Πως υλοποιήθηκε το όραμα της συμπολίτισσας Κατερίνας Χατζηβασιλείου για ίδρυση δομής κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η λειτουργία της δομής στήριξης κακοποιημένων γυναικών και  παιδιών στην Ξάνθη, μία προσωπική πρωτοβουλία που ανήκει στη συμπολίτισσα κ. Κατερίνα Χατζηβασιλείου, η οποία σε συνέντευξή της στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης αναφέρθηκε στο ιστορικό για την ίδρυση της δομής, αλλά και τους στόχους.

Όπως είπε η κυρία Χατζηβασιλείου η αρχική ιδέα υπήρχε από τον Μάιο του 2020, όμως προτεραιότητα για την ίδια ήταν σε πρώτο στάδιο να δημιουργηθεί ο Σύλλογος για τις μονογονεϊκές οικογένειες ΣΤΗΡΙΖΩ – του οποίου είναι πρόεδρος-  και ακολουθεί τώρα η δομή για τις κακοποιημένες γυναίκες, ένα όραμα που γίνεται πράξη  με την αμέριστη συμπαράσταση του δικηγόρου και Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Κουρτίδη.

Η  δομή-ξενώνας  σύντομα θα λειτουργήσει στην Ξάνθη και αυτό που απομένει πλέον είναι κυρίως διαδικαστικά ζητήματα και όπως επεσήμανε η κυρία Χατζηβασιλείου, δυστυχώς η ανάγκη για την ύπαρξη της συγκεκριμένης δομής είναι μεγάλη, αφού είναι μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που έχουν δεχθεί κακοποίηση, κάτι που διαπιστώνει και μέσα από τα μέλη του συλλόγου μονογονεϊκών οικογενειών, αφού πολλές γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση είτε σωματική, είτε συναισθηματική, είτε λεκτική, είτε ψυχολογική αλλά και οικονομική.

Με την γνωστοποίηση της προσπάθειας τόνισε η κυρία Χατζηβασιλείου, το ενδιαφέρον του κόσμου  ήταν συγκινητικό, αφού επικοινώνησαν με την ίδια άτομα από τον ιατρικό χώρο και της ψυχικής υγείας, εκφράζοντας την επιθυμία να βοηθήσουν δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την τεράστια ευαισθητοποίηση  τους, την ανθρωπιά και την ενσυναίσθηση.  

Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα της κακοποίησης γυναικών και παιδιών είναι σε έξαρση και σχεδόν καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε όλοι αυτά που συμβαίνουν, συμπλήρωσε η κυρία Χατζηβασιλείου λέγοντας ότι αυτό που χρειάζονται οι γυναίκες είναι να σπάσουν τη σιωπή τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να ζητήσουν βοήθεια και αυτή τη βοήθεια και υποστήριξη έρχεται να προσφέρει η δομή με στόχο την ενδυνάμωση και την επανάκτηση της αξιοπρέπειας.

Κατέληξε ως εξής: ‘είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα  μου τώρα που αυτό το όραμα μου γίνεται πράξη: από τη μια χαίρομαι γιατί υλοποιείται και από την άλλη στεναχωριέμαι γιατί δυστυχώς πλέον τέτοιες δομές είναι αναγκαίες στην κοινωνία μας…’.

Ακούστε την κ. Κατερίνα Χατζηβασιλείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά