Δήμος Ξάνθης-Xanthi Tech Lab -Δ.Γιαννακούδης: "Ζηλεύαμε" την καινοτομία του coding Bees και τώρα έχουμε την ευκαιρία να το υλοποιήσουμε και στην Ξάνθη.

-Στην Ξάνθη το διαδραστικό πρόγραμμα Coding Bees

-Το Xanthi Tech Lab διαρκώς αναπτύσσεται και αγκαλιάζεται από την κοινωνία της Ξάνθης

Το διαδραστικό πρόγραμμα Coding Bees, που έχει στόχο να κάνει την τεχνολογία γυναικεία υπόθεση, θα έχει την χαρά να φιλοξενήσει η πόλη της Ξάνθης και διοργανώνεται από το Xanthi Tech Lab σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με αφορμή το πρόγραμμα ο Δημήτρης Γιαννακούδης, εκπρόσωπος του Xanthi Tech Lab μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, σημειώνοντας  ότι, το Coding Bees είναι μία πρωτοβουλία με κέντρο τις νέες δεξιότητες στην τεχνολογία, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες των γυναικών και σε όλα τα επίπεδα και είναι πολύ διαδεδομένο, με διοργανωτή τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Mataroa, ο οποίος αναπτύσσει και υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε πολλές ελληνικές πόλεις.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Γιαννακούδης αναφέρθηκε και στις δράσεις που υλοποιεί το  Xanthi Tech Lab, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα των δράσεων αφορά στην τεχνολογία και συμπληρώνεται το πλαίσιο με προβολή ταινιών, απόκτηση δεξιοτήτων στην αγγλική γλώσσα και  στα soft skills, όπως είναι η διαπραγμάτευση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι έτοιμο, όπως είπε ο κύριος Γιαννακούδης και ειδικότερα στο πλαίσιο των δράσεων της εκπαιδευτικής ρομποτικής, που θα υλοποιηθούν και φέτος, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου του 2023 θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης ο διαγωνισμός ρομποτικής σε επίπεδο περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ ετοιμάζεται και ο διαγωνισμός της διαπραγμάτευσης.

Είναι δράσεις που γίνονται θεσμοί και φέρνουν τους νέους μας σε μια δημιουργική όσμωση, με πολύ προσωπικά στοιχεία, αναπτύσσοντας φιλίες που πηγάζουν από κοινά ενδιαφέροντα και δημιουργώντας ένα κλίμα εξωστρέφειας και παραγωγής ιδεών και καινοτομιών.

Ο Δημήτρης Γιαννακούδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη του Xanthi Tech Lab, που από τα πράγματα φαίνεται να περιορίζεται λίγο χωροταξικά, αλλά αυτό είναι ένα ευχάριστο γεγονός που θα βρει τη λύση του, καθώς το ενδιαφέρον της κοινωνίας και το όφελος στους νέους μας είναι πολύτιμο.

Δημιουργείται με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη των δράσεων στην Ξάνθη ένα φυτώριο νέων ανθρώπων,  εξοικειωμένων κυρίως με τις νέες τεχνολογίες και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλοί που στο παρελθόν ήταν εκπαιδευόμενοι, επιστρέφουν πλέον ως εκπαιδευτές στα προγράμματα.

Ο Δημήτρης Γιαννακούδης, συνέκλινε στην ιδέα που διατυπώθηκε από τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου, να αναζητηθεί  ραδιοφωνικός χρόνος ώστε να  να γνωρίσουμε όλοι από κοντά τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα εργαστήρια, εξέλιξαν τις ικανότητές τους, κατέκτησαν τους στόχους τους, πέτυχαν στην επαγγελματική τους διαδρομή και επιστρέφουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα στην κοινωνία με τη δράση και την εργασία τους.

Θα είχε μεγάλο, πιστεύουμε, ενδιαφέρον να αναφερθούμε στο μέλλον σε συγκεκριμένα παραδείγματα, με αυτές τις επιτυχημένες ιστορίες σταδιοδρομίας των ανθρώπων που μέσα από το Xanthi Tech Lab διακρίνονται κι αυτές τις ιστορίες να  τις μοιραστούμε με τους ακροατές μας. 

 

Το Coding Bees το “ζηλεύαμε” για την καινοτομία του, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Γιαννακούδης και τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να το υλοποιήσουμε και στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», για δύο Σαββατοκύριακα, το πρώτο 22 και 23 Οκτωβρίου και το δεύτερο 5 και 6 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων και υπό την καθοδήγηση έμπειρων γυναικών εισηγητριών,  γυναίκες κάθε ηλικίας και ανεξάρτητα από την τεχνολογική τους εμπειρία, θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την τεχνολογία, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να θα μυηθούν στις γλώσσες προγραμματισμού.

Η συμμετοχή αφορά φυσική παρουσία και τα δύο Σαββατοκύριακα και είναι δωρεάν, ενώ όπως σημείωσε ο κύριος Γιαννακούδης το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με τις δηλώσεις συμμετοχής να γίνονται δεκτές έως τις 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ομάδες με 20 συμμετέχουσες η κάθε μία, η πρώτη ομάδα θα αποτελείται από νεαρές Coding Bees 10 έως 16 ετών, η δεύτερη ομάδα από ενήλικες γυναίκες χωρίς προηγούμενη τεχνολογική εμπειρία και η τρίτη ομάδα, στην οποία θα συμμετέχουν ενήλικες εξοικειωμένες στην χρήση της τεχνολογίας και οι οποίες θα ασχοληθούν με πλατφόρμες ανάπτυξης ιστοσελίδων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τεχνολογία
Τοπικά