη στην τραπεζική πίστη έχει απολεσθεί.

‘Η μεγαλύτερη επίπτωση στην Ελλάδα από τη συμφωνία της Κύπρου -γράφει ο Κ.Μελάς- είναι ότι «μπαίνει» καλά στο μυαλό των Ελλήνων το πρόβλημα της φορολόγησης των καταθέσεων. Μάλιστα σε μια εποχή όπου η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί βασικό στοιχείο της σχεδιαζόμενης «ανάπτυξης» της οικονομίας. Συνεπώς προκαλεί αρνητικές προσδοκίες οι οποίες προδικάζουν ενέργειες αντίθετες από τις αναμενόμενες.

Δεύτερον, δημιουργείται ένα ακόμη πρόβλημα στα ήδη πολλά προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ουσιαστικά πτωχευμένο και βρίσκεται σε φάση ανακεφαλαιοποίησης- διάσωσης. Παράλληλα πραγματοποιούνται εξαγορές και συγχωνεύσεις (πτωχευμένων ιδρυμάτων) οι οποίες θέλουν χρόνο και κόστος για να αποδώσουν.’

Ο Κώστας Μελάς επιμένει να αναδεικνύει τα προβλήματα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης παράλληλα με τη διαχείριση της κρίσης, εκτιμώντας ότι η εικόνα πλέον είναι ξεκάθαρη : η  Γερμανία και οι δορυφόροι της εφαρμόζουν το δόγμα της κατίσχυσης με τους ηθικοκανονιστικούς κώδικες του εθνικού της σχεδιασμού, καταργώντας επί της ουσίας τις αρχές της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης εντός της Ε.Ε.

Και, τέλος, επαναφέρει στην ελληνική πραγματικότητα , η οποία καθόλου ασύνδετη δεν είναι με τα τεκταινόμενα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι : πώς θα κλείσει η τρύπα του περίπου 1 δις του προϋπολογισμού;

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο για τις τελευταίες εξελίξεις και τους ενδιαφέροντες γεωπολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται στα χρόνια της κρίσης.

 

Konstantinos Melas-27.3.2013 by Radio899 on Mixcloud

 
Πολιτικά