Ν.Λυγερός: η στριμωγμένη Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα που καθίσταται ενεργειακή διασταύρωση

Οι τουρκικές προκλήσεις, η έναρξη των ερευνών για υδρογονάθρακες στην Ελλάδα και η επεξήγηση του τι σημαίνει αυτό για τη χώρα, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και η ύφεση που ακόμη δεν έχει έρθει , ήταν ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση με το στρατηγικό αναλυτή κ. Νίκο Λυγερό στη σημερινή εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Νίκος Λυγερός σχετικά με την στάση της Τουρκίας και το χτύπημα στη Συρία, που ήρθε σαν τουρκική απάντηση για το πρόσφατο χτύπημα που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι το ίδιο το χτύπημα είναι παράξενο και εγείρει πλήθος ερωτημάτων, υποστηρίζοντας ότι με ορθολογική σκέψη η γρήγορη απάντηση εκ μέρους της Τουρκίας έγινε χωρίς να υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, που να συνδέει τους Κούρδους με το  χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί προβοκάτσια  για κάτι τόσο τεχνητά στημένο ώστε να υποστηριχθεί ο Ερντογάν, στο εσωτερικό της χώρας του εν όψει μάλιστα και των προεδρικών εκλογών το 2023.

Η Τουρκία είναι στριμωγμένη από τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα υπάρχει αγανάκτηση εκ μέρους των νατοϊκών δυνάμεων, έχοντας διατυπώσει  ξεκάθαρη θέση, υποστήριξε ο Νίκος Λυγερός, ενώ όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν πολύ γρήγορα και αποτελεί τεράστια εξαίρεση η πρόβλεψη για την ενεργοποίηση του άρθρου 5 , η οποία  ελήφθη για τον φόβο εχθρικών κινήσεων προς τις δύο αυτές χώρες από τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας ο Νίκος Λυγερός σχετικές ερωτήσεις ακροατών υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι περιφερειακός παίκτης υπό την αιγίδα της Ρωσίας, η οποία παίζει και τον κυρίαρχο ρόλο και όσον αφορά στην σύγκρουση Ρωσίας -Ουκρανίας, διαπιστώνεται, όπως είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εύκολα τον “βρώμικο πόλεμο”, έχοντας δομικό πρόβλημα σε στρατιωτικό επίπεδο και οι αποφάσεις που λαμβάνονται  είναι αποφάσεις του Κρεμλίνου και του Πούτιν και όχι της Ρωσίας.

Ακούστε τον κ. Ν. Λυγερό.

Κληθείς ο Νίκος Λυγερός να σχολιάσει την ακραία και προκλητική ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και το ζήτημα της αναθεώρησης των Συνθηκών που θέτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επισήμανε ότι όλη η σκέψη της Τουρκίας εστιάζει στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ η κυρίαρχη είναι η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος επικοινωνιακά θα κάνει ότι μπορεί για να επηρεάσει το εσωτερικό της χώρας του, αλλά στο εξωτερικό δεν μπορεί να πετύχει κάτι ανάλογο και αυτό που επιθυμεί ο Ερντογάν είναι η κατάκτηση της εξουσίας ξανά.

Πολύ σημαντικές και θετικές για την Ελλάδα, είναι σύμφωνα με τον κύριο Λυγερό, οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων με την έναρξη των σεισμικών ερευνών κάτι που θα καταστήσει την χώρα μας παραγωγό χώρα και ενεργειακή διασταύρωση, προσθέτοντας ότι η προετοιμασία ήταν προετοιμασία ετών σε όλα τα επίπεδα, κάνοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι μιλάμε για στρατηγικά αποθέματα και αυτό σημαίνει γιγαντιαία αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία θα αλλάξουν τον κύκλο που ζούμε, η Ελλάδα θα γίνει κυρίαρχος παίκτης τροφοδοτώντας την ΕΕ που έχει ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι τεράστιοι κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας, όπως είναι η exxon mobil, συμμετέχουν στις έρευνες που γίνονται στα θαλάσσια οικόπεδα.

Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πλέον η χώρα διαθέτει ελληνικό ζεόλιθο, ζεόλιθο Θράκης από τα Πετρωτά που η επεξεργασία του γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με άλλους από την περιοχή των Βαλκανίων αφού το κόστος παραγωγής του είναι χαμηλό, και εξαιρετικής ποιότητας. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια στρατηγική επένδυση, φιλική προς το περιβάλλον,  του ορυκτού μας πλούτου.

Καταλήγοντας ο κύριος Λυγερός και σχολιάζοντας την πολύπλευρη κρίση, που συνθέτουν η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, και αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, ισχυρίστηκε ότι ακόμη δεν είμαστε αντιμέτωποι με την αναμενόμενη ύφεση. Βρισκόμαστε στη φάση προετοιμασίας της άμυνας για την ύφεση, που θα έρθει και η φάση αυτή σχετίζεται με την ανάπτυξη νέων ενεργειακών πολιτικών που θα λειτουργήσουν ως αναχώματα  για να ανακάμψουμε από την ύφεση. Μιλάμε, είπε, για επισιτιστική κρίση, π.χ στα σιτηρά, προς το παρόν δεν μας λείπουν, αλλά θα λείψουν σίγουρα σε κάποιες χώρες. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά