Γ. Ξανθοπουλίδης: Σήμερα η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Ζ.Ζατέλη ‘Ορατή σαν Αόρατη’ -Δυναμική επιστροφή μετά την πανδημία από το Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ

Το μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη “Ορατή σαν αόρατη”, παρουσιάζεται σήμερα στις 7 το απόγευμα  στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9,  στην Ξάνθη, από το βιβλιοπωλείο Δύο, το Τμήμα Φιλαναγνωσίας του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ., το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου θα δώσει και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, η οποία και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ελένη Μπουγιουκλή-Σαμουρίδου, φιλόλογος και ο Γιώργος Ξανθοπουλίδης, πρόεδρος του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Με αφορμή την παρουσίαση του μυθιστορήματος “Ορατή σαν αόρατη” ο κύριος Ξανθοπουλίδης, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης λέγοντας ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή το ότι η συγγραφέας θα βρίσκεται στην εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης στην Ξάνθη, γιατί όπως είπε, η κυρία Ζατέλη εμφανίζεται σπάνια.

Όσον αφορά για το μυθιστόρημα είναι το τρίτο βιβλίο της τριλογίας Ραμάνθις Ερέβους, το οποίο κυκλοφορεί 12 χρόνια μετά το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα αυτόνομο βιβλίο και όπως είπε ο κύριος Ξανθοπουλίδης, χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο ύφος, την ιδιαίτερη γραφή και γλώσσα της συγγραφέως. Ο αναγνώστης διαπιστώνει το ‘ζατελικό’ σύμπαν, όπως το έχουν  χαρακτηρίσει οι κριτικοί.

Κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι Λεύκα, η οποία αφού περιπλανιέται στην Αθήνα, βρίσκει τελικά δουλειά σε ένα γραφείο που συνεργάζεται με συγγραφείς και εκεί γνωρίζει μία συγγραφέα που την προσλαμβάνει για να γράφει τα κείμενα που της υπαγορεύει. Εκεί,  λοιπόν η Λεύκα μαθαίνει πως γεννιέται μία συγγραφέας και ανακαλύπτει το δικό της ταλέντο με αποτέλεσμα να γράψει το δικό της μυθιστόρημα με τίτλο  Ραμάνθις Ερέβους και έτσι  καταλαβαίνει ο αναγνώστης για ποιον λόγο η Ζυράννα Ζατέλη έχει δώσει αυτόν τον τίτλο στην τριλογία της.

Ακούστε τον κ. Γιώργο Ξανθοπουλίδη.

Λίγα λόγια για την  συγγραφέα

Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε στον Σοχό Θεσσαλονίκης το 1951. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο. Η Περσινή αρραβωνιαστικιά είναι το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα (1984). Ακολούθησε το Στην ερημιά με χάρι (1986), επίσης με διηγήματα. Το 1993 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της Και με το φως του λύκου επανέρχονται (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1994) και το 2001 το μυθιστόρημα Ο θάνατος ήρθε τελευταίος, πρώτο μέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2002). Το 2006 κυκλοφόρησε το αφήγημα Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου, το 2009 το μυθιστόρημα Το πάθος χιλιάδες φορές, δεύτερο μέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους, το 2011 η συλλογή αφηγημάτων Ηδονή στον κρόταφο και το 2017 τα Τετράδια ονείρων. Το 2021 εκδόθηκε το μυθιστόρημα Ορατή σαν αόρατη, με το οποίο ολοκληρώνεται η τριλογία της. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της (2010). Τα βιβλία της μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Σερβία, την Ρωσία, την Λιθουανία και στις ΗΠΑ.

Προγραμματισμός δράσεων του  Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ. αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες του Κέντρου, το οποίο επέστρεψε δριμύτερο μετά τις απαγορεύσεις της πανδημίας. Ετοιμάζεται να λειτουργήσει Ιατρικό Μουσείο, που θα φιλοξενείται στον κεντρικό διάδρομο του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και θα εκτίθενται παλαιά ιατρικά εργαλεία, δωρεά του Γιάννη Αγκόρτσα στο Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.

Επίσης, το Κέντρο θα τοποθετήσει την Στήλη Ευεργετών στην πλατεία Αντίκα και εν καιρώ σχεδιάζονται και τα εγκαίνια σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η έκδοση βιβλίου της κυρίας Παπαδοπούλου-Χούχου για την ιστορία των σχολείων της Ξάνθης και εκπαιδευτικές εκδρομές με την πρώτη εκδρομή στην Τρωάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη το ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ. έχει καθαρίσει τα εβραϊκά νεκροταφεία και ο χώρος είναι πλέον επισκέψιμος, έχει δημιουργήσει το Μνημείο των Εβραίων στην πλατεία Ελευθερίας και έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το τμήμα παραδοσιακών χορών, όπου τα μαθήματα γίνονται στην αίθουσα του συλλόγου Ποντίων.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά