2ο βραβείο για το ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού ‘Διάσχιση οροσειράς Ροδόπης’ στο 9ο Διεθνές φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας

Το 2ο βραβείο απέσπασε το ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού ‘Διάσχιση οροσειράς Ροδόπης’ στο 9ο Διεθνές φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Η ταινία γυρίστηκε κατά τη Διάσχιση Θρακικών Μετεώρων το 2020 , δράση που με επιτυχία διοργανώνει εδώ και χρόνια η ‘Δράση και ενέργεια: Νέστος-Ροδόπη-Θράκη’ – πρώην Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης.

Η Ιωάννα Πορφυλίδου, δασοπόνος και συνοδός βουνού και ο ορειβάτης Βασίλης Γεωργιάδης, οι οραματιστές, ιδρυτές και ‘ψυχές’ της ‘Δράσεις και ενέργειας’ αλλά και η Άννα Στερεοπούλου , η συνθέτης της μουσικής του βραβευμένου ντοκιμαντέρ, φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου και μίλησαν για τη διάκριση και – το κυριότερο- τις προοπτικές που ανοίγει για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή το βραβευμένο σε διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού.

“Είμαι πολύ συγκινημένη, τόσο για την βράβευση της ταινίας, όσο και για την απήχηση της διάσχισης”, δήλωσε η κυρία Πορφυλίδου λέγοντας ότι όλα ξεκίνησαν πριν έξι χρόνια ως σκέψη να ενώσουμε τα παλιά μονοπάτια της οροσειράς της Ροδόπης, το όνειρο πήρε σάρκα και οστά, γνώρισε επιτυχία και αναγνώριση και ήδη  σχεδιάζεται η 7η διάσχιση που θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουλίου του 2023 και μάλιστα έχουν κλείσει οι δέκα θέσεις των συμμετοχών, ενώ αποφασίστηκε να δοθούν και άλλες πέντε, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να το δηλώσουν σύντομα. Η Ιωάννα Πορφυλίδου αναφέρθηκε στη διαδρομή που ξεκινά  από τον ποταμό Νέστο, στη συνέχεια ακολουθεί την οροσειρά της Ροδόπης, φθάνοντας στην πιο ψηλή κορυφή της Ξάνθης, στο Γυφτόκαστρο και καταλήγει στον Ίασμο. Είναι διαδρομές αστείρευτης φυσικής ομορφιάς, η κάθε μέρα είναι διαφορετική και μοναδική και όπως σημείωσε η κυρία Πορφυλίδου η διάσχιση απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο σε ορειβάτες και πεζοπόρους, ενώ αποτελεί ένα ακατέργαστο διαμάντι με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Γεωργιάδης, αφού εξέφρασε και ο ίδιος την ικανοποίηση του για την βράβευση της ταινίας τόνισε ότι η διάσχιση της Ροδόπης έχει πλέον καθιερωθεί και τα μηνύματα που παίρνει είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού ορειβάτες από Ελλάδα και εξωτερικό την βάζουν στο “ορειβατικό καλεντάρι”, ενώ σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη της παρθένας φυσικής ομορφιάς του τόπου, αλλά και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.

Η  Διάσχιση της οροσειράς της Ροδόπης είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη διάσχιση στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει 15 κορυφές, 15 οικισμούς, 3 πέτρινα γεφύρια, τους καταρράκτες του Λειβαδίτη,  τα λουτρά στις Θέρμες, ενώ στους παραδοσιακούς οικισμούς οι συμμετέχοντας γνωρίζουν παράλληλα τον πολιτισμό των κατοίκων και γεύονται παραδοσιακά φαγητά και όπως τόνισε ο κύριος Γεωργιάδης για να αποκτήσει η περιοχή πεζοπορικό τουρισμό, θα πρέπει να γίνει η σηματοδότηση των μονοπατιών και να καθαριστούν, γιατί αυτό είναι που ζητούν πρώτα από όλα οι ορειβάτες και ως Ξανθιώτες θα πρέπει να το διεκδικήσουμε, ακόμη και  με τη βοήθεια και των επαγγελματιών  της περιοχής, αφού υπάρχουν οι δυνατότητες τουριστικής προβολής, γιατί η Ροδόπη έχει χαμηλά υψόμετρα και έτσι μπορούν να γίνουν διασχίσεις και τον χειμώνα.

Στην εκπομπή παρενέβη τηλεφωνικά και η Άννα Στερεοπούλου, που έχει συνθέσει την μουσική του ντοκιμαντέρ τονίζοντας ότι η ίδια νιώθει πλέον μέλος της “οικογένειας του Λειβαδίτη” και αυτή η φιλόξενη παρέα ήταν που την ενέπνευσε για να “ντύσει” με την μουσική της το ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει ένα ονειρικό και παραμυθένιο περιβάλλον, που είναι όμως αληθινό, και για το οποίο όπως είπε υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ορειβατικούς συλλόγους της Αθήνας για να το προβάλουν.

Αφορμή για αυτή τη συνάντηση, όπως αποκάλυψε η κυρία Στερεοπούλου, είναι η συνεργασία που έχει με την  ΦΕΞ, με τον Μιχάλη Ελαφρό και τον Πασχάλη Ξανθόπουλο, αλλά και η αγάπη της για τη φύση, αφού η ίδια συνηθίζει να κάνει περιπάτους και να ηχογραφεί τους ήχους που ακούει.

 

 

 

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

170χλμ της 4ης Διάσχισης της πανέμορφης Φύσης της Ροδόπης, ένα ακόμη Όραμα που κατέκτησε η ομάδα - «οικογένεια» του Βασίλη Γεωργιάδη το 2020, με επίτιμη συνοδοιπόρο την Βανέσα Αρχοντίδου και κινητήριο δύναμη τον Παύλο Τσιαντό.

Κάμερα, Σκηνοθεσία, Μοντάζ: Παύλος Τσιαντός
Χειρισμός Drones: Δημήτρης Κομίτης, Ηλίας Μιχαηλίδης
Πρωτότυπη Μουσική & Sound Design: Άννα Στερεοπούλου
Γραφικά: Κατερίνα Κυρίμη

Ένα ντοκιμαντέρ. που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα  Ξάνθης, που καταγράφει την διάσχιση της ορεινής Ξάνθης μέσα από την οπτική των συμμετεχόντων περιπατητών.

Ακούστε την Ι.Πορφυλίδου, το Β.Γεωργιάδη και την Α. Στερεοπούλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά