Την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμά το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ τον Δεκέμβριο του 1992. Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Η πρόεδρος του  σωματείου Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κυρία Δήμητρα Κοτσάκη μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης για τις δράσεις που διοργανώνει το σωματείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία, δράσεις που επανέρχονται μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω των περιορισμών της πανδημίας, περιορισμοί και απαγορεύσεις, που όπως είπε η κυρία Κοτσάκη, τις βίωσαν πιο έντονα τα άτομα με αναπηρία, κόστισαν στην ψυχολογία τους και ταλαιπώρησαν την υγεία τους.

Η πρώτη εκδήλωση προγραμματίζεται για αύριο Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου με τίτλο “Πόλη προσβάσιμη για όλους” , όπου το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία σε συνεργασία με το Europe Direct ΑΜΘ και τη Δομή Προσβασιμότητας του ΔΠΘ θα πραγματοποιήσουν βιωματικό περίπατο. Οι συμμετέχοντες, άτομα με αναπηρία, φοιτητές και μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Ξάνθης θα χωριστούν σε τρεις ομάδες και από τις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν τον περίπατο στην πόλη από τρεις διαφορετικές αφετηρίες και συγκεκριμένα από την πλατεία Μητροπόλεως, την πλατεία Μπαλτατζή και την πλατεία Ελευθερίας, με στόχο να καταγράψουν το επίπεδο προσβασιμότητας, όπως στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά καταστήματα και στα καταστήματα εστίασης, στους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων, στα πεζοδρόμια και στα τραπεζοκαθίσματα.

Η καταγραφή των προβλημάτων θα παρουσιαστεί αργότερα σε σχετική εκδήλωση από το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία και το ζητούμενο όπως σημείωσε η κυρία Κοτσάκη είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους και όχι περισσότερα εμπόδια, ενώ σημαντικό προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς και από τους πολίτες, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στην Παλιά Πόλη, από την πλατεία Αντίκα έως το παλαιό Δημαρχείο υπάρχουν τρεις θέσεις στάθμευσης με ειδική σήμανση για άτομα με αναπηρία, τις οποίες όμως στις περισσότερες φορές κανείς δεν σέβεται.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπου το Σωματείο καλεί όλες και όλους στη Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, που θα τελεστεί στις 10 και μισή το πρωί στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στην Ξάνθη.

Ακούστε την κ. Δήμητρα Κοτσάκη.

 

Συμμετοχή του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Στις χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης θα συμμετέχει φέτος το  Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία, με την Δήμητρα Κοτσάκη να ευχαριστεί δημόσια το Κέντρο Πολιτισμού για αυτή τη δυνατότητα που τους δίνεται.

Ειδικότερα, από 7 έως  9 Δεκεμβρίου θα φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής των μελών του σωματείου στο φουαγιέ του Δημοτικού  Αμφιθεάτρου Ξάνθης, ενώ την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου θα δοθούν δύο θεατρικές παραστάσεις με το έργο «Γουτού Γουπατού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την  ομάδα «Εν δυνάμει» της Θεσσαλονίκης.  Ο θίασος, αποτελείται από έξι ηθοποιούς, εκ των οποίων  δύο με αναπηρία και τέσσερις χωρίς, και αφηγείται σαν σύνολο το διήγημα. Παρά το γεγονός ότι το «Γουτού Γουπατού» γράφτηκε 100 χρόνια πριν, τα περιστατικά που αφηγείται εντοπίζονται σε κάθε σημερινή κοινότητα, σχολείο, χωριό, πόλη. Στόχος είναι η κινητοποίηση της σκέψης των θεατών σε καίρια κοινωνικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου, η διαφορετικότητα, ο εκφοβισμός, η αναπηρία, η ισότητα.

Η πρώτη παράσταση της Τετάρτης θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η δεύτερη στις 7 και μισή το απόγευμα για το ευρύ κοινό και τέλος η τρίτη παράσταση θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ όλες είναι δωρεάν.

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Τοπικά