Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης τιμά τη μνήμη του Ζήση Κατσαρίκα –Εκδήλωση την Κυριακή στο ΕΒΕ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την απώλεια του Ζήση Κατσαρίκα και ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης “Ο Λεπενιώτης”  τιμά τη μνήμη του με εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στο Επιμελητήριο Ξάνθης, έναν χώρο τον οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ο Ζήσης Κατσαρίκας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Μπίκος με αφορμή την εκδήλωση μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους Ξανθιώτες να παραστούν στην εκδήλωση της Κυριακής, ώστε να τιμήσουν την μνήμη του Ζήση Κατσαρίκα, που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη με το έργο του και την προσφορά του τόσο στους Σαρακατσάνους και την παράδοσή τους, όσο και στην κοινωνία της Ξάνθης.

Με φανερή συγκίνηση ο κύριος Μπίκος μίλησε για τον Ζήση Κατασαρίκα, για τις αρχές του, το ήθος και τις αξίες που τον διέκριναν, αλλά και στο γεγονός ότι ήταν πάντα δίπλα τόσο στον σύλλογο, όσο και στον ίδιο.

Προσκεκλημένοι της εκδήλωσης είναι καταξιωμένοι ομιλητές, που θα αναφερθούν στη ζωή και το έργο του Ζήση Κατσαρίκα και σύμφωνα με το πρόγραμμα  χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γεώργιος Μπίκος, Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης “Ο Λεπενιώτης”, ο Ανδρέας Μουλαράς, Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσάνων  Θεσσαλονίκης “Η Ένωση” και ο Στέλιος Μωραΐτης, Πρόεδρος Εμπορικού επιμελητηρίου Ξάνθης.

Ακούστε τον κ. Γ.Μπίκο.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες από τον Λουκά Κατσαρό, Καθηγητής ΤΕΙ , Τέως Νομάρχης Λαρίσης και Κοζάνης, τον Γεώργιο Κολοβό, υπεύθυνος της  Ηλεκτρονικής Έκδοσης “Πορτραίτα Σαρακατσαναίων” , τον Βασίλειο Μόλαρη, Καθηγητής ΦΑ – Ερευνητής, τον Σταύρο Μπόνια, Ιατρός – Παραδοσιακός Ερμηνευτής και τον Ιωάννη Πιστόλα, π. Πρόεδρος Σαρακατσάνων Έβρου

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο Βασίλης Σερμπέζης, Καθηγητής ΔΠΘ, Παραδοσιακός Ερμηνευτής.

Εκτός από τα βιβλία, μία ακόμη μεγάλη αγάπη του Ζήση Κατσαρίκα, ήταν η ξυλογλυπτική, όπως εξήγησε ο Γιώργος Μπίκος, λέγοντας ότι αφιέρωνε πολύ χρόνο στα ξυλόγλυπτα, όπου απεικονίζει παραστάσεις από την παραδοσιακή ζωή των Σαρακατσάνων και για αυτό ο σύλλογος αποφάσισε  στον χώρο της εκδήλωσης να εκτίθενται ξυλόγλυπτα έργα του Ζήση Κατσαρίκα.

Όπως αποκάλυψε ο κύριος Μπίκος, επιθυμία του Ζήση Κατσαρίκα ήταν τα βιβλία που είχε γράψει να διατίθενται στους αναγνώστες και μέσα από την Δημοτική Βιβλιοθήκη και αυτό έγινε πράξη, αφού πλέον η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης διαθέτει σαρακατσάνικη γωνιά με βιβλία για τους Σαρακατσάνους, μεταξύ των οποίων και του Ζήση Κατσαρίκα, με τον πρόεδρο του συλλόγου να ευχαριστεί δημόσια για την διάθεση του χώρου τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ηλία Ασκαρίδη και την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Τέλος, ο κύριος Μπίκος αναφέρθηκε και στην επόμενη δράση του συλλόγου, που αφορά στον προγραμματισμό μίας μονοήμερης εκδρομής στις 3 Δεκεμβρίου με σκοπό την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων στις Σέρρες, ενώ νωρίτερα θα επισκεφθούν για προσκύνημα το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά