Ε. Χατζηγεωργίου για τη μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Δεν ξεχνούμε, συνεχίζουμε τον αγώνα…

Τριάντα  εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 15 Νοεμβρίου από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο, του κρατικού μορφώματος που εμπνεύστηκε και ανακήρυξε η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον Ραούφ Ντενκτάς το 1983.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελούσε και αποτελεί πράξη ασυμβίβαστη τόσο με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας περί σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, επειδή η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στηρίχτηκε στη διαμόρφωση μιας κατάστασης που αποτελούσε προϊόν παράνομης ενέργειας, δηλαδή την τουρκική εισβολή.

Με αφορμή την σημερινή μαύρη επέτειο η Ελένη Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, γιατί αυτή η γη είναι ελληνική, ενώ είναι απαράδεκτα όλα αυτά που έχουν δεχθεί τόσα χρόνια Ελλάδα και Κύπρος και αυτό που ζητούν είναι η εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, ενώ όπως εξήγησε δεν γίνεται από την μία πλευρά να καταδικάζουμε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που καλώς βέβαια γίνεται και από την άλλη να υφίσταται εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο από το 1974.

Γυρίζοντας πίσω στις σελίδες του χρόνου η κυρία Χατζηγεωργίου θύμισε ότι  η διεθνής κοινότητα αντέδρασε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους κηρύσσοντας την απόπειρα ίδρυσης κράτους εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας νομικά άκυρη και ανυπόστατη, ζητώντας από την τουρκοκυπριακή ηγεσία να την αποσύρει. Το Συμβούλιο Ασφαλείας που συγκλήθηκε τρεις μέρες αργότερα ακολούθησε την πάγια στάση των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τα ζητήματα απόσχισης, εκφράζοντας με το Ψήφισμα 541 της 18ης Νοεμβρίου 1983 «τη θλίψη και την ανησυχία του για την ενέργεια των Τουρκοκυπρίων», «θεωρώντας την ανακήρυξη ασυμβίβαστη με τις Συνθήκες του 1960 περί ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τη Συνθήκη Εγγυήσεως», ενώ καταδίκασε τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας ως «μη παράγουσα κανένα έννομο αποτέλεσμα» και έκανε έκκληση για την ανάκλησή της.

Παράλληλα, κάλεσε «όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να μην αναγνωρίσουν οποιοδήποτε άλλο κυπριακό κράτος πέρα από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ακούστε την κ. Ε. Χατζηγεωργίου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επανήλθε και υιοθέτησε στις 11 Μαΐου 1984 το Ψήφισμα 550, με το οποίο καταδίκασε «κάθε αποσχιστική ενέργεια, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρέσβεων μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους». Παράλληλα, «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «ΤΔΒΚ» και τα καλεί να μην διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα».

Στα χρόνια που ακολούθησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επανήλθε πολλές φορές με ψηφίσματα όπου καταδίκαζε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών καταβάλλοντας, όπως τόνισε η κυρία Χατζηγεωργίου, τεράστιες προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ έμμεσα προσπαθεί να το εισάγει ως κράτος σε οργανισμούς.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ γιατί όπως εξήγησε, διαθέτει τεράστια χρηματικά κονδύλια στο ψευδοκράτος με στόχο να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων στο βόρειο τμήμα και να φθάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελληνοκυπρίων στο νότιο τμήμα της Κύπρου, κάτι που σύμφωνα με την κυρία Χατζηγεωργίου δεν είναι εφικτό, επειδή αυτό το τμήμα του νησιού γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη.

Κάποτε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ζούσαν 160.000 Τουρκοκύπριοι, σήμερα δεν είναι ούτε οι μισοί, συνέχισε η Ελένη Χατζηγεωργίου λέγοντας ότι μη ανεχόμενοι τον παράνομο εποικισμό από την Τουρκία κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό, ενώ 30.000 Τουρκοκύπριοι έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην ελεύθερη Κύπρο.

Η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία που ζητά η Τουρκία ως λύση του Κυπριακού, στην ουσία είναι αναγνώριση του ψευδοκράτους, αφού σύμφωνα με την πρόταση δύο κράτη θα σχηματίσουν χαλαρή ομοσπονδία με εγγυήτρια την Τουρκία και όπως ισχυρίστηκε η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων, τα Ηνωμένα Έθνη υποτίθεται ότι μας προστατεύουν, γιατί λειτουργούν πάντα υπέρ της Τουρκίας και η κατάσταση είναι απαράδεκτη, όπως απαράδεκτη είναι και η στάση τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας στις συνομιλίες που διεξάγονται κατά καιρούς.

Καταλήγοντας η Ελένη Χατζηγεωργίου είπε ότι οι Κύπριοι της Ξάνθης και της Κομοτηνής δεν ξεχνούν την σημερινή ημέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και συγκεκριμένα προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 4 το απόγευμα στην παλιά Πρυτανεία στην Κομοτηνή και πορεία διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό Προξενείο, όπου θα τοιχοκολλήσουν σχετικό ψήφισμα. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά