STEAMing the Future- Ένα νέο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης μαθητών/τριων 14-18 ετών στην Ξάνθη

Το καινοτόμο δωρεάν πρόγραμμα STEAMing the Future για μαθητές και μαθήτριες από 14 έως 18 ετών, από την περιοχή της Ξάνθης, ξεκινά στις 3 Δεκεμβρίου 2022, στο Tech Lab Ξάνθης, με φορέα υλοποίησης το Κολλέγιο Ανατόλια και την υποστήριξη του Ιδρύματος  Μποδοσάκη.

Πιστό στον μη κερδοσκοπικό του χαρακτήρα και στην αποστολή του να προσφέρει στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας, το Κολλέγιο Ανατόλια και συγκεκριμένα το Anna Papageorgiou STEM Center του εκπαιδευτικού οργανισμού δημιούργησε το πρόγραμμα δια ζώσης μαθημάτων στην Ξάνθη, ώστε μαθητές και μαθήτριες να εξοικειωθούν με την εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) προσεγγίζοντας βιωματικά την επιστήμη και την τεχνολογία. Το πρόγραμμα υλοποιείται χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του κοινωφελούς έργου του για την προαγωγή της παιδείας, δίνοντας πνοή στο όραμά του για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με δυνατότητες και προοπτική για όλους.

Η κ. Ηρώ Κολιάκου, καθηγήτρια, συντονίστρια του προγράμματος και συντονίστρια των προγραμμάτων STEM του Κολλεγίου Ανατόλια, φιλοξενούμενη στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, έδωσε πληροφορίες προς τους ενδιαφερόμενους/ες  για το πρόγραμμα εξηγώντας παράλληλα τον σκοπό και τον στόχο του προγράμματος.

Το πρόγραμμα STEAMing the Future στοχεύει στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης μαθητών και μαθητριών 14-18 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης που θέλουν να καλλιεργήσουν ψηφιακές δεξιότητες και δεξιότητες κριτικής σκέψης, καθώς και να ενημερωθούν για τα  επαγγέλματα του μέλλοντος που σχετίζονται με τους τομείς STE(A)M.

Στόχος, όπως τόνισε η κυρία Κολιάκου, δεν είναι να είναι η απόκτηση κενών γνώσεων, αλλά η εφαρμογή τους στον πραγματικό κόσμο, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός καινοτόμου προγράμματος συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων και συνθηκών σε ένα απομακρυσμένο χωράφι, ενώ επιπλέον, στοχεύει στην  προώθηση της ισότητας των φύλων στα επαγγέλματα STE(Α)M, δηλαδή στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι απλά μαθήματα ρομποτικής.

Το πρόγραμμα STEAMing the Future κάνει πρεμιέρα στην Ξάνθη και θα έχει διάρκεια τρία χρόνια και η επιλογή της Ξάνθης για την έναρξη του προγράμματος έγινε, όπως είπε η Ηρώ Κολιάκου, λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας τους με το Tech Lab Ξάνθης, αλλά και λόγω της άριστης συνεργασίας  που έχουν εδώ και αρκετά χρόνια στα Πομακοχώρια με την υλοποίηση δωρεάν μαθημάτων αγγλικών το καλοκαίρι με το πρόγραμμα English in the Mountains και τέλος πολλοί απόφοιτοι του Κολλεγίου Ανατόλια είναι πλέον φοιτητές στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης. 

Ακούστε την κ. Ηρώ Κολιάκου.

Οι θεματικές  του καινοτόμου προγράμματος περιλαμβάνουν: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό, Ρομποτική και Αυτοματοποίηση, Διαδίκτυο Πραγμάτων, Σχεδίαση 3D, Ανάπτυξη εφαρμογών, Μεγάλα Δεδομένα και Αναλυτική, Επιστήμη των Πολιτών,  θα προσφερθεί δωρεάν, δια ζώσης, στο Tech Lab Ξάνθης δύο φορές μέσα στη σχολική χρονιά 2022-23. Ο κάθε κύκλος μαθημάτων αποτελείται από, συνολικά, επτά μαθήματα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε δύο αντίστοιχα Σαββατοκύριακα: Ο πρώτος ολοκληρωμένος κύκλος μαθημάτων θα προσφερθεί στις  3 & 4 Δεκεμβρίου και στις 17 & 18 Δεκεμβρίου 2022.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου θα  πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία θα απευθύνονται σε μαθητές όλης της χώρας, ενώ οι ημερομηνίες του δεύτερου κύκλου μαθημάτων θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο του 2023, με την κυρία Κολιάκου να επισημαίνει ότι  οι μαθητές αυτό που χρειάζονται είναι ενθάρρυνση για να ασχοληθούν με τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας και ύστερα μπορούν να κάνουν θαύματα.

Να σημειωθεί ότι, οι μαθήτριες και οι μαθητές θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής με την ολοκλήρωση παρακολούθησης ενός πλήρους κύκλου μάθησης.

Οι ενδιαφερόμενοι για δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://forms.gle/WRM4sMhP7SYAvA178, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στην Δρ Ηρώ Κολιάκου, Συντονίστρια Προγραμμάτων STEM του Κολλεγίου Ανατόλια, τηλ.  2310398289 (Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 – 15.00), στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση stem@anatolia.edu.gr και στην ιστοσελίδα  steamingthefuture.gr

Λίγα λόγια για το Κολλέγιο Ανατόλια

Το αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με μακρά παράδοση και προσφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα του Πόντου και το 1924 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ταυτισμένο με την αριστεία, τις πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις και το υψηλό διδακτικό επίπεδο το Κολλέγιο Ανατόλια έχει αναδειχθεί σε εκπαιδευτικό κέντρο με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα υποτροφιών στην Ελλάδα όπως και ένα πολύπτυχο πρόγραμμα δράσεων κοινωνικής προσφοράς.

Το Κολλέγιο Ανατόλια έχει μακρά παράδοση στις θετικές επιστήμες και στις πρωτοποριακές μεθόδους εκμάθησης STEM. Σύμφωνα με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, η μάθηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν γίνεται με δημιουργικό και διερευνητικό τρόπο και όταν προσαρμόζεται στον ρυθμό και στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας. Η κατάκτηση  της γνώσης δεν μπορεί να είναι μια παθητική διαδικασία, αλλά πρέπει να είναι διαδραστική και ικανή να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναπτύξουν απαραίτητες δεξιότητες, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη και η αποτελεσματική επικοινωνία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά